kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 4 hónapja

A Z generáció sajátosságai, avagy lehet-e óriás hamburgert enni a mítingeken?

Vajon másként gondolkoznak a munka világáról a Z generáció tagjai, mint az idősebbek? Vagy velük ellentétben ők ki mernek állni magukért? Tény, hogy komoly verseny folyik a zésekért a munkaerőpiacon, és az is igaz, hogy hamarosan a munkavállalók negyede közülük kerül ki. A HR Portál és az AGORA Intézet Ember és szervezet című közös podcast-sorozatában Soós Andrea vendégei Bereczki Enikő generációkutató, tréner - A rejtélyes Z generáció - Együttműködés a mai tizen- és huszonévesekkel című könyv szerzője és Somogyi András, a Bosch csoport humán erőforrásért felelős alelnöke Magyarországon és az Adria régióban, osztja meg tudását és tapasztalatait a témában.

Soós Andrea, Somogyi András, Bereczki Enikő-

Ami a szívén az a száján, fontos számára a szabadság, de a szakmai sikerek is, magas elvárásai vannak, pedig még semmit sem tett le az asztalra… Csupán néhány megállapítás azok közül, amelyek a Z generáció tagjaival kapcsolatban sokszor felmerülnek. Az 1996 és 2009 között születetteket IT generációnak is nevezik, hiszen ők már a digitális világba érkeztek. De mire vágynak és hogy dolgoznak valójában? Melyek a leggyakoribb tévhitek a munkaerőpiacon betöltött szerepükről? Mi számít valódi értéknek számukra és miért elengedhetetlen, hogy jól értsük a jövő generációját? Többek között ezekről is beszélgetnek vendégeink mostani adásunkban.

A beszélgetést a cikk végén hallgathatja meg.

Borítékcímzés és más kihívások

A podcast elején rögtön felmerül a kérdés; melyek a Z generációsok leginkább meghatározó tulajdonságai? Somogyi András kiemeli a bátorságukat és őszinteségüket, hozzátéve, hogy egyben erős kritikai érzékkel is rendelkeznek, ám ezt komoly értéknek tartja. Hiszen azzal, hogy őszintén felvállalják véleményüket, abszolút transzparenssé teszik a szervezeti kommunikációt. 

Bereczki Enikő hozzáfűzi, hogy a zések könnyebben készek beismerni hibáikat, ráadásul nekik köszönhetően indult el egy nagymértékű változás is a közösségi oldalakon. Hiszen az ő posztjaikban, megosztásaikban egyre inkább megjelennek a valós, önazonos tartalmak is.

A beszélgetés résztvevői személyes megéléseket is hoznak a zésekkel kapcsolatban. Somogyi Andrásnak például az okozott egy ízben meglepetést, hogy fiatal kollégája számára egyáltalán nem egyértelmű, hogyan kell egy borítékot megcímezni. Bereczki Enikő erre reagálva elmondja, hogy már az e-mailezés is nehezen megy sokszor, hiszen a huszonévesek komfortos működése jellemzően a chat-en történő kommunikáció.

Hogy lehet megnyerni a Z generációs munkavállalót?

A Bosch csoportnál a dolgozók ötöde a Z generáció képviselői közül kerül ki, ezen felül évente 1000 gyakornokkal dolgoznak - tudjuk meg Somogyi Andrástól, aki elárulja azt is, folyamatosan jelen vannak az egyetemeken, közösségi oldalakon, hogy megnyerjék a fiatalokat. A weboldalukon például 1 perc alatt leadható a jelentkezés egy-egy álláslehetőségre. Próbálnak minél attraktívabbak lenni, aminek hátterében, ahogy ő mondja, nincs ipari titok, annál inkább tudatos tervezés.

Somogyi András, BOSCH
Somogyi András

A Bosch csoport humán erőforrásért felelős alelnöke a legfontosabbnak azt tartja, hogy a kollégák értelmesnek lássák működésüket, kapcsolódni tudjanak a vállalati kultúrához, hogy olyan értékeket képviseljen a szervezet, amivel azonosulni tudnak a fiatalok. A szakmai élmény szintén fontos, sokat nyom például a latban, hogy náluk a jövőt meghatározó megatrendeken dolgozhatnak a fejlesztők. 

Jópofaság helyett emberség

Bereczki Enikő kifejti, hogy a kiterjedt családmodell eltűnésével egyre több pályakezdőnek már nincs gyakorlata az idősekkel való kommunikációban. Ugyanakkor kutatásai azt mutatják, hogy szeretnék jobban megismerni korosabb tapasztalt kollégáikat, igénylik a velük töltött időt, beszélgetést is, sőt, a mentorálást is.

Az adásban az is szóba kerül, miképp változott meg a vezetői szerep a Z generáció igényeinek tükrében. Bereczki Enikő szerint a fiatalokkal való párbeszédben nem a haverkodás és a lazaság a kulcs, hanem az emberség - ezért egyre inkább felértékelődnek a vezetői és emberi kvalitások. Úgy tartja, a korábbi generációk tagjai is hasonló vezetőket szerettek volna, mint a mai fiatalok, csakhogy ők nem merték kifejezni igényeiket. Ez igaz az önérvényesítés más területeire is - teszi hozzá a generációkutató. 

Légy önmagad – de hogyan?

Bereczki Enikő rámutat arra is, hogy az első munkahely élménye igen meghatározó, miközben a Z generációs munkavállalókat meg kell tanítani dolgozni, működni a munka világában. Hiszen az, hogy „önmagad lehetsz”, nem jelenti azt, hogy „behozhatsz a meetingre egy óriás hamburgert és ott elfogyaszthatod”. Ezeket mind tanítani és tanulni kell. 

Bereczki Enikő, generációkutató
Bereczki Enikő

A kölcsönös tanulási, megismerési folyamat mellett fontos kérdés, hogy milyen okokra vezethető vissza a Z generációs sajátosságok között az oly gyakran emlegetett lojalitáscsökkenés. Somogyi András szerint amikor a világ bármely részén állást találhatnak a fiatalok, teljesen érthető, hogy nehéz az elköteleződés. Fontos mutatószám ugyanakkor, hogy azok közül a gyakornokok közül, akik elmennek máshová szerencsét próbálni, mennyien térnek vissza a céghez. 

Biztonságkeresés és jövőkép

A Z generáció tagjai sokan később nőnek fel, sokáig élnek „mama hotelben”, bizonytalanok és kutatások szerint sajnos nincsenek jó mentális állapotban. Mindent azonnal megosztanak és értékelnek, nem azért élnek, hogy dolgozhassanak, hanem fordítva, miközben rendkívül motiválóak számukra a szakmai sikerek. Ezeket mind és persze az egyéni különbségeket is figyelembe kell venni a munkahelyi együttműködés során. 2022 őszén, az Ember és szervezet podcast sorozat első adásában beszéltünk már a generációk együttéléséről. A mostani epizódban még több kérdés felmerül, például, mi változott azóta? Igaz-e, hogy a kiszámítható és stabil munkahely egyre fontosabb érték a huszonévesek számára is? No és hogy alakul a generációs együttélés 10 év múlva a szakértőink szerint? 

 

Az AGORA Intézet 14 éve foglalkozik képzésekkel, a cég tanácsadói és trénerei többek között vezetőfejlesztést, szervezetfejlesztést, vállalati tréningeket is tartanak. Nagyvállalatok mellett kkv-knál is oktatnak, akár blended learning oktatási formában, mivel innovatív képzési módszereket ötvöznek a klasszikus jelenléti tréninggel. Hangsúlyos tevékenységük továbbá az egyéni eredményességet növelő tréningek, az együttműködést fejlesztő workshopok, a szervezeti életciklus fejlesztése, kommunikációs képzések, vagy a vállalati stratégiaalkotás.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Élmény vagy problémamegoldás? A sikeres csapatépítés kulcsa

Se szeri, se száma a csapatépítők kínálatának. Ember, pontosabban HR-es legyen a talpán, aki objektíven fel tudja mérni, melyik lehetőség a... Teljes cikk

A korlátokat sok esetben mi állítjuk fel: karrierváltás podcastunkban Pethő Anikó fejvadász

"Sokáig játszottam a businesswomant. Nadrágkosztümben mentem, idomultam az ügyfelekhez, sok energiát felemésztett az alkalmazkodás. Hogy mindez nekem... Teljes cikk

Egy fürdő, ahol a diákmunka töretlen siker

Nyaranta száznál is több diák dolgozik Ceglédfürdőn szövetkezeti foglalkoztatás keretében. Miért éri meg fiatalokat szezonmunkára felvenni? Hogyan... Teljes cikk