kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 13 hónapja

A dolgozók boldogsága az üzleti siker titka? A szervezeti wellbeing eszközei

Divatos kifejezés és egyre komolyabb hangsúlyt kap a vállalatok életében a szervezeti wellbeing. Mit is jelent valójában a kifejezés és melyek a legfontosabb aspektusai? Az Ember és szervezet című podcast sorozatunk legújabb adásának vendégei, Ráskó Eszter humorista, HR szakember, munka- és szervezetpszichológus, Nádasné Burnyoczki Judit a dm drogerie markt Magyarország HR menedzsere és Pintér Tamás az AGORA Intézet ügyvezetője, senior tréner-tanácsadó.

Pintér Tamás, Nádasné Burnyoczki Judit, Soós Andrea, Ráskó Eszter-

A Tréning Kerekasztal felmérése szerint a szervezetek számára egyre fontosabb, hogy dolgozóik a lehető legjobban érezzék magukat a munkahelyükön. A wellbeing, azaz az általános munkavállalói jóllét pénzügyi és versenyképességi előnyt jelenthet. A kifejezés több szempontot is takar, az egyik népszerű csoportosítás szerint beszélhetünk mentális, gazdasági, környezeti és fizikai jóllétről.

A beszélgetést a cikk végén hallgathatja meg.

Wellbeing: jégpálya vs. szorongás

Pintér Tamás úgy tartja, a szervezetek sokszor félreértelmezik és „túltolják” a wellbeinget. Ahogy az Agora Intézet ügyvezetője fogalmaz, a cégek a bőrükön érzik a fluktuációt és a táppénzes napok számának növekedését, valamint a kompetens és a szervezetbe illő új kollégák felkutatásának nehézségeit. Éppen ezért sokat fektetnek a munkavállalóik megtartásába azzal, hogy minden területen igyekeznek számukra a lehető legtöbbet nyújtani. Bár sok vállalatnál a csocsóasztaltól a jégpályáig rengeteg szolgáltatás szerepel a kínálatban, azonban ezzel párhuzamosan számos esetben nincsenek lefektetve a pontos keretek, ami a munkahelyeken, csakúgy, mint a gyermekek nevelésében erős szorongásfaktor. Így hiába a változatos juttatások, ha nincsenek meg a dolgozói jólléthez a legfontosabb alapok.

Pintér Tamás, Agora Intézet

Pintér Tamás

A senior tanácsadó számára a wellbeing, az emberi kapcsolatok minőségét, az őszinteség kultúráját jelenti. Nádasné Burnyoczki Judit dm drogerie markt Magyarország HR menedzsere mindezeket bizalomnak nevezi. Ráskó Eszter pedig úgy tartja, az egymás iránti érzelmi elköteleződésnek, a baráti közösségnek nagyobb a megtartó ereje, mint az érdekes projekteknek, vagy például a szakmai kihívásoknak. A HR szakember véleménye szerint ráadásul lehet bármilyen szuper a szervezeti wellbeing, ha egy kolléga élethelyzete, vagy személyisége nem illik az adott munkakörnyezetbe, akkor az elengedése nem csak lehetőség, de szükségszerű is. Ezért nem ritka, hogy még a legjobb helyeken is előfordul fluktuáció.

Megbecsültség és felnőttként kezelés

A munkahelyi wellbeing elengedhetetlen kiindulási pontja a kollégák közötti jó kapcsolat és a megbecsültség, teszi hozzá a dm drogerie markt Magyarország HR menedzsere, és hangsúlyozza, mindennek a vezetők és a munkatársak által közösen megteremtett vállalati kultúrán kell alapulnia. Pintér Tamás még sarkosabban fogalmaz, ahogy mondja, a wellbeing üres plecsni, amíg az nem a menedzsmenten keresztül megnyilvánuló, a szervezeti kultúrába ágyazott jelenség. Hiszen hiába van babzsák és csocsóasztal az irodaházban, ha a vállalati kultúrába nem épült be az őszinteség, ha nem kezelik felnőttként a kollégákat, ha nem lehet nemet mondani, akkor nincs esély arra, hogy csakugyan megvalósuljon a munkavállalói jóllét.

Nádasné Burnyoczki Judit, dm

Nádasné Burnyoczki Judit

Nádasné Burnyoczki Judit rámutat, hogy a munkatársak felnőttként kezelése abban is megnyilvánul, hogy a wellbeing egyfajta kínálat, amelynek különböző elemei közül maga a dolgozó választhat az igényei szerint, akár úgy, hogy egyik-másik lehetőségbe saját maga is energiát, erőforrást tesz. Ez az elköteleződést is erősíti és megnöveli a wellbeing szolgáltatások értékét az alkalmazottak számára. Szintén része a kollégák felnőttként kezelésének, hogy ahol az lehetséges, az egyes csoportok eldönthetik, mennyi időt töltenek home office-ban és milyen rendszerességgel járnak be az irodába, vagy milyen közös aktivitásban szeretnének részt venni. 

Az egyéni felelősségvállalástól a kiteljesedésig

De felnőttnek tekinthető-e minden munkavállaló? - teszi fel a kérdést Pintér Tamás Ráskó Eszter személyében a pszichológusnak, aki összetettnek látja a helyzetet. Úgy tartja, a válasz más egy frissen induló startup és más egy erősen hierarchizált szervezet esetében, ráadásul pozíciónkként is eltérő lehet. Hozzáfűzi, hogy a munkavállalók jó része rábízza magát a szervezetre, ám az is igaz, hogy egyre többen a kiteljesedést keresik a munkájukban, ami jól mutatja az egyéni felelősségvállalás szerepének növekedését, a felnőtt hozzáállást a karrierúthoz.

Ráskó Eszter, humorista, HR szakember

Ráskó Eszter

Ha jól vagyok a munkahelyemen nem viszem haza a problémákat, és a kollégákkal, valamint a vásárlókkal is türelmesebb vagyok, mutat rá a téma jelentőségére Nádasné Burnyoczki Judit hozzátéve, hogy a wellbeing attól lesz emberi, ha a meghallgatás, segítség, a fontosság éreztetése és a figyelem is része.

Adásunkban választ kapunk vendégeinktől azokra a kérdésekre is, hogy elég-e a munkahelyi elégedettséggel foglalkozni, vagy a szervezetnek figyelnie kell az egészségre, magánéleti gondokra is? Hogyan lehet a szervezet hatáskörén kívül eső, a környezeti tényezők miatti szorongást csökkenteni, és mekkora szerepet tölt be a humor a nehéz időkben? Mennyire dolga a cégeknek a munkavállalók minden problémáját megoldani? Melyek a wellbeing szükségletek különbségei generációs szempontból? Kiderül az is, Ráskó Eszter milyen fontos, konkrét eszközöket javasol a kínálatba beilleszteni.

A dolgozók boldogsága az üzleti siker titka? A szervezeti wellbeing eszközei című podcastunkat Nádasné Burnyoczki Judittal, Ráskó Eszterrel és Pintér Tamással ide kattintva hallgathatja meg:

 

Az AGORA Intézet 14 éve foglalkozik képzésekkel, a cég tanácsadói és trénerei többek között vezetőfejlesztést, szervezetfejlesztést, soft skills tréningeket, projektmenedzsment képzést is tartanak. Nagyvállalatok mellett kkv-knál is oktatnak, akár blended learning oktatási formában, mivel innovatív képzési módszereket ötvöznek a klasszikus jelenléti tréninggel. Hangsúlyos tevékenységük továbbá az egyéni eredményességet növelő tréningek, szervezeti életciklus fejlesztése, kommunikációs tréningek vezetőknek, vagy a vállalati stratégia alkotás. 

Nyitóképen (b-j): Pintér Tamás, Nádasné Burnyoczki Judit, Soós Andrea, Ráskó Eszter

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Élmény vagy problémamegoldás? A sikeres csapatépítés kulcsa

Se szeri, se száma a csapatépítők kínálatának. Ember, pontosabban HR-es legyen a talpán, aki objektíven fel tudja mérni, melyik lehetőség a... Teljes cikk

A korlátokat sok esetben mi állítjuk fel: karrierváltás podcastunkban Pethő Anikó fejvadász

"Sokáig játszottam a businesswomant. Nadrágkosztümben mentem, idomultam az ügyfelekhez, sok energiát felemésztett az alkalmazkodás. Hogy mindez nekem... Teljes cikk

Egy fürdő, ahol a diákmunka töretlen siker

Nyaranta száznál is több diák dolgozik Ceglédfürdőn szövetkezeti foglalkoztatás keretében. Miért éri meg fiatalokat szezonmunkára felvenni? Hogyan... Teljes cikk