Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

A terhek csökkentése a feketemunka ellenszere

A kiterjedt fekete- és szürkegazdaság komoly problémákat okoz a magyar gazdaságban a Világbank tanulmánya szerint. Draskovics Tibor elmondta: ha nincs különbség a szociális juttatásokból és a legálisan megszerezhető jövedelmek között, akkor az arra ösztönöz, hogy feketén próbáljanak az emberek jövedelmet szerezni. amelynek megállapításait és javaslatait mutatták be.

A Világbank valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) közös konferenciáján a "A be nem jelentett foglalkoztatás visszaszorítása Magyarországon" címet viselő jelentést ismertették. Gordon Betcherman, a Világbank projektvezetője a tanulmányt ismertetve kiemelte: integrált megközelítést kell alkalmazni, jutalmazásra és büntetésre egyaránt szükség van.
A kormány eddigi intézkedései jellemzően szigorító jellegűek voltak (ezek között említi a tanulmány az adó- és a munkaügyi ellenőrzés szabályainak szigorítását, a szankciók növelését). Ám nemcsak szankciókra, hanem pozitív ösztönzésre is szükség van, ami alapvetően a formális szektorban való foglalkoztatást, munkavállalást segítő szabályozást és ezt támogató adó- és járulékrendszert jelent.

Legfontosabbnak az adó- és járulékterhek csökkentését tartják a szakértők, különösen az élőmunka esetében, megerősítve azt a tényt, hogy Magyarországon a foglalkoztatás terhei kiemelkedően magasak. Felhívják a figyelmet arra is, hogy hosszabb távon a legális foglalkoztatás növekedésének érdekében célszerű az adóék jelentős mértékű csökkentése is.
A projektvezető kiemelte: az ösztönzés és a szankciók mellett legalább annyira fontos a társadalom alapos és pontos tájékoztatása, hogy az emberek megértsék, saját jövőjüket élik fel, ha a szürke- és feketegazdaságban dolgoznak.
Lényeges az is, hogy ezeket az elemeket megfelelő időben és sorrendben alkalmazzák, összhangban a többi hatékonyságnövelő intézkedéssel - tette hozzá.

A Világbank országigazgatója elmondta: azt nem vizsgálták, hogy az adóamnesztia hogyan hatna a gazdaság kifehérítése szempontjából. Orsalia Kalantzopoulos szerint a nemzetközi tapasztalatok vegyesek, különösen a tekintetben, hogy az amnesztia után hogyan sikerül betartatni az adózásban a törvénykövető magatartást.
"Magyarország nagyon fontos eredményeket ért el, ezeket semmiképpen nem szabad kompromittálni" - hangsúlyozta Orsalia Kalantzopoulos.
"Az adórendszerben olyan megoldásokat kerestünk, amelyek arra ösztönzik az embereket, hogy a fehér gazdaságot válasszák" - mondta Gordon Betcherman. A fiatalabb munkavállalók esetében például nagyon magas a társadalombiztosítási hozzájárulás; probléma az is, hogy az adók és a juttatások közötti kapcsolat nagyon tág; nagyon fontos volna, hogy a marginális adórések csökkenjenek, hosszú távon pedig a munkával kapcsolatos adóék is. "Tudatában vagyunk a fiskális helyzetnek, így ahol adócsökkentést javasoltak a szakértők, azt is megjelölték, azt hogyan lehet kompenzálni" - tette hozzá.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a tájékoztatón hangsúlyozta: megteszik a gazdaság kifehérítéséhez szükséges további lépéseket, mert ez vezet tisztább, átláthatóbb viszonyokhoz, s teszi lehetővé, hogy az adók alacsonyabbak legyenek. A miniszter szerint az adócsökkentés mindig általános követelményként jelenik meg, holott az adók összetétele - az élőmunkához, a vagyonhoz, a forgalomhoz kötődő adók aránya, az adórendszerben lévő kivételek, mentességek - változatlan adóterhelés mellett is nagymértékben befolyásolja a rendszer hatását. Úgy vélekedett, hogy az adóbevételek veszélyeztetése nélkül is van lehetőség az adórendszer átalakítására.

Ha például a személyi jövedelemadózásban jelentős különbség van a munkából származó és az egyéb jövedelmek adóterhelése között, a szereplők megpróbálják nem munkából származónak feltüntetni a jövedelmüket. Ha olyan szabályokat tartunk fenn, amelyek alapján az emberek minimális jövedelemtöbblet esetén elveszítik az őket egyébként megillető szociális juttatásokat, akkor feketén szerzik meg a jövedelmet - mondta. Ha a szociális juttatásokból megszerezhető és a legálisan megszerezhető jövedelmek között nincs érdemi különbség a legális jövedelem javára, az arra ösztönöz, hogy feketén próbáljanak az emberek jövedelmet szerezni és megtartsák a szociális támogatásokból származó jövedelmet - tette hozzá.

Minden lépés, ami kifehérít, ami eddig nem látott, következésképpen nem adóztatott jövedelmeket hoz a felszínre, talált pénz a költségvetés számára, olyan többlet, amit adócsökkentésre lehet felhasználni - hangsúlyozta a miniszter. Draskovics szerint nem szabad olyan sorrendet választani, ami csökkenti az adóbevételeket; meg kell tenni a kifehérítéshez szükséges lépéseket és az abból származó eredményekre támaszkodva lehet adócsökkentésben gondolkodni.
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Pertársaság létrehozására biztatja az orvosokat a kamara

Az Orvosi Kamara elnöke szerint az orvosokat, akik nem írják alá az új ügyeleti szerződést 5 millió forintig terjedő büntetéssel és a praxisjog... Teljes cikk

Jövőre meglesz az ötezredik milliárdos Magyarországon

2024 végére eléri az 5 ezret azon magyarok száma, akik legalább egymilliárd forint felett rendelkeznek, a magyar dollármilliárdosok száma pedig... Teljes cikk