kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

A főnök stílusváltása az elbocsátás jele lehet

Sok jel utalhat arra, hogy inog a székünk a munkahelyen. Ha a korábban együttműködő főnök hirtelen stílust vált, ha hátunk mögött meghirdetik pozíciónkat, ha a cég sikerei ellenére évek óta nincs fizetésemelés, ha az új vezető hozza embereit, érdemes megelőzni az elbocsátást és még időben szétnézni az álláspiacon. Tíz gyakori jelet gyűjtöttünk össze.

Drasztikusan stílust vált a főnök

Intő jel lehet a korábban teljesen kiszámíthatóan, megértően viselkedő főnök hirtelen hangnemváltása, megmagyarázhatatlan ingerültsége, munkánk minőségének folytonos megkérdőjelezése. Amennyiben huzamosabb ideje elégedetlen a munkánkkal, esetleg mindennapossá válnak a váratlan ellenőrzések és minden lépésünkben hibát talál, joggal gondolhatjuk: rezeg a léc.


Nem fogad a felettesSzintén gyanús a korábban lojális, együttműködő főnök látványos magatartásváltozása. Ilyenkor elzárkózik a dolgozó kapcsolatteremtési kísérletei elől. Például kitér a felmerülő kérdések hallatán, nem ad egyértelmű válaszokat kérdéseire és időpontot sem hajlandó egyeztetni vele.


A dolgozó háta mögött hirdetik meg az állásátIgen drasztikus, ám egyértelmű jelzés a munkavállaló még betöltött állásának, pozíciójának meghirdetése. Ezt a nem túl etikus munkáltatói lépést általában a célszemély kollégái veszik észre elsőként. Az érintett ebben a helyzetben, diplomatikusan rákérdezhet, mellé vagy helyette terveznek-e új munkaerőt felvenni.


Évek óta nincsen fizetésemelésJelzésértékű figyelmeztetés lehet a huzamosabb ideje stagnáló bér, a fizetésemelés elmaradása. Amennyiben bérünk a cég előnyös piaci helyzete ellenére is 2-3 éve nem változik, ám kollégáink nem maradtak ki a fizetésemelésből, szinte biztosan tudhatjuk: nem számolnak velünk hosszú távon, bármikor előfordulhat, hogy mennünk kell.


Új vezető érkezik a céghezVannak olyan, a dolgozó személyiségétől, szakmai alkalmasságától teljesen független tényezők - például gazdasági, személyi változások a vállalaton belül - melyek szintén elbocsátáshoz vezetnek. A cég személyi összetételének változása - egy új vezető, osztályvezető érkezése - megbolygathatja a munkahely korábbi életét. Ebben a helyzetben biztosan várhatóak átszervezések. A tapasztalatok szerint ugyanis sok új vezető hozza magával saját embereit.


Vállalatok fuzionálnakHasonlóan ingoványos a jövő két vállalat fúziója esetén is: ilyenkor sokszor osztályokat vonnak össze, és sokak munkája válhat egyik pillanatról a másikra feleslegessé.


Jelentős megrendelőt veszít a cégJó okunk van szétnézni az álláspiacon akkor is, ha a cég nagyobb megrendelőinek zömét veszíti el viszonylag rövid idő alatt, vagy megrendült az iparág helyzete és a vállalat a tőzsdén is rosszul áll.


Túl sok az eltussoló meetingGyanúsnak tekinthetők a mind gyakrabban terítékre kerülő, kizárólag a dolgozók megnyugtatására szervezett értekezletek, ahol folyamatosan arról győzködik a munkatársakat: minden rendben van a vállalatnál. Ha feltűnően gyakori a nyugtatgatás, szinte biztosra vehetjük: a főnökség a tűzoltáson dolgozik és elképzelhető egy közeli leépítés.


Nem vesznek fel újakatÁrulkodó jel lehet, ha régebb óta stagnál a dolgozók létszáma, hosszú távon sem tervezik újak felvételét, ám a munka mennyisége a jelenleginél több embert igényelne.


Visszavonják a juttatásokatNem tanúskodik szárnyalásról, ha a cég fokozatosan, apránként elkezdi lecsökkenteni a dolgozóknak járó juttatásokat - például a közlekedési támogatást, a céges autó használatát.

Takács Gabriella
  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
További 27 év börtönre ítélték a sztárügyvédet - éveken keresztül vezette félre ügyfeleit

Dél-Karolina államban további 27 év börtönre ítélték, a fia és felesége elleni gyilkosság miatt már kétszeres életfogytig tartó büntetését... Teljes cikk

Egy férfi elárulta, mit mondott az állásinterjún, amivel megszerezte álmai munkáját

A jelölt egy egyszerű mondattal győzte meg a munkaadót, hogy ő lesz a megfelelő választás. Teljes cikk

Dubai: az adóparadicsom, ahol luxus, üzlet és befektetés összeér

Szinte már a csapból is folyik, de mégsem lehet eleget beszélni Dubairól. A helyről, ahova nemcsak pihenésképpen, hanem üzleti, befektetési,... Teljes cikk