Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

A munkaképes fogvatartottak teljes foglalkoztatása a cél

Pintér Sándor belügyminiszter közlése szerint 2014 végéig el kell érni, hogy a 13 ezer, jogerősen elítélt fogvatartott közül a munkaképesek dolgozzanak.

Pintér Sándor csütörtökön Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei I. számú Büntetés-végrehajtási Intézet beruházásainak átadásakor kiemelte: a magyarországi börtönökben a jogerősen elítélt fogvatartottak 70 százaléka már munkát végez, és ezzel hozzájárul az eltartásához.

A belügyminiszter emlékeztetett a 2010-es kormányprogramra, amelynek meghatározó eleme volt a közrend és a közbiztonság javítása.

"Ennek elengedhetetlen része (...) a rendőri bűnügyi munka, de ugyanilyen elengedhetetlen része a büntetés-végrehajtási (bv) munka" - tette hozzá. Szavai szerint alapjaiban kívánták megváltoztatni a büntetés-végrehajtás szerepét. Mint mondta, el kellett érni, hogy a rendkívül súlyos, életellenes bűncselekmények elkövetői, ha többszörösen megsértik a társadalmi normákat, ténylegesen életfogytig tartó büntetést kapjanak.

A másik alapvető elvárás az volt, hogy a fogva tartás szabályaiban is történjen változás, az elzárás során végezzenek munkát - fogalmazott.

A belügyminiszter utalt arra, hogy a társadalomba történő visszavezetés célját szintén előtérbe kell helyezni. Különösen a gondatlan bűncselekmények elkövetői, valamint az első bűntényesek esetében - fűzte hozzá.

Pintér Sándor a büntetés-végrehajtással szembeni elvárásként fogalmazta meg azt, hogy az elítéltek ne rójanak újabb terheket az állampolgárokra.

"Tehát dolgozniuk kell, és lehetőleg a büntetés-végrehajtási intézeteknek önfenntartóvá kell válniuk" - mondta.

A belügyminiszter szerint ezek a célkitűzések fogalmazódtak meg abban a törvényjavaslatban is, amelynek tárgyalása folyik a parlamentben. Reményei szerint ezeket a célkitűzéseket a képviselők elfogadják, és a parlamenti döntés után "a törvény erejénél fogva is másképpen fog alakulni a büntetés-végrehajtás".

Pintér Sándor fontosnak tartja a büntetés-végrehajtási intézetek átalakítását, hogy az egyre több ténylegesen életfogytiglanra ítélt fogva tartását biztosítsák, valamint el kell készíteni azokat a terveket, amelyek lehetővé teszik a munkaképes fogvatartottak teljes foglalkoztatást.

A megyei büntetés-végrehajtási intézetben a férőhely-bővítési program keretében 95 millió forintos beruházással elkészültek az újabb 35 fogvatartott elhelyezésére alkalmas zárkák, valamint befejeződött a bv-intézet konyhájának teljes rekonstrukciója, amelyre 109 millió forintot fordítottak.

A kecskeméti objektumban nyolc zárkát, egy fogvatartotti foglalkoztatót és egy könyvtárhelyiséget is kialakítottak. A segédmunkákat nagyrészt a fogvatartottak végezték. A zárkák felszerelési tárgyait a bv gazdasági társaságai gyártották.

A kecskeméti bv-intézet az ország egyik legzsúfoltabb börtöne, telítettsége olykor elérte a 200 százalékot.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter