Megjelent: 2 hónapja

A dolgozók szerint nem született bérmegállapodás az Auchannál

A vállalat által kommunikáltakkal szemben nem született bérmegállapodás a munkáltató és a munkavállalói érdekképviselet között az Auchan Magyarországnál. Sőt, az áruházlánc ajánlata a szakszervezet szerint sztrájkfeszültségbe hajló elégedetlenséget szült.

images

Az Auchan tegnap közölte, hogy  januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad, az alapbérnövelést pedig cafeteria- és vásárlási kedvezmény-emeléssel egészítik ki, és az eddigi 5 százalék kedvezmény helyett 12 százalékot biztosítanak kollégáiknak, továbbá július 1-jétől a cafeteria jelenlegi összege a duplájára emelkedik, amennyiben elérik az előre kitűzött gazdasági eredményeket.

A vállalat által kommunikáltakkal szemben nem született bérmegállapodás a munkáltató és a munkavállalói érdekképviselet között az Auchan Magyarországnál, sőt - derül ki az Index cikkéből. 

Kicsapta a biztosítékot az Auchan áruházlánc vezetésének béremelési javaslata a dolgozók körében – mondta el az Indexnek Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, aki egyértelművé tette: eredménytelenül zárult a bértárgyalás.

Az Auchan szerda esti közlése alapján januártól minden munkatárs alapbérét bruttó 32 ezer forinttal emeli az Auchan, szemben az 50 ezres céllal, amit szakszervezeti oldalról kitűztek maguk elé az egyeztetések előtt. Oolyannyira nem akartak nyerészkedni a munkáltatón, hogy a megélhetési kérdőívük szerint az alkalmazottak alapvető kiadásai havi 80 ezer forinttal ugrottak meg az egy évvel korábbihoz képest, vagyis az alapvető cél a plusz terhek enyhítése lett volna csupán.

Karsai Zoltán szerint a tárgyalásoknál az is visszatérő nézetkülönbség volt, hogy az Auchan a tavaly év eleji bért vette alapul, ők pedig értelemszerűen az évközit. 

Volt olyan áruház, ahol a dolgozók azt tervezték, fel sem veszik a munkát, és sztrájkba lépnek.

Ám a KASZ azt javasolta nekik, ne kezdjenek egyéni akciókba. „Ha a munkavállalók tiltakozni szeretnének valamilyen módon a vállalat döntése ellen, akkor annak mindenképpen a jogszabályok betartásával kell történnie. Ebben a KASZ minden segítséget megad a munkavállalóknak” – mondta Karsai Zoltán.

„Köszönjük a reakció lehetőségét. Sajnáljuk, hogy idén nem született bérmegállapodás az Auchan Magyarország és a KASZ között. A tegnapi sajtóközleményben foglaltakon kívül nem kívánunk több információt ehhez hozzátenni” – közölték az Index megkeresésére az Auchan Retail kommunikációs osztályánál.

  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek