Megjelent: 9 éve

A jogszabályok szerint a nyugdíjalap nem lehet deficites

A nyugdíjak kifizetését az állam és a költségvetés garantálja, eddig soha nem fordult elő, hogy az alap hiánya miatt csökkentették volna a nyugdíjakat, így nem áll meg az az érvelés, hogy a magánpénztárak léte a nyugdíjak kifizetését veszélyeztetné - érvel a Napi Gazdaság cikke.

Veszélyben a nyugdíjak kifizetése - ezzel is magyarázza a kormányoldal a magánpénztári járulékok eltérítését -, holott az utóbbi években ez a kérdés egyszer sem merült fel komolyan, hisz a 13. havi nyugdíj bevezetése után éppen a Fidesz javasolta a tizennegyedik havi ellátás bevezetését.

Közkeletű tévedés, hogy a nyugdíjakat az állami költségvetéstől független alapból fizetik - míg korábban lehet, hogy volt értelme e különbségtételnek, mára okafogyottá vált, ugyanis a nyugdíjalap az államháztartás szerves részévé vált.

Az alap irányítása már teljes mértékben kormányzati feladat és önálló vagyonnal sem rendelkezik, míg a kilencvenes évek második felében voltak erre kísérletek - igaz, csúfos kudarccal záródott a tb-önkormányzatiság, illetve az általuk folytatott vagyonkezelés. Mára azonban a nyugdíjalap nem más, mint a központi államháztartás egy zsebe, amelynek gazdálkodásáért az állam felel.

A jogszabályok szerint a nyugdíjalap nem lehet deficites, vagyis az állam garanciát vállal a kifizetésekre - így e szempontból nem helytálló az a kormánypárti érvelés sem, hogy a kieső bevételek miatt nem biztosított a nyugdíjak kifizetése.

A tervek szerint a jövő évben a kormány nem tartaná meg az állami nyugdíjalapnak a magánpénztári befizetéseket - ezzel azonban nem a nyugdíjak kifizetésére teremt fedezetet (hiszen azt nem fizeti ki a nyugdíjakra, illetve nem halmozza fel a következő évek nyugdíjának kifizetésére), hanem a személyi jövedelemadó januártól tervezett csökkentésére.

Napi Gazdaság
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk