Szilágyi Katalin
Megjelent: 13 éve

A munkavállalásra készít fel a külföldi szakmai gyakorlat

Több száz egyetemista, főiskolás vett részt az elmúlt években a Tempus Közalapítvány Leonardo da Vinci programjában, amelynek során külföldön tölthettek több hónapos szakmai gyakorlatot. A munkaadók többsége már tapasztalatokat és kiváló nyelvtudást is megkövetel a pályakezdőktől, miközben sok friss diplomás nemzetközi karrierben is gondolkodik. A külföldi gyakorlat egy jó kezdés, amely felkészíti a fiatalokat a munkavállalásra.

A munkaadók szerint az ideális friss diplomás kiválóan kommunikál, tud csapatban dolgozni, dinamikus és teljesítményorientált, rugalmas, nyitott, céltudatos és kiváló problémamegoldó valamint el kell tudnia adni magát külföldön is - fogalmazott Andrási Mónika, a Budapesti Corvinus Egyetem Karrier Irodájának vezetője a Tempus Közalapítvány konferenciáján, amely a külföldi szakmai gyakorlatokról szólt. Mint mondta, egy felmérés szerint a diplomások munkahellyel kapcsolatos elvárásai között már szerepel a nemzetközi karrierlehetőség is. A karrier irodák ezért egyre nagyobb szerephez jutnak, hiszen elsősorban állást és szakmai gyakorlatokat közvetítenek. Andrási Mónika úgy vélte, az egyetemeknek komplexen kell kezelniük a szakmai gyakorlatokat.

2000-2006 között a Leonardo da Vinci program keretei között szervezték a felsőoktatási szakmai gyakorlatokat, 2007-2013 között az Erasmus program ad keretet ennek.

El kell fogadtatni, hogy értéke legyen a külföldi gyakorlatnak
A Miskolci Egyetem aktív résztvevője a Leonardo da Vinci programnak, amelynek keretében több mint 150 diákot sikerült az Európai Unió valamelyik országában elhelyezni – ismertette Dr. Bikfalvi Péter egyetemi adjunktus. Mint mondta, az egyetemnek most még inkább csak a kis- és középvállalkozásokhoz sikerül eljutnia, a multinacionális cégek kevésbé nyitottak a szakmai gyakorlatokra. Véleménye szerint el kellene érni, hogy a külföldön szerzett gyakorlatokat ismerjék el itthon, a fogadó intézmény általi minősítés jelentsen valamit. Dr. Bikfalvi Péter szerint a külföldi szakmai gyakorlatok tervezése során fontos a helyi pályáztatási elvek kidolgozása, a minőségi kritériumok rögzítése, valamint a megfelelő kommunikáció.

2000 és 2006 között 18 Leonardo mobilitási projekt zajlott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, amelynek során 402 hallgató jutott el külföldre, elsősorban Franciaországba, Németországba, de mehettek gyakorlatra a diákok Spanyolországba, Olaszországba, Ausztriába is, de már van igény lengyelországi gyakorlatra is.

Az utánpótlás a cél
A Procter and Gable amerikai multinacionális vállalatnál a gyakornoki program célja az utánpótlás – mondta Szentpétery Boglárka, toborzásért és kiválasztásért felelős vezető. A cég filozófiája, hogy kezdő pozícióba vesz fel elsősorban pályakezdőket, akiknek a képességeit fejlesztik és ha megüresedik egy pozíció, mindig a belső munkatársak közül keresnek jelölteket. A gyakornoki pozíció egy teljes állásnak felel meg, ha lejár a program és elégedettek a jelölttel, akkor foglalkoztatják. A gyakorlat 3-6 hónapig tart, a gyakornok regionális projekteket is kap, saját döntési jogköre van és a fizetése igazodik a menedzserek béréhez. A munkaidő rugalmas, minimum heti 20 óra – jegyezte meg Szentpétery Boglárka.

Szilágyi Katalin


  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter