Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

A terhek csökkentése a feketemunka ellenszere

A Világbank valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) közös konferenciáján a "A be nem jelentett foglalkoztatás visszaszorítása Magyarországon" címet viselő jelentést ismertették. Gordon Betcherman, a Világbank projektvezetője a tanulmányt ismertetve kiemelte: integrált megközelítést kell alkalmazni, jutalmazásra és büntetésre egyaránt szükség van.
A kormány eddigi intézkedései jellemzően szigorító jellegűek voltak (ezek között említi a tanulmány az adó- és a munkaügyi ellenőrzés szabályainak szigorítását, a szankciók növelését). Ám nemcsak szankciókra, hanem pozitív ösztönzésre is szükség van, ami alapvetően a formális szektorban való foglalkoztatást, munkavállalást segítő szabályozást és ezt támogató adó- és járulékrendszert jelent.

Legfontosabbnak az adó- és járulékterhek csökkentését tartják a szakértők, különösen az élőmunka esetében, megerősítve azt a tényt, hogy Magyarországon a foglalkoztatás terhei kiemelkedően magasak. Felhívják a figyelmet arra is, hogy hosszabb távon a legális foglalkoztatás növekedésének érdekében célszerű az adóék jelentős mértékű csökkentése is.
A projektvezető kiemelte: az ösztönzés és a szankciók mellett legalább annyira fontos a társadalom alapos és pontos tájékoztatása, hogy az emberek megértsék, saját jövőjüket élik fel, ha a szürke- és feketegazdaságban dolgoznak.
Lényeges az is, hogy ezeket az elemeket megfelelő időben és sorrendben alkalmazzák, összhangban a többi hatékonyságnövelő intézkedéssel - tette hozzá.

A Világbank országigazgatója elmondta: azt nem vizsgálták, hogy az adóamnesztia hogyan hatna a gazdaság kifehérítése szempontjából. Orsalia Kalantzopoulos szerint a nemzetközi tapasztalatok vegyesek, különösen a tekintetben, hogy az amnesztia után hogyan sikerül betartatni az adózásban a törvénykövető magatartást.
"Magyarország nagyon fontos eredményeket ért el, ezeket semmiképpen nem szabad kompromittálni" - hangsúlyozta Orsalia Kalantzopoulos.
"Az adórendszerben olyan megoldásokat kerestünk, amelyek arra ösztönzik az embereket, hogy a fehér gazdaságot válasszák" - mondta Gordon Betcherman. A fiatalabb munkavállalók esetében például nagyon magas a társadalombiztosítási hozzájárulás; probléma az is, hogy az adók és a juttatások közötti kapcsolat nagyon tág; nagyon fontos volna, hogy a marginális adórések csökkenjenek, hosszú távon pedig a munkával kapcsolatos adóék is. "Tudatában vagyunk a fiskális helyzetnek, így ahol adócsökkentést javasoltak a szakértők, azt is megjelölték, azt hogyan lehet kompenzálni" - tette hozzá.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a tájékoztatón hangsúlyozta: megteszik a gazdaság kifehérítéséhez szükséges további lépéseket, mert ez vezet tisztább, átláthatóbb viszonyokhoz, s teszi lehetővé, hogy az adók alacsonyabbak legyenek. A miniszter szerint az adócsökkentés mindig általános követelményként jelenik meg, holott az adók összetétele - az élőmunkához, a vagyonhoz, a forgalomhoz kötődő adók aránya, az adórendszerben lévő kivételek, mentességek - változatlan adóterhelés mellett is nagymértékben befolyásolja a rendszer hatását. Úgy vélekedett, hogy az adóbevételek veszélyeztetése nélkül is van lehetőség az adórendszer átalakítására.

Ha például a személyi jövedelemadózásban jelentős különbség van a munkából származó és az egyéb jövedelmek adóterhelése között, a szereplők megpróbálják nem munkából származónak feltüntetni a jövedelmüket. Ha olyan szabályokat tartunk fenn, amelyek alapján az emberek minimális jövedelemtöbblet esetén elveszítik az őket egyébként megillető szociális juttatásokat, akkor feketén szerzik meg a jövedelmet - mondta. Ha a szociális juttatásokból megszerezhető és a legálisan megszerezhető jövedelmek között nincs érdemi különbség a legális jövedelem javára, az arra ösztönöz, hogy feketén próbáljanak az emberek jövedelmet szerezni és megtartsák a szociális támogatásokból származó jövedelmet - tette hozzá.

Minden lépés, ami kifehérít, ami eddig nem látott, következésképpen nem adóztatott jövedelmeket hoz a felszínre, talált pénz a költségvetés számára, olyan többlet, amit adócsökkentésre lehet felhasználni - hangsúlyozta a miniszter. Draskovics szerint nem szabad olyan sorrendet választani, ami csökkenti az adóbevételeket; meg kell tenni a kifehérítéshez szükséges lépéseket és az abból származó eredményekre támaszkodva lehet adócsökkentésben gondolkodni.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mégsem lesz szóbeli érettségi, az Eb-meccsek védettségi kártyával látogathatók majd

Május 10-én indul újra a jelenléti oktatás a középiskolákban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth rádióban. Teljes cikk

Háromezer vállalkozás igényelt eddig kamatmentes gyorskölcsönt

Eddig csaknem 3000 mikro-, kis- és középvállalkozás hitelkérelmét rögzítették az MFB Pontokon a rugalmas felhasználású kamatmentes újraindítási... Teljes cikk

Padlómatricától a mobil appig - így oldják meg a boltok a létszámkorlátozást

A legtöbb, az elmúlt egy hónapban zárva tartott üzlet kinyitott, miután Magyarországon a beoltottak száma meghaladta a 2,5 milliót. A boltokban 10... Teljes cikk