Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

A szakszervezetek felülvizsgálnák a Munka törvénykönyvét

A szakszervezetek szerint felül kell vizsgálni az idén július elsején hatályba lépett új Munka törvénykönyvét (Mt.), a munkaadók szerint ez még korai.

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) csütörtöki ülésén a szakszervezetek kezdeményezésére került napirendre az új Mt. felülvizsgálatának kérdésre, mert a munkavállalói érdekképviseletek szerint a törvénykönyv hatályba lépése óta eltelt rövid időszakban a tagszervezetek és alapszervezetek visszajelzése alapján körvonalazódtak azok a kérdéskörök, amelyek a gyakorlatban nehézségeket okoznak.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az MTI érdeklődésére elmondta: a munkaadók szerint egyelőre korai felülvizsgálni az új Munka törvénykönyvét. Úgy vélekedett, hogy egy-másfél év után lehetne összegezni az addigi tapasztalatokat, a munkaadók pedig rendelkezésre állnak majd, ha felmerülnek problémák a jogszabályok alkalmazása kapcsán.

Kifejtette: partnerek voltak abban, hogy 20 év után új, a Magyarországon működő kis- és közepes vállalkozásokra (kkv-k) jobban rászabott Munka törvénykönyve szabályozza a munka világának kérdéseit. Dávid Ferenc kiemelte: az új Mt. javítja a kkv-k versenyképességét, elősegíti a rugalmas foglalkoztatást, csökkenti a törvényi korlátok számát, emellett számos, áttekinthetetlen szakszervezeti kedvezményt rendez újra.
A főtitkár szerint a megfelelő alkalmazási tapasztalatok birtokában majd nem az NGTT keretein belül, hanem a munkaadók, a munkavállalók és a kormány fórumán lehet tárgyalni az új Mt.-ről.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke az MTI-nek elmondta: a 2010-es, a jogalkotásról szóló törvény szerint a jogalkotónak kötelessége a hatályba lépés előtt felmérni a jogszabályok - többek között - társadalmi és gazdasági hatásait, és előzetes hatástanulmányokat készíteni. Ez a Munka törvénykönyve kapcsán az elnök szerint nem történt meg, vagyis a jogalkotó nem számolt azzal, mit okoz majd az új kódex.

Úgy vélekedett: az új Mt.-nél előre lehetett ugyanakkor látni, hogy érezhetően csökkennek a keresetek. Borsik János szerint a munkáltatóknak kedvez az új Mt., a munkaadók fölénye érvényesül a munkavállalókkal szemben, ezenkívül megszűnt az érdemi országos szociális párbeszéd, a szakszervezetek működése nehezebbé vált, és a helyi érdekképviseleteket is gyengítette az új jogszabály.

Az Autonómok elnöke hozzátette: elkerülhetetlen és szükségszerű az Mt. mielőbbi felülvizsgálata, mert 2013 - amely az első teljes év lesz az új Munka törvénykönyve hatálya alatt - még rosszabb tapasztalatokat hozhat a munka világában mint az eddigi 20 év.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk