kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

A nyugdíjrendszer sodorta a tönk szélére Magyarországot

A megreformálatlan nyugdíjrendszer megoldatlan problémái a tönk szélére sodorták Magyarországot - írta hétfői számában a Ziarul Financiar.

A román pénzügyi-üzleti napilap a nyugdíjrendszer megoldatlan problémáival hozza összefüggésbe a magyar belpolitikai eseményeket. "Magyarországnak van a térségben az egyik legelavultabb nyugdíjrendszere, mivel a politikusok folyton elmulasztották annak szerkezeti átalakítását" - olvasható a cikkben. A Ziarul Financiar szerint ráadásul Gyurcsány Ferenc szocialista kormányának tagjai rendkívül részrehajlóak voltak a nyugdíjasok iránt, mivel féltek attól, hogy a nyugdíjrendszer átalakításával elveszítik egyik legfőbb szavazóbázisukat. A cikk szerint Magyarország gazdasági helyzete jelenti ebben a pillanatban a legnagyobb kihívást az Európai Unió számára.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) vezércikkében azt fejtegeti: a zűrös átmenet utóbbi éveit immár térségünkben is az amerikai neokonzervatív gondolkodásmód, hőzöngő voluntarizmus határozta meg. A tavaly kirobbant pénzügyi, majd gazdasági válság elsöpörte ezt a filozófiát, és olyan új globális átrendeződést indított el, amelynek zaklatott térségünk a legérzékenyebb kísérleti terepe és vesztese lehet - írja a szerző. Szerinte várható, hogy a budapesti "groteszk színjáték lezárásaként az ország sorsa a jobboldali ellenzék kezébe kerül". Ez utóbbi - megszabadulva a legfőbb akadálytól - megvalósíthatja az eddig ellenzett reformokat, de legalábbis a gyalázkodás, hazaárulózás, köpdösés és dobálás, vagyis az erőszak filozófiájából merítve lendületet adhat a "nemzeti igazságtételnek" - olvasható a lapban.

Illúzió, hogy vége a Gyurcsány-uralomnak

A kolozsvári Szabadság óva int az "illúzióktól". Mint írja, a "húzzunk bele" miniszterelnök azért húz el, mert a kannibál idők törvényszerűségeit mindenki másnál jobban ismeri. "Falt ő fel, és emésztett meg már miniszterelnököt, pártelnököt, egy egész apparátust! Ám hallat még magáról!", írja a kommentátor, utalva Gyurcsány "súlyos" örökségére, arra, hogy e miniszterelnök alakja még évekig megkerülhetetlen lesz.

A Sepsiszentgyörgyön szerkesztett Háromszék kommentátora emlékeztet: korábban úgy tűnt, hogy Gyurcsány a konstruktívnak nevezett hókuszpókusszal, főként pártelnöki szerepének megőrzésével ellenőrizni tudja az eseményeket, s a teljes harci vértben szolgálatban álló frakciója és pártja támogatásával egy újabb esztendővel meg tudja hosszabbítani a szocialisták országlását. Terve nem sikerült - állapítja meg a cikkíró, felidézve az elmúlt héten zajlott miniszterelnök-keresés fordulatos eseményeit.

Az erdélyi Krónika is kifejti: Gyurcsány egy héttel ezelőtti váratlan húzásával, lemondási szándékának bejelentésével azt a benyomást keltette, mint aki tudja, mit akar, legalább két lépéssel politikai riválisai előtt jár, és máris megvan a jelölt, aki majd elfoglalja a kormányfői széket, és aki majd végrehajtja a pártelnöki tisztségében megerősített Gyurcsány utasításait. Az e hét végi meglepetés viszont éppen az, hogy kiderült: ez nem így van. "Gyurcsány egyszerűen fejest ugrott a semmibe, és alaposan elszámította magát". "Így most úgy tűnik, Gyurcsány Ferenc politikai karrierje gyakorlatilag véget ért - szombati, a hazaárulózó tüntetők gyűrűjében történő, vesszőfutásszerű távozása az elnökségi ülésről, amelyen a leváltásáról döntöttek, sorsszerű és jelképértékű lezárása annak a korszaknak, amely egy agilis, bizonyítási vágytól hajtott, rögeszmés reformlázban égő, ám az országot kilátástalan gazdasági és politikai helyzetbe manőverező politikusról, a soha meg nem valósuló ígéretekről marad emlékezetes" - írja a Krónika.
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek