Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

A "rabszolgamunka törvénykönyvéről" beszéltek a Parlamentben

Nyakó István a Parlamentben hétfőn arról kérdezte a kormányt, hogy a jövőben várható-e az új Munka törvénykönyvének felülvizsgálata, amely szerinte sokhelyütt sérti a munkavállalók érdekeit. Cséfalvai Zoltán államtitkár válaszában "marhaságnak" nevezte a felvetést.

Nyakó István, MSZP-s képviselő azt kérdezte: a kormány hajlandó-e felülvizsgálni és visszavonni dolgozókat kizsákmányoló és jogfosztó intézkedéseket, készül-e a kabinet szeptemberben a szakszervezetekkel való tárgyalásra és a sztrájk jogát visszaadja-e a dolgozóknak.

A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy 2013. május 1-jén három szakszervezeti konföderáció bejelentette egyesülési szándékát és terítékre került a "rabszolgamunka törvénykönyve" újratárgyalásának szándéka is. Úgy vélte: a kormány dolgozókkal kapcsolatos intézkedéseit a tőke írja, a "nemzeti burzsoáziának" nagyobb beleszólása van az ilyen kérdésekbe, mint a dolgozók által választott szakszervezeti vezetőknek.

Cséfalvai Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára "nettó marhaságnak" nevezte a szocialista politikus szavait és azt tanácsolta Nyakó Istvánnak, hogy ha legközelebb jön a Parlamentbe, akkor a "kommunista kiáltványt tegye le a ruhatárban".

Emlékeztetett arra, hogy a három szakszervezeti konföderáció közül kettő aláírta a munka törvénykönyvével kapcsolatos megállapodást, azokkal a szakszervezetekkel viszont nem volt miről egyeztetni, amelyek teljes egészében elvetették az új szabályok szükségességét. Jelezte: kormány elkötelezett abban, hogy minden párbeszédet kezdeményező szervezettel tárgyaljon. Ugyanakkor a szeptemberi egyeztetéssel kapcsolatban utalt arra is, hogy az új Munka törvénykönyvét illető konzultáció nem egyszeri, hanem folyamatos egyeztetést jelent.

A képviselő nem fogadta el a választ, és a dolgozók illetve a szakszervezetek nevében visszautasította, hogy az államtitkár "marhaságnak" nevezte érveit. Az Országgyűlés viszont 178 igen, 60 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadta az államtitkári választ.
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter