Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

45 ezer forint: ennyit kellene havonta félretenni a nyugdíjhoz

Az Aviva és a Deloitte közös európai felmérése szerint az európai polgároknak ugyanehhez összesen évi 1.900 milliárd euró többlet megtakarításra lenne szükségük, amely az EU bruttó hazai termékének (GDP) 19 százalékát teszi ki - ismertette az adatokat Bartók János, az Aviva magyarországi leányvállalatának elnök-vezérigazgatója.

E probléma kezelésére csak az állam, az egyén, és a biztosítók közösen képesek. A megoldások között merült fel az, hogy az állami nyugdíj növekedjen, a nyugdíjkorhatár tolódjon ki, illetve az, hogy a nyugdíjas elégedjen meg a munkajövedelem felével a várt 70 százalék helyett, vagy pedig emelkedjen a megtakarítások hozama. (A vizsgálat évi 5 százalékos hozammal kalkulált.) Az említett 1.900 milliárd eurós európai nyugdíjhiány például a felére lenne csökkenthető, ha a nyugdíjkorhatár 10 évvel emelkedne.

A nők helyzete különösen hátrányos: alacsonyabb bérrel mennek nyugdíjba, és tovább élnek, így rosszabb lesz a nyugdíjas éveik minősége.

A tájékoztatón jelen lévő Iván László professzor, fideszes országgyűlési képviselő elmondta, januártól a kormány lehetővé teszi a 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nőknek a nyugdíjba vonulást. Tényként említette, hogy a nyugdíjpénztár hiányát az állam pótolja ki. A kormány nem gondol a magánnyugdíjpénztárak államosítására, de az állami- és a magán pénztáraknak harmonikusan kell együttműködniük - mondta.

Az MTI kérdésre a harmonikusságot nem részletezte, mivel az még kidolgozás alatt áll. Az őszi törvényhozásban a kormány nem kíván sem kötelező nyugdíjkorhatárt, sem pedig járulékot emelni - közölte a képviselő. Ugyanakkor előnyössé teszik azt, ha valaki a nyugdíj korhatáron túl is dolgozik - tette hozzá.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter