Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

900 ezren kapnak szja bevalláscsomagot az idén

Az APEH csütörtök estig adta postára az utolsó szja egységcsomagokat is, így a nyomtatványokat a következő napokban mindenki megkapja, akinek a tavalyi évről szja bevallást kell benyújtania.

Akihez mégsem jut el, ingyenesen beszerezheti az adóhatóság ügyfélszolgálati irodáiban, illetve a 0753. számú bevallás kétfajta kitöltő-ellenőrző programját is letöltheti az APEH internetes honlapjáról (www.apeh.hu). Az utóbbi előnye, hogy a bevallás JAVA-s kitöltő programjába beépítették a bevalláshoz kapcsolódó útmutatót is, ami súgóként aktív segítséget nyújt a bevallás kitöltéséhez. Akik regisztráltatták magukat valamelyik okmányirodában, bevallásukat elektronikus úton is továbbíthatják, így hamarabb hozzájuthatnak az adóvisszatérítéshez.

Kriskó Csaba, az APEH bevallási főosztályának vezetője az MTI-nek elmondta: az adóhatóság nyilvántartása, illetve a 2006-ról benyújtott bevallások alapján névre szólóan, különböző tartalmú egységcsomagokat küldtek az adózóknak. Csak azok kapnak teljes garnitúrát, akiket a törvény nem kötelez elektronikus bevallásra, illetve akik 2006. évi szja bevallásukat hagyományosan, nyomdai előállítású bevalláson nyújtották be.

Tavaly 3,358 millió önbevallás érkezett az adóhatósághoz: 1,039 millió személy a munkáltatói adó-megállapítást választotta, adóhatósági adó-megállapítást (ADAM) mindössze 14.150 személy kért, közülük 9.124 volt erre jogosult. Az önbevallók 58 százaléka, 2,041 millió fő az APEH honlapján elhelyezett nyomtatványkitöltő és -ellenőrző programmal készítette el bevallását, 13 százalék, 456 ezer fő pedig elektronikus úton küldte be.

Az elektronikusan bevallók és a bevallást az APEH internetes programjával kitöltők csak a bevallási kötelezettség teljesítésére vonatkozó tájékoztató levelet kaptak. Egységcsomagjaikban ezen kívül - a befizetéseiket elektronikus úton teljesítőket kivéve - két darab, névre szóló készpénz-átutalási megbízás van, amelyeken az szja-t, illetve az egészségügyi hozzájárulást lehet befizetni. A különadó befizetésére szolgáló készpénz-átutalási megbízást az ügyfélszolgálatokon kell beszerezni - mondta Kriskó Csaba.

A magánszemélyek az idén is háromféle módot választhatnak az szja bevallására: az önadózást, a munkáltatói adó-megállapítást - ha a munkáltató vállalja, és az adóhatósági adó-megállapítást.

A bevallás benyújtására előírt határidők nem változtak: az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek február 15-ig, a többi magánszemélynek pedig május 20-ig kell a bevallásokat benyújtaniuk, s az adót is addig kell befizetniük.

A visszaigényelt adót, járulékot az idén is a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, 2008. március 1-jétől kaphatják meg az adózók, kivéve a bevallásukat elektronikusan benyújtókat, esetükben a visszatérítés már február 1-jétől megkezdődhet. A munkáltatói adó-megállapítás, illetve ADAM esetén a visszatérítési határidő június 20.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megérkeztek a KSH friss adatai a foglalkoztatottságról és a munkanélküliségről

Csökkent a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma, a 15-24 éves munkanélküliek száma 14 ezerrel nőtt. Teljes cikk

Döntött a gazdaságvédelmi operatív törzs, adóügyi könnyítések jönnek

Kétszeresére nő a kiva bevételi értékhatára és csökkentik az adminisztrációs terheket. Teljes cikk

A budapesti gyógyfürdőket is elérte a válság

Több mint felére esett a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. bevétele a járvány miatt. Teljes cikk