kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

A kormány megvédett 740 ezer munkahelyet, vagy elpusztított 126 ezret

A Fidesz szóvivője tegnap kijelentette, hogy a munkahelyvédelmi akcióval eddig 740 ezer munkahelyet sikerült megvédeni és 65 milliárd forint maradt a vállalkozásoknál. Az ellenzék egész máshogy látja az eseményeket.

Hoppál Péter szóvivő hangsúlyozta, hogy a komplex adócsökkentési program azoknak a munkaadóknak, vállalkozásoknak szól, amelyek vállalják, hogy a munkaerőpiacon leghátrányosabb helyzetű csoportoknak lehetőséget adnak a munkára. Az intézkedés öt célcsoportra terjed ki, ezek a kisgyermekes anyák, az 55 év felettiek, a 25 év alattiak, az alacsony végzettségűek és a tartósan munkanélküliek - emlékeztetett.

Július végéig mintegy 65 milliárd forintot tudtak spórolni azok a vállalkozások, amelyek a célcsoporthoz tartozók munkahelyeit megőrizték – közölte, hozzátéve: eddig 740 ezer ember munkahelyét sikerült stabilizálni. A részletekre kitérve azt mondta, hogy ezen belül 340 ezren vannak az 55 év felettiek, 220 ezren az alacsony iskolázottságúak és 131 ezren a 25 év alatti pályakezdők.

A program területi megoszlása is jó, mert 60 százalékban a vidéki munkahelyek megőrzését segíti - közölte. Hangsúlyozta, hogy a legrosszabb munkahely-teremtési mutatókkal rendelkező észak-keleti régióban, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyékben több mint hatvanezer munkahelyet sikerült megőrizni.

A program szakított a baloldali kormányok politikájával, amelyik segéllyel próbálta stabilizálni ezeknek az embereknek az életét - jelentette ki. A jelenlegi kabinet szerint a segély nem végső megoldás és nem cél, ehelyett a munkába való visszasegítés az, amelyik hosszú távon is képes az emberek egzisztenciális biztonságát rendezni - szögezte le.

MSZP: Orbán Viktor gazdaságpolitikája miatt munkahelyek ezrei szűnnek meg

Munkahelyek ezrei szűnnek meg az MSZP szerint Orbán Viktor gazdaságpolitikája miatt. Így reagált a fideszes Hoppál Péternek a munkahelyvédelmi akció eredményeit ismertető keddi sajtótájékoztatójára az MSZP szóvivője. Török Zsolt szánalmasnak nevezte a Fidesz szóvivőjének "magyarázkodásását", amivel "Orbán Viktor öngólját próbálják meg kivédeni".

Kijelentette, a miniszterelnöknek mennie kell, "hiszen hazudott, amikor egymillió új munkahelyet ígért". Nemhogy egymillió új munkahely nincsen, hanem munkahelyek ezrei szűnnek meg hétről hétre - mondta.

A szocialisták szerint az is rosszabbul él, akinek van munkája, mert nyílik az olló a nettó minimálbér és a létminimum között. Török Zsolt arra is kitért, hogy százezer forintos bruttó kereset nettója 2010-ben 76 ezer forint volt, mára pedig csak 65 ezer 500 forint.

Együtt-PM: 126 ezer munkahely szűnt meg a kormányváltás óta

Az Együtt-PM szerint a Fidesz "győzelmi jelentése" köszönőviszonyban sincs a valósággal, a kormányváltás óta ugyanis 126 ezer munkahely szűnt meg.

A Bajnai Gordon vezette pártszövetség keddi közleménye szerint a Fidesz rossz döntései, így a minimálbérre rakodó közterhek drasztikus emelése önmagában mintegy 50 ezer munkahelyet szüntettek meg. Az Orbán-kormány dilettáns gazdaságpolitikája ráadásul további munkahelyek létét veszélyezteti, és köztük van az a 750 ezer is, amely ma még valóban nem szűnt meg, csak éppen veszélybe került - tették hozzá.

Az Együtt-PM szerint semmi sem valósult meg az Orbán Viktor által ígért egymillió új munkahelyből, ráadásul ha valaki elveszíti az állását, átlagosan 18 hónap kell arra, hogy újra munkába álljon, miközben már csak 3 hónapig kap támogatást az államtól.

Közölték, ha hatalomra kerülnek, újra 9 hónapra emelik az álláskeresési támogatás időtartamát, és olyan gazdaságpolitikát folytatnak majd, amely visszaállítja a vállalkozások bizalmát az államban, ezzel megőrizve, sőt bővítve a munkahelyek számát.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Felmérés: egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember

A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. Teljes cikk

Először szerzett aranyérmet magyar csapat a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium négyfős diákcsapata nyerte el az aranyérmet a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián (IIOT), amelyet... Teljes cikk

A cél, hogy Magyarország 2030-ra Európa 10 legjobb innovátora közé kerüljön

A tudásszolgáltató rendszerek egybehangolása is azt a kormányzati célt szolgálja, hogy Magyarország 2030-ra Európa 10 legjobb innovátora közé... Teljes cikk