A Pannon Egyetem rektora részesül az egyetemi jövedelmekből"/>
Megjelent: 10 éve

A Pannon Egyetem rektora részesül az egyetemi jövedelmekből

Valóban részesül a Pannon Egyetem rektora és pénzügyi vezetője az elvonás alapját képező bevételből, ám annak mértéke nem azonos a kedden a Magyar Nemzetben megjelentekkel. Mint az érintettek közölték, a rektor és pénzügyi vezető a költségvetési támogatáson kívüli, évente csökkenő, az elvonás alapját képező bevétel 0,02 százalékában részesül.

Magyar Nemzet kedden A pályázati pénzek is a rektort gazdagítják? című cikkében azt írta: az évi 54 millió forintos jövedelem mellett a megnyert pályázatokból, támogatásokból és az egyetemmel kötött szerződésekből befolyt összeg jelentős része is a rektoré lehet.

A napilap ezt a Pannon Egyetem szervezeti és működési szabályzatára hivatkozva állította, amely szerint - mint kifejtette - az egyetem által kötött szerződésekből, pályázatokból és támogatásokból befolyt bevételből, az alkalmazottak közvetett díjazására elkülönített keretből tíz-tíz százalék közvetlenül a rektort, illetve a gazdasági igazgatót illeti meg.

Az egyetem erre reagálva azt közölte, hogy a cikk "nem a valóságnak megfelelően mutatja be az intézmény vezetőinek jövedelmi viszonyait". A hivatkozott szabályzat azon mondatait idézi, melyből "az olvasó téves következtetésre juthat a díjazás nagyságát illetően". A "bevétel jelentős részét lecsippentő rektor és pénzügyi vezető" a valóságban az elvonás alapját képező - évente csökkenő - bevétel 0,02 százalékában részesül - olvasható a nyilatkozatban, amelyet Rédey Ákos rektor jegyez.

Hozzátették: az egyetem szervezeti és működési szabályzata Külső szolgáltatások, termékértékesítések és pályázatok rendje című mellékletében rögzítik a költségvetési támogatáson kívüli egyéb bevételekkel összefüggő közvetett költségek fedezetének szabályozását, figyelembe véve az államháztartás működésének rendjéről szóló kormányrendelet előírásait.

Mint írták, az újságcikkel ellentétben a közvetett költségekre elkülönített összegnek nem képezi alapját a költségtérítéses képzés bevétele és az uniós támogatással megvalósuló programok bevételei. Az egyéb hazai pályázatok többségénél a pályázatot kiíró rendelkezik a közvetett költségek elszámolható mértékéről, mely általában 5 százalék, így az teljes mértékben rezsiköltségként kerül elszámolásra.

A nyilatkozatban az olvasható, hogy a fentieken kívüli kutatási és innovációs szerződéses munkákból és egyéb egyetemi célok megvalósításáért "saját bevételt eredményező jóváírásokból" 15 százalék közvetett költséget vonnak el: ebből 12 százalékot rezsiköltségre, pályázati saját forrásra és kari felhasználásra fordítanak, 1,5 százalék a rektori funkció ellátásához kapcsolódó költségeket, dologi kifizetéseket fedezi, s 1,5 százalék szolgál az alkalmazottak közvetett díjazására.

A szabályzat szerint a közvetett díjazásra fordítható 1,5 százalékos keret 10-10 százaléka a rektort és a gazdasági főigazgatót illeti meg - közölte az egyetem vezetése. Kitértek arra: tavaly és az idén egy-egy alkalommal került sor elszámolásra, amelynek alapján a Rédey Ákos rektor és Zsiborácsné Petró Mária gazdasági főigazgató részére kifizetett bruttó összeg nem érte el az egymillió forintot.

A nyilatkozat szerint a 2004. évi szabályzatot azért módosították, mert az elmúlt időszakban jelentősen csökkent azon bevételek köre, amelyből az elvonást érvényesíteni lehetett. "Ezért nem igaz a cikk azon megállapítása, hogy a módosításra került régi szabályzat szerint +arányaiban jóval kevesebb pénzt kaptak az egyetem vezetői, mint most+" - olvasható az egyetem kommünikéjében.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
7000 új munkahely, darabja 16 millió forintért

2019-ben a kormány összesen 105,3 milliárd forint támogatást ítélt oda munkahely teremtésre. A támogatott cégek összesen 6686 új munkahely... Teljes cikk

Csökkent decemberben az álláskeresők száma éves szinten

Az álláskeresők száma 2019. decemberében 2,9 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest; a Nemzeti Foglalkoztatási... Teljes cikk

Megkéselt két rendőrt egy őrizetes Pest megyében

Megsebesített egy késsel két rendőrt egy bűnügyi felügyelet alatt álló férfi Erdőkertesen - adta hírül a Pest megyei község polgármestere... Teljes cikk