Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

A "rabszolgamunka törvénykönyvéről" beszéltek a Parlamentben

Nyakó István a Parlamentben hétfőn arról kérdezte a kormányt, hogy a jövőben várható-e az új Munka törvénykönyvének felülvizsgálata, amely szerinte sokhelyütt sérti a munkavállalók érdekeit. Cséfalvai Zoltán államtitkár válaszában "marhaságnak" nevezte a felvetést.

Nyakó István, MSZP-s képviselő azt kérdezte: a kormány hajlandó-e felülvizsgálni és visszavonni dolgozókat kizsákmányoló és jogfosztó intézkedéseket, készül-e a kabinet szeptemberben a szakszervezetekkel való tárgyalásra és a sztrájk jogát visszaadja-e a dolgozóknak.

A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy 2013. május 1-jén három szakszervezeti konföderáció bejelentette egyesülési szándékát és terítékre került a "rabszolgamunka törvénykönyve" újratárgyalásának szándéka is. Úgy vélte: a kormány dolgozókkal kapcsolatos intézkedéseit a tőke írja, a "nemzeti burzsoáziának" nagyobb beleszólása van az ilyen kérdésekbe, mint a dolgozók által választott szakszervezeti vezetőknek.

Cséfalvai Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára "nettó marhaságnak" nevezte a szocialista politikus szavait és azt tanácsolta Nyakó Istvánnak, hogy ha legközelebb jön a Parlamentbe, akkor a "kommunista kiáltványt tegye le a ruhatárban".

Emlékeztetett arra, hogy a három szakszervezeti konföderáció közül kettő aláírta a munka törvénykönyvével kapcsolatos megállapodást, azokkal a szakszervezetekkel viszont nem volt miről egyeztetni, amelyek teljes egészében elvetették az új szabályok szükségességét. Jelezte: kormány elkötelezett abban, hogy minden párbeszédet kezdeményező szervezettel tárgyaljon. Ugyanakkor a szeptemberi egyeztetéssel kapcsolatban utalt arra is, hogy az új Munka törvénykönyvét illető konzultáció nem egyszeri, hanem folyamatos egyeztetést jelent.

A képviselő nem fogadta el a választ, és a dolgozók illetve a szakszervezetek nevében visszautasította, hogy az államtitkár "marhaságnak" nevezte érveit. Az Országgyűlés viszont 178 igen, 60 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadta az államtitkári választ.
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter