Megjelent: 3 éve

A munkaadók elsöprő többségénél találtak szabálytalanságot

A foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályok betartását ellenőrizte nyáron az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya. A munkaadók 86 százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot, derül ki a jelentésből, amit a Kamaraonline osztott meg. A legkomolyabb problémát a feketefoglalkoztatás jelentette.

images

Az ellenőrzés kiemelt területei: az építőipar, a kereskedelem, a vendéglátás, a vagyonvédelem, a feldolgozóipar, valamint a mezőgazdaság voltak. A vizsgálatok fókuszába elsősorban az építkezések, kereskedelmi egységek (boltok, standok), változó (fesztivál, vásár) és állandó helyen működő vendéglátóhelyek (éttermek, presszók, éjszakai szórakozóhelyek, szálláshely szolgáltatók) kerültek.

Az akcióellenőrzés 1032 vállalkozás – 4032 munkavállalóját érintő – foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálta. Az ellenőrzések a munkáltatók közel 86 százalékánál tártak fel – a vizsgálatba vont munkavállalók 78 százalékát érintő – munkaügyi jogsértést.

Az akcióellenőrzés egyik kiemelt célpontja a feketefoglalkoztatás feltárása volt: az ellenőrzésbe vont 4032 munkavállalóból közel 25 százalék (996 munkavállaló) jogviszonya volt rendezetlen.
Ennek következtében 112 esetben várható munkaügyi bírság kiszabása.

A munkaviszony létesítésének, illetve az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony bejelentésének elmulasztása miatt kellett a leggyakrabban intézkednie a munkaügyi hatóságnak. A jogsértéssel érintett munkavállalók közül 23 százalékot érintett a feketefoglalkoztatás, míg az összes intézkedés 45 százaléka ennek a szabálytalanságnak a jogkövetkezménye volt. A leginkább érintett terület az építőipar, ahol minden második munkavállaló foglalkoztatásának körülményeivel probléma volt.

A munkaidőre vonatkozó szabályok (munkaidő-beosztással kapcsolatos rendelkezések megszegése napi, illetve heti munkaidő megengedett legmagasabb mértékének túllépése) figyelmen kívül hagyása ugyancsak a kereskedelem és a vendéglátás jellemzőbb szabálytalansága, az összes ilyen jogsértés 29–31 százaléka esett ezekre az ágazatokra.

Az intézkedések 4 százalékát a munkabérrel kapcsolatos szabálytalanságok alapozták meg, az érintett munkavállalói létszám is mindössze 3 százalék volt. Itt csökkenés mutatkozik az előző évi ellenőrzések eredményeihez képest.

Kamaraonline
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter