Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

11 ezer tanár elbocsátásától tart a PDSZ

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elutasítja a közoktatási törvény tervezett módosítását, mert az egyértelműen a közoktatás központi kiadásainak további csökkentését készíti elő - közölte Kerpen Gábor elnök keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az érdekvédő szerint a tervezetből az olvasható ki, hogy a kormány minden szakmai érvet félresöpörve csupán a konvergencia-program végrehajtását tartja szem előtt, éves szinten 34 milliárd forintos megtakarítással számolva.

Ez több mint 11 ezer pedagógus állásának megszűnését jelentené a PDSZ számításai alapján - közölte a szakszervezeti vezető. Az érdekvédő a forráskivonás egyik bizonyítékát abban látta, hogy a létszámgazdálkodás már szeptembertől átkerülne az iskolaigazgatóktól az önkormányzatokhoz. Kerpen Gábor aggályosnak nevezte a módosítást nevelési és az intézmények működésének szempontjából is. Mint mondta, az integrációs nevelésre vonatkozó változtatások többletforrás, megfelelő személyi és infrastrukturális feltételek nélkül pont azoknak a gyerekeknek ártanak majd, akiknek segíteni szeretnének.

Bírálta a települési szintű vagy települések közötti foglalkoztatásról szóló elképzelést is, aminek következménye szintén a létszámcsökkentés lehet. Ezt támogatja a szeptembertől életbe lépő kötelező óraszámemelés is a PDSZ szerint.

A szakszervezeti vezető elmondta: eddig közel 40 ezer aláírást gyűjtöttek össze a kötelező óraszámok szeptemberi emelése ellen.

A napközi és tanulószobai foglalkozás egy iskolában történő megoldását szintén finanszírozási okok vezérlik Kerpen Gábor álláspontja szerint, s a változtatás a napközis nevelők számának csökkenésével jár majd.

A szakképzési elemekről szólva nagyon különösnek tartotta annak a lehetőségnek a beépítését a jogszabályba, amely lehetővé tenné, hogy szakképző évfolyam nélkül is működjenek ilyen profilú intézmények. Ez álláspontja szerint rövidtávon az adott intézmények megszűnését eredményezhetik. Nem tartotta elfogadhatónak azt sem, hogy csak azok a szakképzési társulások juthassanak fejlesztési forrásokhoz, ahol legalább 1500 diák tanul, így ugyanis olyan szakmákat oktató intézmények szűnhetnek meg, amelyekre társadalmi igény mutatkozik. Kerpen Gábor azt mondta, idő előtti a rendszer átalakítása, további egyeztetésekre van szükség.

Az oktatási tárca MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a közoktatás intézményrendszerének működtetésében döntő szerepe van a helyi önkormányzatoknak, amelyek felelősek azért, hogy a törvényben meghatározott szolgáltatásokhoz minden gyermek, minden tanuló megfelelő színvonalon hozzájusson. Az ágazati irányítás felelőssége elsősorban abban fogalmazható meg, hogy olyan jogszabályok készüljenek, amelyek lehetőséget biztosítanak a legracionálisabb önkormányzati döntés meghozatalához. A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat tartalmaz ilyen megoldásokat, például, amikor lehetővé teszi a feladatellátás kistérségi vagy regionális szintű megszervezését, illetve lehetővé teszi az olyan intézményszervezési megoldások választását, amelyekkel csökkenthető a párhuzamos feladatellátás, a kihasználatlan kapacitások megszüntetése - írta a minisztérium.

A tárca szerint a benyújtott javaslat különválasztja a munkaerő-gazdálkodás felelősségét a munkáltatói jogok gyakorlásának felelősségétől. A munkaerő-gazdálkodás felelőssége eddig is a helyi önkormányzatokat terhelte, hiszen a költségvetési szerveknél létszámgazdálkodás folyik. A tervezet a közalkalmazotti foglalkoztatottság biztonságát növeli, hiszen nem teszi lehetővé a közalkalmazotti jogviszony megszüntetését feladatmegszűnés jogcímén, ha az adott településen van olyan munkahely, ahol az érintett közalkalmazott tovább foglalkoztatható - közölte az OKM.


  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk