kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

A járműiparról tartottak konferenciát a Tudományos Akadémián

Magyarországon a járműipar fontos szerepet játszik a gazdaság és a foglalkoztatás bővítésében - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken a Magyar Tudományos Akadémián rendezett járműipari konferenciát megelőző sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Széchenyi István Egyetemen működő Járműipari Kutatóközpont a konferenciát a járműipari képzés és kutatás-fejlesztés helyzetének, jövőjének áttekintésére szervezte.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kiemelte: az egyetemek, a kutatóintézetek és az ipar együttműködése lehetőséget teremt arra, hogy a felfedező kutatásból az informatikai fejlesztésen keresztül el lehessen jutni a piacképes termékekig.

A foglalkoztatáspolitikai államtitkár elmondta, hogy a magyar járműgyártás teljesítménye 2013 szeptemberében 27 százalékkal, októberben 28 százalékkal, novemberben 21 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, tavaly a 620 járműipari cég 100 ezer embernek adott munkát.

Czomba Sándor fontosnak nevezte a megfelelő képzettségű munkaerő meglétét, a multinacionális cégek valamint a kis- és középvállalkozások együttműködését, a hazai kkv-k beszállítóvá válása, mert ez adhat alapot a gazdaság élénkülésének, a foglalkoztatás bővülésének.

Magyarországon emelkedik a GDP-arányos kutatási-fejlesztési és innovációs ráfordítás, ez elősegíti, hogy bérmunka helyett a magyar gazdaságba beágyazódó, magas szellemi értéket képviselő termelés legyen, ehhez elengedhetetlen az is, hogy a gyakorlati képzés jelen legyen az egyetemeken és a főiskolákon is - mutatott rá az államtitkár.

Pálinkás József azt hangsúlyozta: a magyar járműipar több hazai egyetemmel is együttműködik, és fontosnak nevezte az oktatás, a kutatás és az ipar közelítését, hogy Magyarországon egyre több értéket állítsanak elő.

Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora mérföldkőnek nevezte a 2012-ben kötött Járműipari és Felsőoktatási és Kutatási Együttműködési Megállapodást, amelyet több felsőoktatási intézmény, kutatóintézet írt alá több járműipari gyártó céggel.

A sajtótájékoztató keretében oklevelet adtak át a megállapodásban szoros együttműködést megvalósító vállalatok, kamarák, egyesületek vezetőinek.

A konferencia keretében bemutatták a VirCa fejlesztést, amely egyetemi kutatólaboratóriumokat köt össze virtuálisan, valamint a Széchenyi István Egyetemen fejlesztett elektromos versenyautót.

A szervezők tájékoztatása szerint a magyar állam az európai uniós források felhasználásával a Járműipari Felsőoktatási és Kutatási Együttműködés projektet 1,6 milliárd forinttal, a városok közlekedési terhelésének csökkentését célzó Smarter Transport projektet 950 millió forinttal, a hibrid és elektromos járművek fejlesztését megalapozó kutatásokat 869 millió forinttal támogatja.
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A hét végén rendezik meg az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia döntőjét

Május 31-én és június 1-jén rendezik meg a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia (OTIO) döntőjét a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ)... Teljes cikk

Átadták az Év menedzsere elismeréseket

Átadták az Év menedzsere elismeréseket: a menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank... Teljes cikk

Megvan a végleges döntés a következő magyar űrhajósról

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld,... Teljes cikk