Megjelent: 6 éve

A fiatal cégek a válságban is virágoztak

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) nevű nemzetközi szervezet honlapján közzétett tanulmány szerint az ötéves vagy annál fiatalabb cégek lehetnek a kulcsai a foglalkoztatás bővítésének. Ezek a vállalatok a globális válság idején is teremtettek munkahelyeket, míg a 6 éves vagy annál idősebb cégek nagy volumenű létszámcsökkentésekre kényszerültek.
A válság alatt is bővítettek

A fiatal cégeknél csupán a nem pénzügyi üzleti szektor állásainak 20 százalékát adták az elmúlt tíz évben, ám az új állásoknak majdnem a felét ők teremtették. A válság alatt pedig az idősebb vállalatok leépítései miatt szűnt meg a legtöbb állás, míg a fiatal cégek összességében továbbra is bővítettek.

Az OECD ezért állítja, hogy a fiatal, dinamikus cégek, mint a startupok támogatása lehet az útja a munkahelyteremtésnek és a növekedés beindításának. A nagyobb cégek támogatása helyett ezért az államoknak a kisebb vállalatok felé kellene fordulniuk, és a jogi környezetet is kedvezőbbé kellene tenniük a számukra.

A jelentés szerint az elérhető álláshelyek összetétele jelentősen átalakult Európában. Például az alacsonyabb képzettséget igénylő állásajánlatok száma (gépkezelő, irodai személyzet) hét százalékkal esett 2011-ben és 2012-ben egyaránt, de menedzserekből is 20 százalékkal kevesebbet keresnek. A magasan képzett munkaerő lehetőségei eközben tovább bővülnek: 13 százalékkal több technikusra, és 50 százalékkal több diplomás szakemberre van szükség. Az szolgáltatási szektor is növekedett a válságban, a OECD-országok állásainak 74 százalékát adták.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter