Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

A legstresszesebb állások rangsora

Az egészségügyben dolgozók, a tanárok, a szociális gondozók, az ügyfélszolgálati munkatársak, a vendéglátósok, a rendőrök, a szakértői szinteken dolgozó menedzserek, a közszolgák – ez a stresszes foglalkozások rangsora.

images

A finn Turkui Egyetem elemzése szerint a munkával járó rossz fizikai körülmények, a túl sok munka, az idő szorítása, a munkaszerep egyértelműségének hiánya és a főnök terrorja, a kollégákkal való rossz viszony a legfőbb stresszforrás egy munkahelyen - írja a Világgazdaság. A lap cikke szerint a szervezeti atmoszféra, a döntéshozatalba való alacsony szintű beleszólás, az állással kapcsolatos bizonytalanság, az előrelépési lehetőség hiánya szintén frusztráló, idegesítő, kimerítő hatással van ránk. Érdekesség, hogy a pénzügyi elemzők és a versenyszektor ügyvezetői, illetve általában az első számú vezetői viszont nem érzik úgy, hogy megterhelő stresszel járna együtt a napi munkájuk.

A különböző foglalkozásoknak mások az alapvető stresszorai: például az erőszaktól való fenyegetettség, a munkahelyi döntésekkel kapcsolatos kontroll hiánya vagy a hosszú munkanapok. Az egyetem elemzői arra jutottak, azokban a foglalkozásokban van nagyfokú stressz, fizikai és mentális egészségromlás, esetenként kiégési veszély, ahol az érzelmi kimerülés szinte elkerülhetetlen. Azokban a foglalkozásokban, ahol nagyobb valószínűséggel jelennek meg az érzelmek, gyorsabban lesznek a stressz áldozatai a dolgozók, mint azoknál, akiknek a munkájuk során nem jelenik meg az érzelmek kimutatása - olvasható a Világgazdaságban.
Follow hrportal_hu on Twitter