Megjelent: 14 éve

145 ezer könyvet váltottak ki

Az év eleje óta, április végéig 144.550 alkalmi munkavállalói könyvet váltottak ki azok akik legálisan vállalnak alkalmi munkát, és mintegy 662 millió forint értékben vásároltak közteherjegyet foglalkoztatóik.

A Foglalkoztatási Hivatalban adatai szerint utóbbi az két hónapban, márciusban és áprilisban kiváltott könyvek száma 33.535, illetve 30.959 volt. A múlt év egészében mintegy 269.000 könyvet váltottak ki a munkavállalók, a foglalkoztatók által megvásárolt közteherjegy értéke elérte az 1 milliárd 481 millió forintot.


Az alkalmi munkavállalói könyv 1997-es bevezetését követő évben még csak alig több mint 20 ezer könyvet váltottak ki. Az alkalmi munkavállalói könyv 2002-ben vált népszerűbbé, amikor a közteherjegy értékét 50 százalékkal, regisztrált munkanélküli foglalkoztatása esetében negyedére csökkentették. A nagyobb használat miatt viszont nem csökkent, hanem számottevően nőtt a közteherjegyekből származó bevétel. Újabb könnyítés volt, hogy 2005. augusztus 1-je óta már nem csak évi 120 napot dolgozhatnak az alkalmi munkavállalók, hanem 200 napot, ha legalább három természetes személynél vagy kiemelten közhasznúnak minősülő szervezetnél vállalnak munkát. Tavaly augusztus 1-je óta az alkalmi munkavállalót foglalkoztató magánszemély a közteherjegy értékének 75 százalékát leírhatja a személyi jövedelemadójából.


A legális alkalmi munka a közteherjeggyel befizetett összeg miatt nyugdíjszerző időszak is, jogot biztosít az egészségügyi, munkanélküliségi szolgáltatásokra. Az évi 200 nap munkavállalással megszerezhető az álláskeresési segélyhez szükséges legkevesebb munkavégzési idő is. Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás, más foglalkoztatáshoz képest jóval kisebb járulékfizetést jelent. A járulékot a munkadíjhoz rendelt négy kategória szerint kell kiszámítani: az első kategória 1.800-2.399 forintos napi munkadíjhoz 400 forintos napi közteherjegyet rendel, a negyedik szint 3.600-4.600 forintos munkadíjhoz 1.100 forintos közteherjegyet.


A könyvet a munkavállalók válthatják ki a munkaügyi kirendeltségeken ingyenesen, a közteherjegyeket a foglalkoztatók vásárolhatják meg, 100, 200, 500, 1.000 forintos címletekben a postahivatalokban. A közteherjegy-bevételek forgalmazási költségekkel csökkentett része a Magyar Államkincstárhoz kerül. A közteherjegy bevételek a könnyítések ellenére folyamatosan nőttek: 2002-ben 39.421 könyvet adtak ki, és 287,5 millió forint értékben vásároltak közteherjegyet a foglalkoztatók, 2005-ben 268.674 könyvet adtak ki és 1.481,4 millió forint értékű közteherjegy kelt el.


Az új típusú könyveket a múlt év augusztus 1-je óta állítják ki. A korábbi könyvek mindig csak az adott évre voltak érvényesek, az új könyveknél viszont nincs ilyen korlátozás. A tavaly kiadott 268.674 könyvből 112.000 volt az augusztus 1-je után kiadott új típusú könyv.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

A pluszjuttatást tartalmazó járványügyi alapot szombaton ismerteti majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Megszorítások a BKK-nál?

A Magyar Nemzet névtelen informátora leépítésekről beszélt, a BKK. cáfolja az értesülést. Teljes cikk

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: Magyarország védelem nélkül hagyja a dolgozókat

Luca Visentini főtitkár szerint egyensúlyt kéne teremteni a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek