Megjelent: 5 éve

A KDNP-nek tetszik a "több gyerekért több nyugdíj" koncepció

Megfontolandónak tartja a Népesedési Kerekasztal javaslatát család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság. Eszerint a felnevelt gyermekek számát és azok iskolázottságát is figyelembe vennék a nyugdíj megállapításánál.

Harrach Péter úgy fogalmazott: a kormányzat eszmeisége és családpolitikai szemlélete összhangban van az új nyugdíjszámítási tervezettel, így elvi akadálya nincs a megvalósításnak. A KDNP legkorábban szeptemberben szavazhat a javaslat elvi támogatásáról.

Harrach Péter emlékeztetett: a koncepció megegyezik a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) 2007-ben megjelent nyugdíjtervezetével.

A javaslat szerintük jutalmazza azokat, akik a közösség érdekében erőfeszítést tesznek, akik befizetéssel, illetve gondos gyermekneveléssel támogatják a rendszer fennmaradását – mondta Harrach a lapnak.

Nyugdíjat a gyermektelenek is kapnának, de mivel az ő járandóságukat a mások jól képzett gyermekei termelik majd ki, a Kerekasztal javaslata szerint kevesebbre lennének jogosultak. Harrach szerint még a részleteket ki kell dolgozni, de a frakció magát a koncepciót támogatja. Az is részfeladat, hogy hány éves korig vállalt gyermekek után lehetne élni a magasabb nyugdíjjal.

Ahogy a HR Portal is megírta, a Népesedési Kerekasztal még júniusban állt elő a javaslattal, miszerint a gyermekek száma és iskolai végzettsége is legyen szempont a nyugdíj meghatározásánál. Vagyis csak a középiskolát végzett gyerekek számítanának. Eszerint például azoknak a kezdőnyugdíját, akik "egynél több járulékfizetőt állítottak maguk helyett, 1-nél magasabb, az e szintnél kevesebbel hozzájárulók járadékát 1-nél kisebb szorzóval" súlyoznák.

Arról nem szól a fáma, hogy az önhibájukon kívül gyermektelen, például meddő vagy gyermekeiket elveszített párokra gondolt-e valaki, mi lesz az értelmileg sérült, vagy más miatt szakmát tanulni, dolgozni képtelen gyerekek szüleivel, vagy arra, hogy az ember szabadon döntheti el, hogy hány gyereket vállal, és ahhoz a politikának igazán semmi köze nincsen. A tavalyi számok alapján úgy tűnik ugyanakkor, hogy a terv brutálisan megbüntetne mindenkit, aki kettőnél kevesebb gyereket vállal.

Tavaly már a 168 óra megírta, hogyan képzeli el Botos Katalin, a kerekasztal szakértője ezt az egészet.

PONTOZÁS
Alappontszám, átlagkeresetnél: 14,4 - 114 ezer Ft/hó

Gyerektelenség: mínusz 5,5 pont - 70,7 ezer Ft/hó
Egy gyerek: mínusz 3,7pont - 85 ezer Ft/hó
Két gyerek: nulla pont - 114 ezer Ft/hó
Három gyerek: plusz 2,2 pont - 131,8 ezer Ft/hó
Négy gyerek: plusz 3,5 pont - 142,3 ezer Ft/hó

Magyar Nemzet Online
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter