Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

A szerbiai cégek negyedét csak pénzmosásra tartják

A szerbiai cégek negyede fantomcég: egyetlen alkalmazottja sincs. Ugyanennyi vállalatban csupán egy ember dolgozik.

A szerbiai cégek negyedének egyetlen alkalmazottja sincs, és szintén negyedük csupán egy személyt foglalkoztat. A nyugat-balkáni országban nem szokatlan ez a gyakorlat, és még csak nem is törvényellenes - írta hétfőn a Vecernje Novosti című szerbiai napilap.

A bejegyzett több mint 92 ezer vállalat közül minden negyedik "fantomcégnek" minősül, amelyet általában pénzmosásra használnak - fogalmazott a lap. Emellett az is gyakori - írta a Vecernje Novosti -, hogy úgynevezett főnixműveletekkel az eladósodott céget szándékosan csődeljárás alá helyezik, miközben minden értéket egy új vállalatba visznek át. Így alakulhatott ki, hogy a vállalatok negyedében nincsenek alkalmazottak.

Szerbiában még soha nem volt ilyen könnyű céget alapítani, egy korlátolt felelősségű társaság bejegyzése ugyanis mindössze 100 dinárba (269 forint) kerül - közölte az újság. Az egyetlen személyt sem foglalkoztató cégek közül tavaly a kis- és nagykereskedelemben, a feldolgozóiparban és a kutatás-fejlesztés területén érdekeltek száma volt a legmagasabb.

Milan Stefanovic, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) szerbiai szakértője szerint az ilyen cégek a szürkegazdaság növekedéséhez, gazdasági csalásokhoz, adócsaláshoz, pénzmosáshoz és más törvényellenes tevékenységhez vezethetnek. Emellett csökkentik a törvényesen működő vállalatok versenyképességét.

Az ilyen cégek létesítésének egy másik oka az lehet, hogy nagyon magas a foglalkoztatottak után fizetett adók és járulékok aránya. Ilyenkor sokan inkább saját céget alapítanak, és projekteken keresztül végzik el a munkát, ami így már nem a munkaadó és a beosztott között zajlik, hanem a megrendelő és a kivitelező között.

Zvonko Obradovic, a szerbiai cégbejegyzési ügynökség igazgatója szerint sokan a nehéz gazdasági helyzet miatt alapítanak úgynevezett tartalékcéget. Ezt azzal magyarázta, hogy egy vállalat működését már az is ellehetetlenítheti, ha csak egyetlen tartozása van. Így valójában nem tehetők felelőssé azért, hogy másik céget alapítanak, amelyen keresztül folytathatják tevékenységüket. "Akkor beszélhetünk fantomcégekről, amikor az üzletelés eleve magában hordozza a törvényszegés vagy a csalás valamilyen formáját" - fogalmazott Obradovic. Hozzátette: a becslések szerint a világ GDP-jének 5 százaléka az illegális pénzáramlásokon keresztül folyik.
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter