Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

A bértábla kivételével megállapodott a kormány a pedagógusokkal

A legtöbb kérdésben sikerült megállapodásra jutnia a kormánynak a pedagógusok sztrájkbizottságával, ugyanakkor a bértábla emeléséről az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban fognak egyeztetni - derült ki a felek keddi, idei utolsó egyeztetése után.

Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere a találkozó után újságírók előtt azt mondta: az elmúlt hetek egyeztetései során 20 pontban sikerült megállapodni, és végül egy, a szakszervezetek számára nagyon lényeges nyitott kérés maradt, az, hogy miként számítják a pedagógusok munkaidejét, óraszámát.

A felek közötti megállapodás szövegtervezetét egy közös munkacsoport fogja majd kidolgozni, és ha megszületik a konszenzusos szöveg, akkor várhatóan jövő év elején aláírhatják a dokumentumot. Ha mégsem sikerülne ilyen szöveget megalkotni, várják a bíróság döntését a sztrájkkészültséggel kapcsolatban - fejtette ki a tárca vezetője, aki azonban bízott benne, hogy a munkabeszüntetést sikerül elkerülni.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta: a sztrájkbizottság szakmai kérdésekről tárgyalt, és valóban megállapodás született olyan kérdésekben, amelyek a pedagógusok számára a munkahelyek biztonságát garantálják. Példaként említette, egyezségre jutottak arról, hogy a pedagógusok finanszírozott álláshelyeinek a kiszámítása miként történjen. Kitért arra is, hogy a Híd-program kedvezményezett iskolái a szakiskolák lesznek, valamint lehetőség lesz a kisiskolák esetében az átlaglétszámtól való eltérésre.

Vannak még vitatott pontok, így a pedagógusok túlmunka-szervezése, de ezek mind szakmai kérdések - hangsúlyozta, majd hozzátette: abban maradtak, a sztrájkbizottság 20 százalékos béremelésre vonatkozó igényét az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács hatáskörébe utalják.

A tanácsban ugyanakkor még arról sincs megállapodás, hogy 2013-ban a bérkompenzáció határa hol lesz. Ha 130 ezer forintos összeghatárig kapnak az érintettek bérkompenzációt, akkor a pedagógusokra ez jövőre vonatkozik, és nettó keresetcsökkenést fognak elszenvedni - jegyezte meg az érdekvédő. Kitért arra is, hogy ha a bérről nem lesz megállapodás a tanácsban, legalább oly módon, hogy ne szenvedjenek el a pedagógusok bércsökkenést, továbbra fenntartják a sztrájk lehetőségét.

Galló Istvánné beszámolt még arról, azzal, hogy Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz kerülnek át az oktatási intézmények, egy ágazati kollektív szerződés megkötésének lehetősége nyílt meg. Erre a javaslatukra azonban kedden még nem kaptak választ - fűzte hozzá.

Balog Zoltán ehhez azt tette hozzá: "természetesen nem fordulhat elő", hogy a pedagógusok bércsökkenést szenvedjenek el. Komoly béremelést terveznek az elkövetkező évben, és reményét fejezte ki ismét, hogy az életpálya-modellt szeptembertől sikerül majd bevezetni. Szólt arról is, hogy a bérrendezésnek el kell majd érnie a felsőoktatást is.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kiengedték az ukrán hajóskapitányt, ismét házi őrizetbe került

Kiengedték a letartóztatásból a tavaly májusi dunai hajóbaleset ügyében megvádolt ukrán hajóskapitányt - erősítette meg a Fővárosi... Teljes cikk

Ennyit keresnek a focisták Magyarországon

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) jelentéséből kiderül, hogy átlagosan egy magyar focicsapat a 2018-as évben 5,3 millió eurót költött el... Teljes cikk

Tovább csökkent a magyar cégek száma 2019-ben

Több mint 5 százalékkal több céget alapítottak, és 3,6 százalékkal kevesebb cég szűnt meg tavaly, mint az előző évben, azonban ez sem volt elég,... Teljes cikk