Megjelent: 13 éve

200 munkahelyet teremt a tatabányai napelemgyár

Még idén építeni kezdik, hogy 2009-re elkészüljön a Genesis Energy Nyrt. napelemgyártó üzeme. A 26 milliárd forintból felépülő gyár a tatabányai ipari parkban kap helyet, és 200, főként magasan képzett munkavállalót fog foglalkoztatni - adja hírül a Napi Gazdaság.

Gíber Erzsébet, a tatabányai gazdaságfejlesztő szervezet ügyvezetője szerint a térségben megfelelő számú szakképzett munkaerő áll rendelkezésre, de az utánpótlás biztosítása érdekében azért egyeztettek a szakképző intézményekkel is. Bencsik János polgármester szintén pozitívan áll a beruházáshoz, véleménye szerint a világviszonylatban is vezető technológiát képviselő napelemgyár segíti Tatabánya gazdaságát aktivizálni, különösen, mivel a szomszédos telken a japán üveggyártó, az Asahi Glass ipari létesítménye áll, amely beszállítóként akár közre is működhet a termelésben. Az ilyesfajta együttműködés pedig előbb-utóbb tovább növeli a térségben a foglalkoztatottak számát.

Az új üzemben éves szinten 800 megawatt összteljesítményű amorf szilícium alapú, vékonyréteg-technológiájú napelemcellákat állítanak elő az európai piacra. Az új technológiának köszönhetően a termékek fajlagos előállítási költségei alacsonyabbak, mint a hagyományos gyártástechnológia esetében, miközben a termékek végső energiatermelési képessége 25 százalékkal magasabb.

A Napi Gazdaság információ szerint az amerikai Genesis Energy beruházásához a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium - egyedi kormánydöntés alapján - 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. Az elemzők szerint a beruházással keletkező költségvetési bevételek többszörösen meghaladják a támogatás mértékét.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter