Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

A kormány megvédett 740 ezer munkahelyet, vagy elpusztított 126 ezret

A Fidesz szóvivője tegnap kijelentette, hogy a munkahelyvédelmi akcióval eddig 740 ezer munkahelyet sikerült megvédeni és 65 milliárd forint maradt a vállalkozásoknál. Az ellenzék egész máshogy látja az eseményeket.

Hoppál Péter szóvivő hangsúlyozta, hogy a komplex adócsökkentési program azoknak a munkaadóknak, vállalkozásoknak szól, amelyek vállalják, hogy a munkaerőpiacon leghátrányosabb helyzetű csoportoknak lehetőséget adnak a munkára. Az intézkedés öt célcsoportra terjed ki, ezek a kisgyermekes anyák, az 55 év felettiek, a 25 év alattiak, az alacsony végzettségűek és a tartósan munkanélküliek - emlékeztetett.

Július végéig mintegy 65 milliárd forintot tudtak spórolni azok a vállalkozások, amelyek a célcsoporthoz tartozók munkahelyeit megőrizték – közölte, hozzátéve: eddig 740 ezer ember munkahelyét sikerült stabilizálni. A részletekre kitérve azt mondta, hogy ezen belül 340 ezren vannak az 55 év felettiek, 220 ezren az alacsony iskolázottságúak és 131 ezren a 25 év alatti pályakezdők.

A program területi megoszlása is jó, mert 60 százalékban a vidéki munkahelyek megőrzését segíti - közölte. Hangsúlyozta, hogy a legrosszabb munkahely-teremtési mutatókkal rendelkező észak-keleti régióban, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyékben több mint hatvanezer munkahelyet sikerült megőrizni.

A program szakított a baloldali kormányok politikájával, amelyik segéllyel próbálta stabilizálni ezeknek az embereknek az életét - jelentette ki. A jelenlegi kabinet szerint a segély nem végső megoldás és nem cél, ehelyett a munkába való visszasegítés az, amelyik hosszú távon is képes az emberek egzisztenciális biztonságát rendezni - szögezte le.

MSZP: Orbán Viktor gazdaságpolitikája miatt munkahelyek ezrei szűnnek meg

Munkahelyek ezrei szűnnek meg az MSZP szerint Orbán Viktor gazdaságpolitikája miatt. Így reagált a fideszes Hoppál Péternek a munkahelyvédelmi akció eredményeit ismertető keddi sajtótájékoztatójára az MSZP szóvivője. Török Zsolt szánalmasnak nevezte a Fidesz szóvivőjének "magyarázkodásását", amivel "Orbán Viktor öngólját próbálják meg kivédeni".

Kijelentette, a miniszterelnöknek mennie kell, "hiszen hazudott, amikor egymillió új munkahelyet ígért". Nemhogy egymillió új munkahely nincsen, hanem munkahelyek ezrei szűnnek meg hétről hétre - mondta.

A szocialisták szerint az is rosszabbul él, akinek van munkája, mert nyílik az olló a nettó minimálbér és a létminimum között. Török Zsolt arra is kitért, hogy százezer forintos bruttó kereset nettója 2010-ben 76 ezer forint volt, mára pedig csak 65 ezer 500 forint.

Együtt-PM: 126 ezer munkahely szűnt meg a kormányváltás óta

Az Együtt-PM szerint a Fidesz "győzelmi jelentése" köszönőviszonyban sincs a valósággal, a kormányváltás óta ugyanis 126 ezer munkahely szűnt meg.

A Bajnai Gordon vezette pártszövetség keddi közleménye szerint a Fidesz rossz döntései, így a minimálbérre rakodó közterhek drasztikus emelése önmagában mintegy 50 ezer munkahelyet szüntettek meg. Az Orbán-kormány dilettáns gazdaságpolitikája ráadásul további munkahelyek létét veszélyezteti, és köztük van az a 750 ezer is, amely ma még valóban nem szűnt meg, csak éppen veszélybe került - tették hozzá.

Az Együtt-PM szerint semmi sem valósult meg az Orbán Viktor által ígért egymillió új munkahelyből, ráadásul ha valaki elveszíti az állását, átlagosan 18 hónap kell arra, hogy újra munkába álljon, miközben már csak 3 hónapig kap támogatást az államtól.

Közölték, ha hatalomra kerülnek, újra 9 hónapra emelik az álláskeresési támogatás időtartamát, és olyan gazdaságpolitikát folytatnak majd, amely visszaállítja a vállalkozások bizalmát az államban, ezzel megőrizve, sőt bővítve a munkahelyek számát.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter