Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

A munkáltatók nem akarnak egyeztetni - semmibe veszik a sztrájktörvényt?

A sztrájktörvény értelmében a június 29-ére és július 7-ére a Gemenc, Kapos és a Pannon Volán Zrt.-nél a korkedvezményes nyugdíj intézményének megtartásáért meghirdetett kétórás sztrájk előtti egyeztető tárgyalást kezdeményezett a munkáltatókkal az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSZSZ), a munkáltatók azonban elzárkóztak ettől.

A dél-dunántúli régió három megyéjében - Baranya, Somogy, Tolna - működő Volán-társaságokat tömörítő szakszervezeti szövetséggel ezt levélben közölték a munkáltatók - írta közleményében Dobi István szakszervezeti elnök.

"A munkáltatók a sztrájktörvényt semmibe véve, a munkavállalók jogait megkérdőjelezve jártak el akkor, amikor levelüket megfogalmazták és az egyeztetést szövetségünkkel nem folytatták le" - szögezte le az AKSZSZ elnöke a szerdán kézhez kapott elutasító levelek kapcsán. Hozzátette: a sztrájktörvény módosítása óta a munkáltatók gátolják, ellehetetlenítik a törvényben foglaltak végrehajtását és teszik ezt úgy, hogy semmilyen retorziótól nem kell tartaniuk.

Az érdekképviseleti vezető úgy vélekedett, hogy a munkáltatók magatartásával "egyértelművé vált, hogy a Fővárosi Munkaügyi Bíróság kérelmünket újból érdemi vizsgálat nélkül el fogja utasítani, mivel a felek között az elégséges szolgáltatás mértékéről egyeztető tárgyalásra nem került sor".

Az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége kéri a törvényalkotókat, hogy sürgősen rendezzék a sztrájktörvény módosítása óta fennálló és nem egyértelmű állapotokat, mivel kijelenthető, hogy a jelenlegi helyzetben a közszolgáltatás területén a munkavállalóknak nincs lehetősége az érdekeik érvényesítésének céljából a nyomásgyakorlásra - írta közleményében Dobi István. Megjegyezte: "a munkavállalók körében egyre nagyobb feszültség kezd kialakulni, mivel törvényesen nem tudnak élni alkotmányos jogukkal".

Amrein Károly, a Gemenc Volán Zrt. vezérigazgatója nem kívánt reagálni az AKSZSZ közleményére. Horváth Zoltán, a Pannon Volán Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek kifejtette: az AKSZSZ kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett, amihez a Munka Törvénykönyve szerint a szakszervezetnek joga van. Ezt azonban egyik, a Pannon Volánnál működő érdekképviselet sem tette meg, a volántársaság pedig a szakszervezeti szövetséggel semmilyen jogviszonyban nem áll - mondta. "Ha a mi szakszervezeteink közül bármelyik megkeres kollektív munkaügyi vita ügyében, érdemben fogunk reagálni, az AKSZSZ-szel nem kívánunk tárgyalni ilyen ügyben" - tette hozzá Horváth Zoltán.

Gál Zoltán, a Kapos Volán Zrt. vezérigazgatója a távirati irodának nyilatkozva leszögezte: munkaügyi vitát a helyi szakszervezet olyan problémáról tud kezdeményezni, ami a munkáltató és közte alakult ki. A korkedvezményes nyugdíj nem ilyen probléma - jegyezte meg.

  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter