Megjelent: 5 éve

A Munkástanácsok támogatja az iskolaszövetkezeti törvény módosítását

A Munkástanácsok Országos Szövetsége támogatja az iskolaszövetkezeti törvény módosítását, mivel azzal évek óta fennálló szabályozási hiányosságot korrigál a jogalkotó a tanulmányaikat szüneteltető hallgatók esetében - közölte a szakszervezeti szövetség.

images

A fideszes Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf kedden benyújtott törvényjavaslata szerint a nappali tagozatos hallgatói jogviszonyukat jelenleg szüneteltető diákok is megkapnák ugyanazokat a kedvezményeket iskolaszövetkezeti munkavállalásuk során, mint az aktív jogviszonnyal rendelkezők. Az előterjesztők szintén jelzik, hogy a diákok iskolaszövetkezeti munkavállalásáról és a megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-kölcsönzés keretében való foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslattal a képviselők egy szabályozási hiányosságot kívánnak korrigálni.

A Munkástanácsok emlékeztet arra, hogy az iskolaszövetkezetek képviselőivel és más ifjúsági szervezetekkel együtt az elmúlt években többször kezdeményezték "az egymásnak ellentmondó szabályozási hiányosságok orvoslását", a jogalkotótól pedig a diákmunka világát szabályozó jogszabályok összhangba hozatalát várják. A kérdést ugyanis jelenleg eltérően rendezik a különböző adójogi, társadalombiztosítási és munkaügyi jogszabályok, a fő nehézség így annak értelmezése, hogy a passzív státuszú hallgató végső soron diák vagy sem - hívják fel a figyelmet.

A szakszervezeti szövetség pozitívnak tartja, hogy a módosítást kezdeményezők egyértelműen szabályoznák és megerősítenék azt is, hogy a munkaerő-kölcsönzéskor a kiválasztás során a tényleges foglalkoztatónak - azaz a kölcsönbevevőnek - is be kell tartania az egyenlő bánásmód követelményét, nem csupán a kölcsönbeadónak.

A fiatalok munkához juttatása jelenleg talán a legnagyobb foglalkoztatáspolitikai kihívás Magyarországon is. A Munkástanácsok szerint az iskolai évek alatt megszerzett munkatapasztalat nagyban hozzá tud járulni a későbbi elhelyezkedéshez - olvasható a közleményben.

A törvényjavaslat indoklásában található adatok szerint Magyarországon évente átlagosan 180-200 ezer diák vállal valamilyen alkalmi munkát, többségükben - legalább 130 ezren -iskolaszövetkezetekben dolgoznak.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter