kapubanner for mobile
Megjelent: 8 hónapja

A humánerőforrás-hiány is hozzájárulhat, hogy nem ér ki időben a mentő

Az Országos Mentőszolgálat évek óta küzd humánerőforrás hiánnyal, melynek legfőbb gócpontja Budapest és annak agglomerációja - írja a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége.

“Miért nem jön a mentő?” címmel tett közzé posztot szerdán a Facebookon a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, miután egyre több olyan bejegyzés jelenik meg, amiben a mentőhívás és a mentőegység helyszínre érkezése között eltelt időre panaszkodnak. A poszt annak kapcsán (is) született, hogy Gálvölgyi János szerdán rosszul lett, ezért mentőt hívtak hozzá, de az fél óra után sem érkezett meg, ezért a lányai vitték kórházba a 74 éves színészt. A mentők vizsgálják az esetet. 

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége a posztban négy fő okot sorol fel, ami azt okozhatja, hogy nem érkezik meg a mentő.

"Az Országos Mentőszolgálat évek óta küzd humánerőforrás hiánnyal, melynek legfőbb gócpontja Budapest és annak agglomerációja. A fővárosban és vonzáskörzetében akár a mentőgépkocsi-vezetők, akár a mentőápolók vagy mentőtisztek jóval magasabb fizetésekért találnak munkát, mint amelyet a mentőknél el tudnak érni. Egy példa ezek közül az ápolók és tisztek jóval magasabb bérezése a kórházak sürgősségi osztályain, amely már jelentős mértékű munkaerő elszívást jelent. A hivatástudatra való apellálás sajnos a mai gazdasági helyzetben már nem bizonyul elegendőnek a munkaerő megtartására. Az egész ország területéről vezényelnek fel mentőegységeket a Budapesti mentés fenntartása érdekében. Nem túl bonyolult végig gondolni, hogy a vidékről a fővárosba irányított mentőautók vidéken hiányt fognak képezni. A Budapesti mentés pedig a felvezényelt egységek ellenére is éppen, hogy fenntartható, köszönhetően egyedül a mentődolgozók extrém erőfeszítéseinek. Gondoljunk bele, hogy ezen komoly erőfeszítéseket bármikor ismét überelheti egy újabb világjárvány. A mentésirányításokban ugyancsak jelentős a HR probléma, valamint az utánpótlás mennyisége és képzettsége sem megfelelő. Ezen felül Budapest rendkívül sok, nagy látogatói számmal rendelkező rendezvénynek ad otthont, melyeket a jogszabályok szerint az Országos Mentőszolgálatnak kell egészségügyileg biztosítania, ami további terhelést ró a mentőkre. A leírtak összessége kirajzolja az első okát a tapasztalható kiérkezési problémáknak" - írja a bejegyzés. 

További okokként a mentés és a mentőhívás-mentő küldés nem megfelelő szabályozását, az Országos Mentőszolgálat megfelelő kommunikációjának hiányát hozták fel, valamint azt, hogy a lakosság egészségügyi edukációja elmarad a kívánttól.

  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek