kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 11 hónapja

Élmény vagy problémamegoldás? A sikeres csapatépítés kulcsa

Se szeri, se száma a csapatépítők kínálatának. Ember, pontosabban HR-es legyen a talpán, aki objektíven fel tudja mérni, melyik lehetőség a leginkább alkalmas a saját vállalata számára, figyelembe véve a kitűzött fejlesztési célt, vagy a megoldandó problémát. Az Ember és szervezet című podcast sorozatunk legfrissebb adása ebben nyújt segítséget. Soós Andrea vendégei ezúttal Szvetelszky Zsuzsanna vállalati kommunikációs szakértő, szociálpszichológus, pletykakutató és Pintér Tamás az AGORA Intézet ügyvezetője, senior szervezetfejlesztő tréner-tanácsadó.

Soós Andrea, Pintér Tamás, Szvetelszky Zuzsanna-

A csapatépítő programok napjainkban elengedhetetlenek a szervezetek számára, hiszen kulcsszerepet játszanak a hatékony csapatmunka, a motiváció és az elkötelezettség elősegítésében, valamint a kreativitás és az innováció fejlesztésében. Ahhoz azonban, hogy a megfelelő programot válasszuk a sok lehetőség közül, egy HR-esnek számos szempontot kell figyelembe vennie.

A beszélgetést a cikk végén hallgathatja meg.

Mai formájában 50 éve létezik, azonban a régmúltba, az archaikus közösségek világába repít vissza a fogalom. A modern szervezeti csapatépítő alkalmak evolúciós kiindulópontjának ugyanis az egykori beavató szertartások tekinthetők. Bár más a cél és az eszközök, a gyökerek közösek. Mindez pedig abból fakad, hogy alapvetően csoportlények vagyunk - hangsúlyozza a beszélgetésben Szvetelszky Zsuzsanna. 

Pintér Tamás Julius Caesart hozza fel párhuzamként. A Római Birodalom híres hadvezére példaként szolgálhat a csapatmunka és motiváció terén. Caesar kiválóan alkalmazta azokat az elveket és módszereket, amelyek az ideális csapatmunkához szükségesek. Ami pedig a valóban eredményes csapatépítés megvalósítását illeti, alapvetőnek tartja az alapos előzetes egyeztetést, a partnerszervezet megismerését, a konkrét célmeghatározást. Hiszen, ahogy fogalmaz, nagyon nem mindegy, hogy tüzet oltani vagy fejleszteni indul a szakembergárda a teamépítő eseményre.

Az elakadásokat nem lehet a „szeressük egymást” felkiáltással feloldani

A műsorban elhangzik, hogy a csoportdinamika akkor is meghatározó tényező egy vállalat működésében, ha nem tudatosítjuk azt. Ugyanakkor a tervezett csapatépítés remek eszköz arra, hogy a közösen megélt élmények, elvégzett feladatok révén fejlessze az együttműködést és kontroll, irányítás alatt tartsa a csoportfolyamatokat.

Szvetelszky Zsuzsanna, pletykakutató
Szvetelszky Zsuzsanna: Más helyre kerülnek bennünk a közösségünk apró puzzle darabkái, így más lesz a csapat összképe.

A szakértők egyetértettek abban, hogy e tekintetben a kulcsszó az együttműködés. Ugyanakkor Pintér Tamás szerint fontos különbséget tenni az emberi működésből, illetve a szervezeti folyamatokból adódó dinamikák, problémák, megoldandó helyzetek között. E kettő összekeverése igen sokszor elmélyíti a konfliktusokat, hiszen a hibás szervezeti működésre visszavezethető elakadásokat nem lehet „szeressük egymást” felkiáltással feloldani, ilyenkor elengedhetetlen a gyökérokokat feltárni.

A csapatépítő program különösen alkalmas a bizalom építésére

Szvetelszky Zsuzsanna hangsúlyozza, hogy a csapatépítés különösen alkalmas a bizalom építésére a kollégák között. Felismeréseinknek köszönhetően, akit korábban piszmogónak tartottunk, most alaposnak gondoljuk, a cselekedetei mögé látunk. Más helyre kerülnek bennünk a közösségünk apró puzzle darabkái, így más lesz a csapat összképe, benne pedig a saját helyünk és kapcsolódásaink is más színezetet kaphatnak.

Pintér Tamás, Agora Intézet
Pintér Tamás: A csapatépítők egyik legfontosabb értéke tudatosítani, hogy a különbözőségeink természetesek.

Pintér Tamás kiemeli a személyiség- és viselkedéstipológiák fontosságát, amelyek segítségével ráébredhetünk, hogy különböző módon viselkedő emberek vagyunk, akik eltérően reagálnak a környezetükre. A csapatépítők egyik legfontosabb értéke tudatosítani - teszi hozzá -, hogy a különbözőségeink természetesek, sőt azokra építve lesz igazán erős és hatékony a csapatunk. 

Adásunkban választ kapunk vendégeinktől azokra a kérdésekre is, hogy miért sülhet el rosszul, ha a „csupán” élményszerzésről szóló, vagy l’art pour l’art csapatépítőt nem szakember tartja? Miért éppen ilyenkor törnek fel a rejtett feszültségek? Vajon áldás vagy átok a piacon fellelhető elképesztően bőséges kínálat? Melyek a csapatépítés generációs sajátosságai? Hogyan változtatja meg a tréningek felépítését a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet, az elköteleződés megcsappanása, a magas fluktuáció?

Élmény vagy problémamegoldás? című podcastunkat Szvetelszky Zsuzsannával és Pintér Tamással ide kattintva hallgathatja meg:

 Az AGORA Intézet 14 éve foglalkozik képzésekkel, a cég tanácsadói és trénerei többek között csapatépítő programokat, vezetőfejlesztést, szervezetfejlesztést, soft skills tréningeket is tartanak. Nagyvállalatok mellett kkv-knál is oktatnak, akár blended learning oktatási formában, mivel innovatív képzési módszereket ötvöznek a klasszikus jelenléti tréninggel. Hangsúlyos tevékenységük továbbá az egyéni eredményességet növelő tréningek, szervezeti életciklus fejlesztése, kommunikációs tréningek vezetőknek, vagy a vállalati stratégia alkotás.

Nyitóképen (b-j): Soós Andrea, Pintér Tamás és Szvetelszky Zsuzsanna

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Élmény vagy problémamegoldás? A sikeres csapatépítés kulcsa

Se szeri, se száma a csapatépítők kínálatának. Ember, pontosabban HR-es legyen a talpán, aki objektíven fel tudja mérni, melyik lehetőség a... Teljes cikk

A korlátokat sok esetben mi állítjuk fel: karrierváltás podcastunkban Pethő Anikó fejvadász

"Sokáig játszottam a businesswomant. Nadrágkosztümben mentem, idomultam az ügyfelekhez, sok energiát felemésztett az alkalmazkodás. Hogy mindez nekem... Teljes cikk

Egy fürdő, ahol a diákmunka töretlen siker

Nyaranta száznál is több diák dolgozik Ceglédfürdőn szövetkezeti foglalkoztatás keretében. Miért éri meg fiatalokat szezonmunkára felvenni? Hogyan... Teljes cikk