Szerző: Polgár Zita
Megjelent: 14 éve

Videó-önéletrajz: hatásos belépő az új munkahelyre

A szemfüles álláskeresők az internetet böngészve egyre többet találkozhatnak a videó-önéletrajzzal, mint pályázati lehetőséggel. Habár ez a módszer hazánkban még jócskán gyerekcipőben jár, érdemes lehet rá, mint újdonságra felfigyelni, mivel az önéletrajz készítés egy új dimenzióját tárja az álláskeresők elé.

images

Napjainkban az elektronikus önéletrajzok akár százait is megkapják a kiválasztási szakemberek. Ezek jóformán egy sémára készülnek, és olykor kevésbé tudják visszaadni gazdájuk személyiségét, mondanivalóját. Az audiovizuális eszközként használt videó-önéletrajz olyan távlatokat nyithat meg a munkaadók előtt, amelyre mindeddig nem volt példa.

Mi tulajdonképpen a videó-önéletrajz?

A videó-önéletrajz nem más, mint a szakmai múltunk és legfőbb kompetenciáink ismertetése egy 30-60 másodperces szerkesztett felvétel formájában, amelyen a jelentkező bemutatja magát, mint szakembert. Igaz, a videó-önéletrajz használata hazánkban (még) egyáltalán nem terjedt el, azonban az interneten böngészve segítséget találunk annak szakszerű elkészítésére. A szolgáltatás természetesen nem ingyenes, de az esetleges problémát nem is igazán ez jelenti, hanem az, hogy jelenleg kevés információval rendelkezünk a videó-cv hatékonyságáról és fogadtatásáról. Egyelőre az állásvideó elkészítését ajánló szolgáltatók azzal érvelnek, hogy a jelentkezők így igazán versenyképessé válhatnak a piacon, hiszen az audiovizuális eszközök kihasználása valóban figyelemreméltó lehet az írott önéletrajzok sokasága között.

Pro és kontra

Természetesen mindkét önéletrajz-forma esetében találunk érveket és ellenérveket, segítségként az elektronikus és a videó-cv előnyös tulajdonságait soroljuk fel.

Az írott (elektronikus) önéletrajz előnyei:

  • terjedelem - az ideális esetben két oldalas önéletrajzban a pályázónak lehetősége van számos eredményét, végzettségét felsorolni, adott esetben számokkal alátámasztani őket
  • visszakereshető - a videó-cv-vel ellentétben az írott dokumentumban kereshető egy-egy kulcsszó, vagy bármilyen egyéb adat
  • rugalmasság - az egyes pályázatokhoz alakítható és formázható, illetve a motivációs levél tartalma, bármikor bővíthető, átírható
  • olcsó és egyszerű - bárki elkészítheti saját otthoni szövegszerkesztő programjával, nincs szükség különösebb felkészülésre megírásához, és gyakorlatilag ingyenes
  • széleskörben elfogadott - az önéletrajz elkészítésének és benyújtásának bevált formája

    A videó-önéletrajz előnyei:

  • személyes - az állásvideó jóval nagyobb betekintést ad a jelölt személyiségébe a kiválasztási szakemberek számára
  • professzionális - mivel a videófelvételt a jelölt nagy valószínűséggel nem tudja egyedül elkészíteni (nem is ajánlott), az ezzel foglalkozó szakemberek csoportjának közreműködésével szakszerű és minőségi munkát adhatunk át a potenciális munkaadónak
  • az "újdonság varázsa" - mivel hazánkban még igen egyedinek minősül a videó-cv használata, és egyelőre az ily módon pályázók száma rendkívül alacsony, használata valószínűleg nem marad figyelmen kívül
  • hatásos - jóval nagyobb hatást gyakorolhat a munkaadóra, ha elektronikus dokumentum helyett videó formájában foglaljuk össze szakmai múltunkat.

    A szolgáltatásról

    Belényesi Gyula, a videó-önéletrajz hazai ötletgazdája 2004 óta foglalkozik annak elkészítésével és a video-oneletrajz.hu weboldalon teszi elérhetővé e szolgáltatást az érdeklődőknek. Véleménye szerint az állásvideó készítése Magyarországon egyáltalán nem népszerű, és ez többnyire a munkaadói oldal elzárkózásából adódik. A hazai HR-esek ugyanis preferálják a hagyományos CV-ket és viszonylag rugalmatlanok az újdonságokat illetően. Mivel a jelentkezőket semmi sem motiválja arra, hogy átgondolják az önéletrajzukkal kapcsolatos változtatásokat és új módszerek felé nyissanak, sem időt sem pénzt nem fognak áldozni rájuk. Holott e módszer valóban olyan lehetőségeket rejt önmagában, amely jelentősen megkönnyíthetné a kiválasztási szakemberek munkáját, nem beszélve a szövegolvasás monotonitásának megtöréséről és az audiovizuális eszközök előnyeinek kihasználásáról.

    Az általános tapasztalat az - mondja Belényesi Gyula -, hogy bár más országokban elfogadott módszerként tartják számon a videó-önéletrajzot, hazánkban az elmúlt öt évben sem volt igény annak elkészítésre, és az ez idő alatt igényelt alacsony számú állásvideót is többnyire külföldi álláslehetőségre és középvezetői vagy annál magasabb pozícióra küldték el a megrendelők. Mindez jól reprezentálja azt, hogy a határokon túl a videó-cv fogadtatása kedvezőbb és valóban hatékonynak bizonyul, mivel a jelentkezők többségének sikerült munkát találnia a célországban e módszer segítségével. Tény, hogy Magyarországon az állásvideó elkészítése jelentősebb költségvonzattal jár egy átlagos munkavállaló számára, ráadásul azt a kockázatot is magában rejti, hogy a pályázó nem éri el vele az áhított pozíciót. Elhamarkodott lenne azonban kijelenteni, hogy nem érdemes egy próbát tenni, hiszen az szinte egész biztos, hogy a bemutatkozó videó nem marad figyelem nélkül a kiválasztási szakemberek számára.

    A több tízezer forintos ár okai egyszerűek: a videófelvételt kizárólag képzett szakemberek készíthetik el, zajmentes és profi környezetben, ügyelve arra, hogy a pályázó valóban a legelőnyösebb oldalát mutathassa be és hibátlanul számoljon be szakmai életútjáról. A felvételt követő utómunkálatok, mint például a vágás, a megfelelő környezet kiválasztása (mivel a bluebox eljárás során eredetileg csak egy kék vagy zöld háttér van a jelölt mögött), szintén időt és hozzáértést igényelnek, ráadásul maga a felvétel is olykor 10-15 alkalommal kerül rögzítésre, amíg végül meg nem születik a tökéletes eredmény.

    Belényesi Gyula hozzátette, hogy körülbelül egy évvel ezelőtt egy videó-cv szoftvert is kifejlesztettek, mindazok számára, akik otthon szeretnék azt elkészíteni. Az így elkészült videóval a pályázó szabadon dönthet, hogy saját maga küldi azt tovább, vagy igénybe veszi a honlap szerverét tárolás és hosting céljából, amelynek éves díja alig párezer forint, előnye pedig az, hogy bármikor elérhető az érdeklődők részére. A videó-önéletrajz így szélesebb rétegek számára is elérhetővé vált.

    Egy kis teszt

    Belényesi Gyula és csapata, a magyar felsőoktatás berkein belül is tájékozódott azzal kapcsolatosan, hogy a hallgatók mennyire nyitottak a videó-cv elkészítésére, azonban a fiatalok körében végzett felmérés megdöbbentő eredményt hozott. A véletlenszerűen kiválasztott 10 hallgatóból összesen 3 fő jelent meg az ingyenes videó készítésére kijelölt időpontban, és hármójuk bemutatkozó filmjének összeállítása összesen mintegy 6 órát vett igénybe, amely meglehetősen sok, ahhoz képest, hogy egy átlagos videó ajánlott időtartama 30 és 60 másodperc között van. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a hallgatók egy részének nehézséget jelent, hogy önmagukról összeszedetten beszéljenek, valamint a lényeges információkat tömören és választékosan összefoglalják. Mindez a diploma kézhezvétele után jócskán ronthatja pályázati esélyeiket, hiszen legkésőbb az állásinterjú alkalmával szükség van kommunikációs készségükre, önismeretükre. A felsőoktatásban jelenleg csekély az olyan tanórák száma, ahol a hallgatókat az élet egyes kihívásaira (úgy mint például az állásinterjú, a munkahelyi konfliktuskezelés, stb.) gyakorlati módszerekkel és javaslatokkal látják el, holott erre jelentős igény lenne.

    Hogyan érdemes?

    Nagyon fontos a felkészültség, a jó önismeret és a stílus, hiszen talán a legnehezebb dolgok egyike, ha alig egy perc alatt kell magunkról a legfontosabb tényeket közölnünk, anélkül, hogy lehetőségünk lenne alátámasztani mondanivalónkat. A videófelvételt megelőzendő, rendkívül fontos teendő, hogy tisztázzuk saját magunk számára eddig elért eredményeinket, legfontosabb végzettségeinket, szakmai sikereinket. Az írott önéletrajzzal ellentétben itt valóban csak a leglényegesebbeket emelhetjük ki, hiszen az idő korlátozottsága miatt nem térhetünk ki sikereink kifejtésére, boncolgatására. Az állásvideó rövidségéért cserébe azonban egy olyan lehetőséget kapnak kezükbe pályázók, amelyre mindeddig nem volt példa: saját szavaikkal mutatkozhatnak be potenciális munkaadójuknak a személyes találkozó előtt. Mindez azt jelenti, hogy nem csupán arc nélkül, írás alapján bírálják el a jelöltet, hanem megjelenését, összeszedettségét és egyéb olyan jegyeket is osztályoznak, amelyeket az írott önéletrajz egyáltalán nem, vagy csak részben képes feltárni.

    A HR-es szemszögéből

    Valóban nehéz állást foglalni az ügyben, hogy a videó-önéletrajz milyen fogadtatásban részesülne, ha a pályázók egy része ezentúl ily módon nyújtaná be pályázatát. A HR-esek szemével nézve például nem feltétlenül rövid a 30-60 másodperc sem, mivel egy gyakorlott kiválasztási szakember másodpercek alatt képes kiszűrni egy írott önéletrajzból a számára szükséges információkat. Mindez egy videó esetében nehézkesebb mutatvány, ráadásul a kisfilm kevesebb adatot tartalmaz, mint egy hagyományos önéletrajz. Az állásvideó többnyire a szellemi területen dolgozóknak lehet segítségére, és feltételezhető, hogy azok számára lenne különösen előnyös, akik komolyabb szakmai háttérrel rendelkeznek és felkészülten állnak a kamerák elé. Mert hiába a technika és a professzionális kivitelezés, ha a pályázó nem veszi a fáradtságot, hogy tökéletesítse beszédtechnikáját és előadásmódját.

    Az állásvideó persze korántsem váltja ki a személyes találkozót, hiszen egy alig egy perces összefoglaló csupán arra ad választ, hogy érdemes-e a jelölttel felvenni a kapcsolatot, és tapasztalata megfelelő-e annak a pozíciónak betöltésére, amelyre jelentkezett. Azonban mindenképp újszerű és hatékony megoldást kínál mindazok számára, akik pénzt és időt áldozva szeretnék egy frappáns kellékkel kiegészíteni álláskeresési módszerüket, növelve annak hatékonyságát, lépést tartva a legújabb trendekkel.
    • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Hibázik az AI alapú toborzás is - könnyen kerülhetnek süllyesztőbe a legjobb jelöltek

    A mesterséges intelligencia (AI) alapú toborzási szoftverek miatt sok potenciális jelölt is kieshet a rostán a kiválasztás folyamata során. Sok... Teljes cikk

    Ezért fontos, hogy a toborzó kommunikáció ne csak a fiataloknak, hanem szüleiknek is szóljon

    A cégeknek érdemes részt venni a duális képzésben, hiszen a tanulók jelentős része a duális képzőhelyén szereti meg igazán a szakmáját és... Teljes cikk

    Miért fukarkodnak a munkáltatók az állásinterjún adott visszajelzésekkel?

    Jó ötlet-e az állásinterjú végén megkérdeznie a pályázónak, hogy milyennek látták a teljesítményét, milyenek az esélyei? Jogában áll-e... Teljes cikk