Aláírásgyűjtésbe kezdtek az orvosok"/>
Megjelent: 12 éve

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az orvosok

A bérfelzárkóztatásért, és a kötelező munkaórán felüli foglalkoztatás ellen kezdenek aláírásgyűjtésbe az orvosok.

Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) aláírásgyűjtésbe kezd; azt szeretnék tudni, a tagság támogatna-e egy olyan érdekérvényesítő akciót, amelynek az a lényege, hogy a kötelező munkaórán felül nem vállalnának önkéntes munkát az orvosok - derült ki a két szervezet szombaton Budapesten megtartott nagygyűlésén.

Éger István, a MOK elnöke szerint törvényi szinten kellene garantálni a bérfelzárkóztatást, és életpályamodellt kell biztosítani a gyógyítóknak.

A mintegy ötszáz résztvevővel lezajlott nagygyűlésen - amelyen végig jelen volt Székely Tamás egészségügyi miniszter - Éger István azt mondta, az ágazatban évek óta zajló folyamatok veszélyeztetik az orvosok egzisztenciáját, a kialakulóban lévő költségvetés pedig reálértékben bércsökkenést eredményez.

Székely Tamás szakminiszter beszédét - amelyet "Le kell mondani a miniszteri székről" bekiabálás egy pillanatra megszakított - azzal kezdte, hogy az eredeti költségvetésben az ideihez képest 8,5 százalékkal több szerepelt a gyógyító ellátásokra és az a változat tartalmazta a bérfelzárkóztatást is. Azonban - mint mondta - a pénzügyi válság miatt megváltozott a büdzsé, de így is nominálértékben tíz-tizenötmilliárd forinttal több van a gyógyító-megelőző kasszában, mint idén.

A nagygyűlés után tartott sajtótájékoztatón Éger István azt mondta, a kamara számára elfogadhatatlanok a jelenleg ismert költségvetésnek az ágazatra vonatkozó adatai, Székely Tamás pedig tartotta magát az elmúlt napokban elmondottakhoz, mégpedig, addig, amíg a költségvetés záró szavazása nem történt meg, nem hajlandó számokról beszélni.

A tárcavezető hozzátette: "mindenki azt csinálja, ami a dolga. Éger úr megpróbál az egészségügyi ágazatnak több pénzt szerezni, és én is ezt csinálom". A MOK-elnök úgy vélte, nehéz gazdasági helyzetben is prioritást kell élveznie a az egészségügynek, és hozzátette: nem szabad azt hinni, hogy az orvos egy "jámbor fajta és ölbe tett kézzel fogja viselni a következményeket".
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk