kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hete

Úton a felsővezetői lét felé - hogyan segíthet egy mentor a cél elérésben?

Bartha Edit és Verebélyi Péter évekig kollégák voltak egy multinacionális vállalatnál. Edit Péter tanácsára jelentkezett a Corvinus Executive Master of Business Administration programjára és Péter mindvégig mentorként segítette tanulmányait. Mikor érdemes EMBA-képzést javasolni egy mentorált kollégának, milyen szempontokat jó mérlegelni a piacon elérhető képzések közötti választásnál, és hogyan támogathatja egy mentor a mentoráltját a felsővezetői lét felé vezető program elvégzésében? Ezekről a kérdésekről is beszélgettünk kettejükkel.

Barta Edit key account menedzserként, Verebélyi Péter pedig üzletágvezetőként dolgozik, illetve dolgozott a közelmúltig a Johnson&Johnson orvostechnikai eszközöket gyártó cégénél. Amikor anno Péter csatlakozott a céghez, első vezetői feladata volt, hogy összerántson egy szétesőfélben lévő csapatot, új embereket toborozzon, illetve motiválja és növekedési pályára állítsa a csapatát.

„Ez szinte lehetetlen küldetés lett volna a Master of Business Administration programok elvégzése nélkül” – mondja Péter, aki a Corvinus Egyetem több vezetői programját is elvégezte.

Edit Péter tanácsára jelentkezett a Corvinus-MSM-Seed Executive MBA programjára, és kollégája a jelentkezéstől kezdve a lassan végéhez közeledő kétéves képzés alatt végig egyfajta mentora, támasza volt: ,,Romániában végeztem az egyetemet, és a szakomon kevés közgazdasági alapot kaptam. Amikor megláttam az EMBA-képzés felvételi tárgyait az első reakcióm az volt, hogy én ezt nem fogom tudni megugrani. Péter viszont azt mondta, hogy igenis meg tudom csinálni és nem adhatom fel ilyen könnyen. Ő segített felkészülni a felvételi vizsgára is.” – teszi hozzá Edit.

Editnél több ok is közrejátszott abban, hogy új szakmai impulzusokra volt szüksége, amit Péter észre is vett rajta: „amikor megismertem Editet, rögtön láttam, hogy egy nagyszerű szakember, de egy kicsit elakadt abban, amit csinál, illetve a kiégés jelei is kezdtek látszani rajta. Meséltem neki, hogy én is hasonló cipőben jártam, amikor anno beiratkoztam a Corvinus EMBA-képzésére és hogy ez végül életem egyik legjobb döntésének bizonyult, annyi plusz energiát, erőt és szakmai kitekintést adott” – magyarázza Péter, aki kimondottan a Corvinus EMBA képzését javasolta Editnek a hazai piacon elérhető több MBA képzés közül.

„Én magamtól a könnyebb ellenállás felé mentem volna – teszi hozzá mosolyogva Edit – de Péter nem hagyta. Azt mondta, hogy ha már csinálom, akkor érdemes beletennem az energiát és egy komolyabb, nemzetközi diplomát adó, angol nyelvű üzleti képzést választanom.”

Verebélyi Péter évekig
Verebélyi Péter 

Mivel az Executive MBA-programok már gyakorlott vezetőknek szólnak, ezért Péter szerint kiemelten fontos a képzés kicsoportos, workshop jellege és az egyéni mentorálások. A hazai piacon elérhető, gyakran 100-150 fős képzésekkel futó és alapvetően elméleti jellegű EMBA-képzések helyett a Corvinus programja évente maximum 40 fő körüli létszámmal indul. A képzésre felvett hallgatók megkapják a szükséges elméleti hátteret is, azonban a kontaktórákon a konkrét esettanulmányok megoldására, a személyes mentorálásra és a csoportos projektfeladatok kidolgozására helyezik a hangsúlyt az oktatók. A félév végi érdemjegyeket is részben a csoportosan megoldott feladatokra, részben pedig az egyéni beadandókra kapják a képzés résztvevői. A program fontos része még a Maastrichti Egyetemen töltött intenzív nyári két hét, amely során a hallgatók egészen mély betekintést kapnak az üzleti élet egy választott szegmensébe.

Tavaly nyáron például Edit a vállalkozásfejlesztés specializáción vett részt a képzés Hollandiában tartott részén: „azon túl, hogy Maastricht egy nagyszerű közösségi élmény is volt, két hét alatt az ötlettől a cég felfuttatásáig végig vezettek minket a vállalkozástervezés minden fontos lépésén. Két hónap múlva fogok végezni a Corvinus képzésén, most a szakdolgozatomat is egy vállalkozás üzleti tervéből írom”.

A Corvinus EMBA-programjának egyik nagy előnye, hogy az üzleti életben másnaptól alkalmazható gyakorlati tudást ad. Edit és Péter is kiemelte a képzésen elsajátított helikopterszemléletet, azaz, hogy a HR-ügyektől kezdve a pénzügyeken át a jogi kérdésekig a céges működés minden lényeges szegmensébe betekintést kaptak, amitől aztán komplexebben kezdték el látni saját munkahelyük működését is. Mindketten hangsúlyozták annak előnyét is, hogy az üzleti élet legkülönbözőbb területeiről érkeznek a jelentkezők, tehát szakmailag általában nagyon színes társaság jön össze: „egészen más perspektívából kezd neki egy probléma megoldásának például egy HR-es, mint egy üzletági vagy pénzügyi vezető. Emiatt a csoportos feladatokban teljesen új szempontokat és gondolkodásmódot tudunk mutatni egymásnak” – magyarázza a sokszínű szakmai háttér előnyeit Péter.

Edit pedig azt is hozzáteszi, hogy számára a program egy nagyon erős személyiségfejlesztést is adott: „A Personal Leadership Development Journey keretében végig személyre szóló mentorálást kapunk. A két év alatt nekem két mentorom is volt, mindkettőjüknek nagyon sokat köszönhetek, mert finoman, de nagyon jól rátapintottak a fejlesztendő területeimre. Olyan önfejlesztési technikákat tanítottak, amiknek nem csak az üzletben, hanem a magánéletben is nagy hasznát veszem.”

A Corvinus Executive MBA képzését néhány éve elvégzett Péter és a Corvinus-MSM-Seed EMBA programon egy-két hónapon belül diplomázó Edit is jó szívvel ajánlanák ezt a képzést minden szakmai továbblépésre, vezetői személyiségfejlesztésre és új szakmai inspirációkra vágyó vezetőnek. Péter azt is hozzáteszi, hogy a Corvinus EMBA-képzésén megismert szaktársaival azóta is nagyon szoros a kapcsolata: „számomra ez a társaság egy mai napig aktív networköt is jelent, akikhez bármilyen szakmai kihívással bátran fordulhatok tanácsért.”

Jelentkezz és tájékozódj a képzésről!

Early bird jelentkezés vége: 2024.06.03.
Normál jelentkezés vége: 2024.09.06.

Ha bármi kérdésed van, azt felteheted itt.

  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Úton a felsővezetői lét felé - hogyan segíthet egy mentor a cél elérésben?

Bartha Edit és Verebélyi Péter évekig kollégák voltak egy multinacionális vállalatnál. Edit Péter tanácsára jelentkezett a Corvinus Executive... Teljes cikk

Megtartott munkáltatói ígéretek

A munkaerőpiac „köztes” szereplői, azaz a munkaerő szolgáltatók – tehát a Pannon-Work cégcsoport is – a munkáltatói márka tekintetében is... Teljes cikk

Csodálatos panoráma - végtelen látvány Ez a Hotel Ózon és a hamarosan nyíló Infinity étterem a Mátra szívében!

Amikor rendezvényünk számára helyszínt keresünk, akkor általában több hasonló ajánlat között kell kiválasztanunk a legjobbat és a... Teljes cikk