Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

A nyugdíjreform ellen sztrájkolnak a franciák

Tömegtüntetésekkel és munkabeszüntetésekkel tiltakoztak csütörtökön Franciaországban a nyugdíjba vonulás feltételeit szigorító, tervezett nyugdíjreform ellen.

A szakszervezetek adatai szerint 700 ezren, a rendőrség közlése szerint az ország 126 városában összesen 300 ezren vettek részt a tüntetéseken.

A fővárosban, Párizsban 28 ezren (a szakszervezetek szerint 70 ezren) vonultak föl. Körülbelül tízezren tüntettek az ország második legnépesebb településén, Marseille-ben, valamint Bordeaux-ban, Toulouse-ban és Lyonban.

Emellett becslés szerint a munkavállalók negyede vesz részt a péntek reggelig tartó sztrájkokban. A TGV-szuperexpresszek harmada, a belföldi vonatjáratok fele maradt ki, emellett több mint félszáz településen szünetelt a városi tömegközlekedés. Különösen súlyosnak bizonyult Marseille földalatti- és buszközlekedésének a részleges leállása. Párizsban és környékén nem volt fennakadás a tömegközlekedésben.

A kifogásolt nyugdíjreform leglényegesebb tervezett változtatása, hogy a franciák 2012-től 41 évnyi - vagyis a jelenlegi szabályokhoz képest egy évvel hosszabb - járulékfizetés után lennének jogosultak a nyugdíj teljes összegére. A szigorításra a franciák születéskor várható élettartamának emelkedése miatt van szükség - magyarázta Francois Fillon kormányfő. A kormány nem enged az elképzeléseiből - szögezte le. A legnagyobb francia szakszervezet, a CGT bírálta a kabinetet "a párbeszédre való készség hiánya" miatt.

Munkabeszüntetésre szólítottak föl a szakszervezetek az Air France légitársaságnál is. Számos gép késett; a párizsi Orly légikikötőben, Marseille-ben, Toulouse-ban és Nizzában több légi járat kimaradt. A marseille-i tengeri kikötőben több száz dokkmunkás csatlakozott a tiltakozó megmozduláshoz, és továbbra sem veszik fel a munkát a francia tengeri halászok, akik tíz napja blokád alatt tartanak több kikötőt és olajterminált a magas üzemanyagköltségek miatt. Azt követelik a kormánytól, hogy fagyassza be a dízelolaj árát.

Az elmúlt hetekben a francia közalkalmazottak is tiltakoztak - vasárnap több ezer tanár vonult az utcára -, miután Nicolas Sarkozy elnök bejelentette, a költségvetés szanálása jegyében megszüntetik 23 ezer közalkalmazott - közte 11200 tanár - állását.
  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek