Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

A rugalmas munkavállalásról is tárgyalt a magyar és osztrák munkaügyi miniszter

Az osztrák Szövetségi Kormány megalakulása óta másodszor találkozik az osztrák és a magyar szociális miniszter. A kétoldalú tárgyalás során a lisszaboni stratégia megvalósításának, finomításának lehetőségeit vitatják meg, különösen mivel annak céljai egybeesnek Magyarország prioritásaival.

Dr. Lamperth Mónika és Dr. Erwin Buchinger többek közt a rugalmasság és biztonság kérdéskörét feszegették, az Európai Uniónak ugyanis elsődleges fontosságú, hogy polgárai úgy tudjanak rugalmasan munkát vállalni, hogy közben összeegyeztethessék a munkát és a magánéletüket. Ezáltal nemcsak több, hanem jobb és biztonságosabb munkahelyeket hozhatunk létre.

A miniszterek megállapították, hogy az európai polgárság életszínvonalának javítása érdekében létfontosságú "szociálisan érzékenyebbé" tenni a Lisszaboni stratégiát, hiszen az állampolgároknak az őket napi szinten érintő témák (szociálpolitika, egészségügy, oktatás) számítanak igazán. Ezért a szociális célokat a jelenleginél konkrétabb formában kellene megjeleníteni: a gazdasági növekedésből több forrást kell biztosítani az aktív idősödésre, a szegénység elleni fellépésre és a társadalmi különbségek csökkentésére, beleértve az idősek, a gyermekek, valamint a romák támogatását. Lamperth Mónika szerint Magyarország - a konvergencia program nyomása alatt is - a különböző közösségi források, programok keretében jelentős eszközöket fordít a szociális problémák enyhítésére, újratermelődésük megakadályozására.

E célok elérése érdekében az EU 12 tagállamának (Belgium, Bulgária, Ciprus, Franciaország, Görögország, Luxemburg, Magyarország, Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Szlovákia és Németország) munkaügyi/szociális miniszterei aláírták az "Új lendület a Szociális Európa felé" című nyilatkozatot, amellyel elkötelezték magukat a szociális Európa fejlődése, a szociális értékek és alapelvek érvényre juttatása mellett. A nyilatkozat egyben rendszeres bilaterális együttműködésnek is keretet ad.

A közös nyilatkozat révén Magyarország és Ausztria által képviselt álláspontok, értékek tovább közeledtek egymáshoz, minek következtében eleget tehetnek az európai uniós állampolgárok azon elvárásainak, amelyek a szociális jogok érvényesülését, a munka minőségét, a társadalmi befogadást és az esélyek egyenlőségét célozzák.
Follow hrportal_hu on Twitter