Megjelent: 14 éve

A főnök stílusváltása az elbocsátás jele lehet

Sok jel utalhat arra, hogy inog a székünk a munkahelyen. Ha a korábban együttműködő főnök hirtelen stílust vált, ha hátunk mögött meghirdetik pozíciónkat, ha a cég sikerei ellenére évek óta nincs fizetésemelés, ha az új vezető hozza embereit, érdemes megelőzni az elbocsátást és még időben szétnézni az álláspiacon. Tíz gyakori jelet gyűjtöttünk össze.

Drasztikusan stílust vált a főnök

Intő jel lehet a korábban teljesen kiszámíthatóan, megértően viselkedő főnök hirtelen hangnemváltása, megmagyarázhatatlan ingerültsége, munkánk minőségének folytonos megkérdőjelezése. Amennyiben huzamosabb ideje elégedetlen a munkánkkal, esetleg mindennapossá válnak a váratlan ellenőrzések és minden lépésünkben hibát talál, joggal gondolhatjuk: rezeg a léc.


Nem fogad a felettesSzintén gyanús a korábban lojális, együttműködő főnök látványos magatartásváltozása. Ilyenkor elzárkózik a dolgozó kapcsolatteremtési kísérletei elől. Például kitér a felmerülő kérdések hallatán, nem ad egyértelmű válaszokat kérdéseire és időpontot sem hajlandó egyeztetni vele.


A dolgozó háta mögött hirdetik meg az állásátIgen drasztikus, ám egyértelmű jelzés a munkavállaló még betöltött állásának, pozíciójának meghirdetése. Ezt a nem túl etikus munkáltatói lépést általában a célszemély kollégái veszik észre elsőként. Az érintett ebben a helyzetben, diplomatikusan rákérdezhet, mellé vagy helyette terveznek-e új munkaerőt felvenni.


Évek óta nincsen fizetésemelésJelzésértékű figyelmeztetés lehet a huzamosabb ideje stagnáló bér, a fizetésemelés elmaradása. Amennyiben bérünk a cég előnyös piaci helyzete ellenére is 2-3 éve nem változik, ám kollégáink nem maradtak ki a fizetésemelésből, szinte biztosan tudhatjuk: nem számolnak velünk hosszú távon, bármikor előfordulhat, hogy mennünk kell.


Új vezető érkezik a céghezVannak olyan, a dolgozó személyiségétől, szakmai alkalmasságától teljesen független tényezők - például gazdasági, személyi változások a vállalaton belül - melyek szintén elbocsátáshoz vezetnek. A cég személyi összetételének változása - egy új vezető, osztályvezető érkezése - megbolygathatja a munkahely korábbi életét. Ebben a helyzetben biztosan várhatóak átszervezések. A tapasztalatok szerint ugyanis sok új vezető hozza magával saját embereit.


Vállalatok fuzionálnakHasonlóan ingoványos a jövő két vállalat fúziója esetén is: ilyenkor sokszor osztályokat vonnak össze, és sokak munkája válhat egyik pillanatról a másikra feleslegessé.


Jelentős megrendelőt veszít a cégJó okunk van szétnézni az álláspiacon akkor is, ha a cég nagyobb megrendelőinek zömét veszíti el viszonylag rövid idő alatt, vagy megrendült az iparág helyzete és a vállalat a tőzsdén is rosszul áll.


Túl sok az eltussoló meetingGyanúsnak tekinthetők a mind gyakrabban terítékre kerülő, kizárólag a dolgozók megnyugtatására szervezett értekezletek, ahol folyamatosan arról győzködik a munkatársakat: minden rendben van a vállalatnál. Ha feltűnően gyakori a nyugtatgatás, szinte biztosra vehetjük: a főnökség a tűzoltáson dolgozik és elképzelhető egy közeli leépítés.


Nem vesznek fel újakatÁrulkodó jel lehet, ha régebb óta stagnál a dolgozók létszáma, hosszú távon sem tervezik újak felvételét, ám a munka mennyisége a jelenleginél több embert igényelne.


Visszavonják a juttatásokatNem tanúskodik szárnyalásról, ha a cég fokozatosan, apránként elkezdi lecsökkenteni a dolgozóknak járó juttatásokat - például a közlekedési támogatást, a céges autó használatát.

Takács Gabriella
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek