kapubanner for mobile
Megjelent: 17 éve

Digitális analfabétákat segítenének munkához jutni

Nemzetközi érdeklődés is kíséri azt a hazai civil kezdeményezést, amely során hátrányos helyzetű és tartósan munka nélkül lévők is álláshoz juthatnak. Az IT-mentor programban eddig résztvevő negyven megváltozott munkaképességű közül 75 százalék már elhelyezkedett. Az uniós forrásokból finanszírozott informatikai képzést szeretnék kiterjeszteni, hiszen így nem csak maguk a mentorok kapnak könnyebben állást, hanem azok is, akiket ők képeznek tovább. Sokan ugyanis azért nem tudnak elhelyezkedni, mert hiányoznak a munkához szükséges alapvető informatikai ismereteik. Mfor.hu tudósítás.

A munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű emberek esélyeit tovább rontja, hogy az informatika elterjedése miatt ma már megváltoztak a munkavégzéshez kapcsolódó elvárások, azaz szinte mindenhol alapkövetelmény a felhasználói szintű számítógépes ismeret. Azonban éppen ez a réteg nem rendelkezik ezzel a tudással, és legtöbbször hiányzik a motiváció is, hogy megszerezze azt - fejtette ki Kovács Zoltán, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Hatmillió digitális analfabéta

A felmérések szerint Magyarország felnőtt lakosságának közel hetven százaléka - azaz mintegy hatmillió ember - digitális írástudatlanságban szenved, azaz még alapvető számítógépes ismeretekkel sem rendelkezik. A digitális analfabéták legalább felét a 45-50 év felettiek teszik ki, akik legtöbbször egyáltalán nem használnak informatikai eszközöket.

Emellett a megváltozott munkaképességűek, a mozgás- és hallássérültek, valamint a tartósan munkanélküliek képezik azt a csoportot, akik nehezen tudják megszerezni a ma már nélkülözhetetlen számítógépes készségeket. Egyúttal ezekben a csoportokban a legmagasabb a munkanélküliek aránya is. Szakemberek szerint a központilag támogatott több milliárdos informatikai ráfordítások mellett messze elmarad a felhasználók, főleg az idősebb korosztályok képzésének finanszírozása.

Fontos a személyes példamutatás

A legfontosabb a személyes motiváció, amit legkönnyebben egyéni példamutatással lehet segíteni. Amennyiben egy mozgás- vagy hallássérült azt látja, hogy egyik társa munkához jut, ha megszerez bizonyos IT-ismereteket, akkor vélhetően neki is több kedve lesz megtanulni azokat - mondta Milinarics József, a Magyar Tartalomipari Szövetség elnöke.

Ezért dolgoztak ki és indítottak el több hazai civil szervezet összefogásával egy úgynevezett IT-mentor, azaz Információs Társadalom mentor programot. Az uniós forrásokból finanszírozott, két és fél évvel ezelőtt indult kezdeményezés révén eddig negyven mentort képeztek ki. A programban résztvettek háromnegyede már el is helyezkedett.

15-20 ezer IT-mentor kellene az országnak

A kezdeményezés lényege, hogy kiképeznek egy mentor csoportot az informatikai ismeretekre, amely nem csupán maga használja a tudást, hanem átadja másoknak is. Így emberről-emberre terjed tovább a tudás, ami nagyobb ösztönző erővel bír, mintha egy tanfolyamon kellene elsajátítani ugyanezt.

A program eddigi 309 millió forintos költségét EU-s forrásokból finanszírozták. De legalább 15-20 ezer IT-mentorra és négy-öt évre lenne szükség ahhoz, hogy hazánkban valóban visszaszoruljon az informatikai ismeretekkel egyáltalán nem rendelkezők aránya.

Ehhez azonban már kormányzati segítség is kell: a kezdeményezők reményei szerint a most már OKJ-s képzésbe is beillesztett foglalkoztatási projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében folytatódhat tovább.

A kidolgozók véleménye szerint ez a képzési modell a szomszédos országok számára is példaértékű lehet, mivel a digitális analfabétizmus regionális szinten is komoly probléma.

Az IT mentor program létrehozói:

A program az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ), az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum), a Napra Forgó Kht., valamint a Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete (HARKE) összefogásával valósult meg. A két és fél éven át tartó programot eddig EU-s forrásokból finanszírozták, de a jövőben kormányzati segítségre is számítanak a kezdeményező szervezetek.
A hazánkban lévő infokommunikációs vállalatok eközben a képzett munkaerő hiányával küszködnek, sőt piacaikat is szívesen bővítenék, amennyiben az IT-eszközök használata szélesebb körben elterjedne. Molnár Szilárd, az Informatikai Társadalom- és Trendkutató Központ kutatási igazgatója szerint Magyarország a 27 uniós tagállam közül számítógép-használat tekintetében az utolsó előtti helyen áll.

  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk