Megjelent: 13 éve

A legvonzóbb hazai munkahelyek

Az OTP Bank a legvonzóbb munkahely a fiatalok számára - derült ki az AIESEC Magyarország és a Karrierklub közös elemzéséből. A legvonzóbb vállalat 2006 (The Most Desired Company - MDC) felmérés alapján a pályakezdés előtt állók szívesen dolgoznának a KPMG-nél, az Ernst & Youngnál, de a kormányzati szervek és a PricewaterhouseCoopers is csábítja őket. A közel kétezer utolsó, illetve utolsó előtti éves főiskolás és egyetemista megkérdezésével készült kutatás adatai egyértelműen rávilágítottak: tavaly a big four tagjai népszerűbb álommunkahelynek bizonyultak, mint a technológiai nagyvállalatok.

images

Érdekesség, hogy míg 2005-ben a munkahelyi légkör és az előrelépési lehetőségek alapján választották ki a fiatalok, hogy melyik a nekik legszimpatikusabb vállalat, addig tavaly toronymagasan a kezdő fizetés nagysága volt a legnagyobb vonzerő. Az AIESEC és a Karrierklub felméréséből az is kiderült, hogy mik a hazai cégek erősségei és gyengeségei. Például az OTP-nél a legnagyobb előny a vállalat jó hírneve. Ugyanez vonzza a fiatalokat a Nokia, a Deloitte, a Mol csoport esetében is, sőt az Erste és az MKB Bank kapcsán is. A jó kezdő fizetés miatt a pályakezdés előtt állók szívesen választanák a Philipset, a KPMG-t, a Raiffeisen Bankot, az IBM-et és a General Electricset. Az előrelépési lehetőség miatt csábító munkahelynek tűnik a Capgemini Magyarország, a PricewaterhouseCoopers, az ExxonMobil és az E-On Hungária. A rugalmas vezetési stílus is vonzó a fiatalok számára, ezért szívesen helyezkednének el a Borsodi Sörgyárnál, a Graphisoftnál, az IKEA-nál és a Microsoftnál is.

A Pénzügyminisztériumot, az APEH-et, az SAP-t, s például az Egist, valamint a Provident Pénzügyi Zrt.-t és a Magánbankár Pénzügyi Tanácsadót a tanulási lehetőség okán tartják megfelelő első munkahelynek a fiatalok. Az innovatív technológiák miatt az Audinál, a Samsungnál is szívesen kezdenék pályájukat a friss diplomások, míg a Tesco főleg a társaság kedvező földrajzi elhelyezkedésével vonzza őket. Az izgalmas feladatok miatt népszerű például a L'Oréal, a Shell és a Masterfoods.

A fiatalok a vállalati gyengeségek alapján is rangsorolták a cégeket. Így például az EDS Magyarországnál hiányolják a fejlődési lehetőséget, a Genpactnál és a Cemexnél a külföldi munkalehetőséget, a Balusztrád cégcsoportnál a megfelelő munkakörülményeket tartják fejlesztendő területnek.

Az elemzés azt is vizsgálta, hogyan látják a fiatalok a jövőjüket. E szerint a hallgatók optimisták, több mint egynegyedük úgy véli, az első pályázat beadásától számítva maximum két hónap alatt talál megfelelő állást. Többségük, 42 százalékuk már óvatosabb, szerintük legalább négy-hat hónap kell a sikeres elhelyezkedéshez. A megkérdezettek fele egyébként az államvizsga előtt több mint két hónappal hozzákezd a munkakereséséhez. Jó hír a munkaadóknak, hogy a fiatalok 2005-höz képest jóval reálisabban mérték fel tavaly a munkaerő-piaci értéküket.

Míg tavalyelőtt az elvárt bruttó kezdő jövedelem átlaga közelítette a 180 ezret, addig 2006-ban ez 145 ezer forintra csappant. A munkakezdést követő első év végére a pályakezdők átlagosan 190 ezer forintos bruttó fizetéssel lennének elégedettek. A béren kívüli juttatásokra vonatkozó elvárásuk 11 százalék, a fizetés arányában.

Bár az álláshirdetésekben szinte mindenhol elvárásként szerepel a megbízható nyelvtudás, a fiatalok elég rosszul állnak ezen a téren.

Míg a felmérés 2005-ös eredményei szerint a leendő pályakezdők közel 90 százaléka beszélt angolul és 70 százaléka németül, a 2006-os mintában ezek az arányok 15, illetve 18 százalékkal csökkentek. Érdekesség, hogy a megkérdezettek 16 százaléka, fiatal életkora ellenére már tanult valamilyen formában külföldön - olvasható a Világgazdaságban.


  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az elmúlt 20 év legnagyobb elbocsátására készül a Nissan

Dolgozóinak 15 százalékát, több mint 20 ezer alkalmazottját készül elbocsátani világszerte a japán Nissan Motor Co. autóipari konszern a csökkenő... Teljes cikk

Építőipari szakemberek ezrei tértek haza külföldről, ötödük maradna is

Mintegy 5 ezer építőipari szakember érkezett haza külföldről a koronavírus miatt, ötödük maradna is. Ehhez azonban bérfelzárkóztatás, a... Teljes cikk

Felsorakoztak a legjobb munkaadók: a LEGO, a Samsung és az Audi az élen

Egy helyet előrelépve tavalyi eredményéhez képest a LEGO lett a legvonzóbb hazai munkáltató. A második helyet a Samsung nyerte el, míg a bronzérem... Teljes cikk