A látássérültekért tüntettek"/>
Megjelent: 9 éve

A látássérültekért tüntettek

Mintegy negyven ember demonstrált pénteken a látássérült emberek jogainak érvényesítéséért a Nemzeti Erőforrás Minisztérium előtt. A Látássérült Állampolgárok Jogaiért Mozgalom képviselője tizenkét pontos petíciót adott át Szőke Lászlónak, a tárca fogyatékosügyi főosztályvezetőjének.

Kovács Krisztina gyógypedagógus elmondta: azt szeretnék elérni, hogy a látássérült embereknek korábban biztosított elemi rehabilitációs szolgáltatások országszerte újból elindulhassanak. Azt szeretnék, hogy a látássérültek jogait biztosítsa a kormány, és képzett szakemberek dolgozhassanak a látássérültekért.

Fontosnak tartják, hogy ha egy ember elveszíti a látását, megfelelő pszichológiai segítséget kapjon, tehát ne ragadjon benne a krízisállapotban. Az önálló közlekedés pedig alapvető feltétele annak, hogy munkát tudjanak vállalni. Úgy érzik, törvényes jogaik sérülnek azzal, hogy be kellett zárni hét régiós és az összes nonprofit rehabilitációs központot, mert egy uniós projekt lezárult, és a köztes időszakra nem kaptak megfelelő pénzügyi segítséget.

Átadták a követeléseiket

A petícióban egyebek mellett az áll, hogy a látássérült embereknek joguk van a látó emberekkel egyenértékű élethez, a munkához, az önrendelkezéshez, a családhoz. Követelik, hogy a kormány tartsa be a fogyatékosügyi törvényt, az ENSZ-egyezményt és a fogyatékosügyi programot. Követelik, hogy az új alkotmány garantálja a fogyatékos emberek esélyegyenlőséghez való jogát.

Hegedűs Angéla foglalkoztatási tanácsadó azt mondta: március elseje óta 1200 látássérült embernek nem biztosítják a törvényben garantált jogaikat. Szerintük a minisztériumtól származik az a "valótlan nyilatkozat", miszerint nem állami feladat az elemi rehabilitáció támogatása.

"Nyilatkozták ezt annak ellenére, hogy Szőke László fogyatékosügyi főosztályvezető - aki látássérült -, tudja, hogy az állam támogatása nélkül nem illeszkedhetünk vissza a társadalomba. A minisztérium sem tagadhatja, hogy elmulasztotta kötelességét, ezért keresi hetek óta a nekünk járó pénzt" - mondta Hegedűs Angéla.

Felszólítják a minisztériumot, hogy február 28-i nyilatkozatukban az általuk adott kéthetes határidőt tartsák be, és írjanak ki pályázatot a látássérült emberek rehabilitációjára.

  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk