Megjelent: 1 éve

A minimálbér növekedése csökkenti az öngyilkosok számát

Az anyagi gondokból sajnos néha annyira nem látják a kiutat az emberek, hogy inkább eldobják az életüket. Egy friss amerikai kutatás most arra mutatott rá, hogy ez ellen igenis tehet a gazdaságpolitika - írja a portfolio.hu.

Ha 10 százalékkal megemelik a minimálbért, azzal 3,6 százalékkal csökkenthetik az öngyilkosságok számát.

Nő az elkeseredettségAz Egyesült Államok halálozási statisztikáiban: 1999 és 2017 között harmadával nőtt az öngyilkossági ráta, míg a drogtúladagolások miatt életüket vesztőké egészen megdöbbentően, 256 százalékkal emelkedett.

Hogy pontosan mi állhat a háttérben, az egy nehéz kérdés. Anne Case neves amerikai közgazdász professzor a férjével, a Nobel-díjas Angus Deatonnal, olyan úttörő munkát végzett, amelynek köszönhetően ma már sejtük, mi okozhatja mindezt. A híres szerzőpáros arra jutott, hogy a gazdasági lehetőségek apadása lehet a dolog kulcsa, emiatt alakulhatott ki egy elkeseredett társadalmi réteg, akik könnyen a drogok és az alkohol áldozatául esnek, vagy akár öngyilkosságot követnek el.

Van rá ellenszerA UC Berkeleyn dolgozó kutatók (William Dow, Anna Godoy, Chris Lowenstein és Michael Reich) kutatók 16 évnyi adatot vizsgáltak.

Publikációjukban pedig három fő eredményt emeltek ki:

Egyrészt úgy találták, hogy a minimálbér 10 százalékos emelése 3,6 százalékkal csökkentette az öngyilkosságok számát, míg az adóvisszatérítések jövedelemnövelő hatása 5,5 százalékkal. Ez az intézkedés a vizsgált időszakban évi 1200 emberéletet jelentett.

A második, hogy ezek a gazdaságpolitikai eszközök jobban hatnak a nőkre, mint a férfiakra. Az ő esetükben ugyanez a 10 százalékos minimálbér-emelés már 4,7 százalékkal vetette vissza az öngyilkosságok számát, míg az adóvisszatérítés pedig 7,4 százalékkal.

Végül a harmadik kiemelt eredményük szerint a minimálbér-emelés minden társadalmi osztály bajbajutottjain egyaránt segít, miközben az adóvisszatérítés ezen formája a színesbőrűeknek kiemelten jól jöhet - összegzi a portfolio.hu.

A tanultakra már nem hatAz említett hatások szinte teljesen eltűnnek, ha valakinek már bachelor vagy annál magasabb iskolai végzettsége van, ami egyébként konzisztens a kutatók feltételezéseivel is. A jobban képzett emberek ugyanis már ritkán keresnek minimálbért, és a többségük számára nem is releváns az említett adóvisszatérítés sem. Az ő esetükben így furcsa is lett volna, ha látunk valamekkora hatást.

portfolio.hu
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter