Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

150 magyar varrómunkást keresnek Horvátországba

Újsághirdetésben és a munkaügyi központon keresztül keres zalai varrómunkásokat és kárpitosokat horvátországi munkahelyre egy osztrák járműipari cég, amely a Horvátország európai uniós csatlakozását követő magyar-horvát munkaerő-piaci nyitást kihasználva kínál állásokat.

A feldbachi székhelyű, bőr belsőket gyártó Boxmark a Zalai Hírlapban tette közzé felhívását, amelyben varrodai tanfolyamot végzett, textilipari vagy cipész szakképzettséggel és szabászati tapasztalattal rendelkező dolgozókat keres a megyéből.

Fábics Zoltán, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának letenyei kirendeltségvezetője az MTI megkeresésére pénteken elmondta: első körben 150 magyar dolgozót keresnek a határtól mintegy 40 kilométerre fekvő Varasdra. Az első érdeklődők múlt szombaton voltak üzemlátogatáson és próbamunkán, hétfőn pedig már munkába is állhatnak.

A múlt héten és a most pénteken tartott nagykanizsai tájékoztatók után szombaton újabb 80 ember utazik Varasdra, akik a sikeres gépi próbamunkát követően már a jövő héten munkába állhatnak. A horvát cégvezetők további tájékoztatásokat is tartanak, két hét múlva már kárpitos szakembereknek is, később pedig - a magyar dolgozókkal kapcsolatos tapasztalatok megismerése után - a legmagasabb színvonalú bőrmunkák elvégzésére ugyancsak hirdetnek munkalehetőséget.

A kirendeltségvezető elmondta: munkatársai a helyszínen meggyőződhettek róla, hogy nagyon jó munkakörülményeket kínálnak a leendő dolgozóknak, akiket a magyarországi gyakorlattal ellentétben nem kölcsönzött munkaerőként, hanem állandó munkaszerződéssel foglalkoztatnak.

A Varasdon elhelyezkedő dolgozók nagyjából nettó 100 ezer forint körüli összeget kapnak havonta euróban, a horvát adószabályok szerint a 15 százalékos adósávba tartoznak. A fizetésüket műszak- és teljesítménypótlékok egészíthetik ki, valamint éves szinten még csaknem egy havi plusz juttatás is jár.

Fábics Zoltán azt is hozzátette, hogy varró és kárpitos betanított dolgozók, szakmunkások elég sokan vannak Zalában, a hasonlóan autóipari beszállítóként működő Eybl éppen a közelmúltban zárta be Lenti üzemét és csökkentette a dolgozói létszámot Nagykanizsán.

A cég horvátországi üzemében jelenleg 3400 dolgozót foglalkoztatnak, de már tárgyalnak a telephely bővítéséről. Az ausztriai Jennersdorfban és Feldbachban pedig már hasonló munkakörben dolgoznak magyar munkavállalók - tette még hozzá a kirendeltségvezető.

A Boxmark honlapja szerint a járműipar számára prémium kategóriás bőr kárpitos termékeket gyártó osztrák vállalkozás az iparágban a világ egyik vezető fejlesztője és gyártója, amely évente 14 millió négyzetméternyi kárpitos terméket állít elő.

A Feldbachban és Jennersdorfban működő három bőrfeldolgozó és gyártó üzemén kívül 2001 óta Szlovéniában, 2005-től Horvátországban, 2011 óta Németországban is saját gyárakkal rendelkezik, idén pedig Kínában is létrehozta leányvállalatát. Termékeit nemcsak az autóipar számára készíti, de repülőgépek, hajók és vasúti kocsik belső tereiben, valamint a bútoriparban is felhasználják gyártmányait a világ számos országában.

Horvátország július 1-jei uniós csatlakozását követően ez az első eset, hogy nagyobb létszámú magyar munkaerőt keresnek Horvátországba, köszönhetően annak, hogy a két ország között teljes mértékben megnyílt a munkaerőpiac. Annak ellenére keresnek magyarországi munkaerőt, hogy Horvátországban júliusban 18,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Bevetették magukat az önkormányzatok a munkahelyek és a munkavállalók védelméért

Padlóra ragasztható matricákkal segítik Budapesten, hogy az élelmiszerboltokban a vásárlók megfelelő távolságot tartsanak egymástól a... Teljes cikk

Nem csökkenti a produktivitást a home office

Egy norvég kutatás szerint nem csökkenti a csapatmunka produktivitását az otthoni munkavégzés, sőt, egyes esetekben még hatékonyabb is lehet. Teljes cikk

Soha nem látott szintre nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az USA-ban

Hárommillió fölé emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban a múlt héten az új... Teljes cikk