Megjelent: 10 éve

40 ezer dolgozót bocsátottak el az építőiparban

Az építőipari vállalkozások 2010-ben igyekeznek megőrizni a foglalkoztatottak létszámát - közölte az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán.

A szakszövetség 400 vállalkozást kérdezett meg az építőipar foglalkoztatottsági helyzetének alakulásáról, az idei várható tendenciákról. A felmérés szerint az építőipar "utolsó jó évéhez", 2006-hoz képest a legálisan foglalkoztatottak köréből mintegy 35-40 ezer főt bocsátottak el.

Az építőiparban foglalkoztatott mintegy 330-340 ezer főből csak minden harmadik, mintegy 115 000 dolgozó van alkalmazásban, a többieket vállalkozási formában foglalkoztatják. A részmunkaidőben alkalmazottaknál 2010 első fél évében a szellemi állománynál átlagosan 20 százalék lesz a csökkenés, ugyanakkor a fizikai állománynál mintegy 8 százalékos növekedés várható.

A 2010-es év végi előrebecsült adatok szerint a szellemi állománynál is növekedés várható a részmunkaidős foglalkoztatásban. A vállalkozási formában foglalkoztatottak létszámának 12 százalékos csökkenését jelzik a megkérdezettek 2010-ben az előző évhez képest. A vállalkozások által foglalkoztatott alvállalkozói létszámnál az előrejelzések szerint 2010 első fél évében közel 40 százalékos csökkenés várható, amely az év végére mérséklődik, és várhatóan mintegy 7 százalékkal marad el a 2009. évi szinttől.

Az ÉVOSZ tájékoztatása szerint a megkérdezett vállalkozások utánpótlási problémákat jeleztek az ács-állványozó, a bádogos-tetőfedő, az épületasztalos, a hő- és hangszigetelő, a kőműves, a minősített hegesztő, a vasbetonszerelő, a villanyszerelő, a vízvezeték- és fűtésszerelő és a vízszigetelő szakmákban. A felmérésből kiderült az is, hogy az építőiparban nem várható bérfelzárkózás a nemzetgazdasági átlaghoz, tavaly az ágazati bruttó átlagkereset 159 000 forint volt, miközben a nemzetgazdasági átlagbér 199 000 forintot tett ki - közölte az ÉVOSZ.

MTI/MNO
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter