Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

A szakmai egyesület szerint is szükség van kontrollra a nyelvvizsgákon

A nyelviskolák eleve azokat a tanulókat küldik vizsgázni, akik nagy valószínűséggel sikeresen teljesítenek majd - mondta a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének vezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Berényi Milánt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a hírek szerint szigorúbb ellenőrzések várhatók a nyelvvizsgákon a vizsgázók megnövekedett létszáma miatt, és azért, mert elképzelhető, hogy egyes vizsgáztatók túlságosan engedékenyek.

A kurzusok alatt általában szintfelmérőket íratnak a diákokkal, így előre lehet tudni, ki az, akinek a legnagyobb esélye van letenni a nyelvvizsgát. Ezzel magyarázható, hogy a diplomamentő programban részt vevők kilencven százaléka sikeresen vizsgázott - mondta.

Berényi Milán kiemelte, az ellenőrzés mindig jogos, a vizsgázók megnövekedett száma miatt valóban szükség van a fokozottabb kontrollra, ebből azonban a vizsgázók semmit sem észlelnek, hiszen a szakértők a háttérben ellenőrzik, hogy minden szabályosan zajlik-e.

Hozzátette, a képző és a vizsgáztató szerv nem feltétlenül azonos, sőt a vizsga előtt nyilatkozni kell arról, hogy a diákot tanította-e a vizsgabiztos, ebben az esetben ugyanis ő nem vizsgáztathatja.

A diplomamentő programról Berényi Milán elmondta, eddig kilencezren iratkoztak be, 4500-an el is végezték a tanfolyamot, 1300-an pedig már sikeresen levizsgáztak. Szeptemberben újabb kurzusokat indítanak majd, mivel augusztus 31-én lejár az oklevélszerzési határidő, vagyis azoknak a felsőoktatási hallgatóknak, akik magyar állami ösztöndíjjal tanultak és az előírt határidőn belül nyelvvizsga hiányában nem szerezték meg oklevelüket, vissza kell fizetniük az államnak az igénybe vett állami ösztöndíj ötven százalékát. Ez alól azonban halasztás kérhető, ha a diák felnőttképzésben tanul nyelvet.

Berényi Milán beszélt arról is, hogy folyamatosan csökken a nyelvvizsgázók száma. Míg 2006-ban 180 ezren vizsgáztak, addig tavaly már csak 122 ezren. Ennek hátterében az állhat, hogy a felsőoktatásba felvételizők két emelt szintű érettségivel megszerezhetik a maximális pluszpontokat, így nincs feltétlenül szükségük nyelvvizsgára a továbbtanuláshoz.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Pásztói Múzeum segédanyagokkal támogatja a digitális oktatást

A Pásztói Múzeum is csatlakozik azokhoz az intézményekhez, akik támogatják a digitális oktatást. Teljes cikk

Újabb tananyagok segítik a digitális oktatást

A HiperSuli programjában résztvevő iskolák tanárai akkreditált tanártovábbképzésben részesülhetnek. Teljes cikk

Pedagógusok állása is veszélybe került a koronavírus miatt

Több intézményből is megbízási szerződéssel foglalkoztatott pedagógusokat küldtek el azonnali hatállyal. Teljes cikk