Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Állami támogatás a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégeknek

A múlt héten elfogadta a kormány a fogyatékosügyi program végrehajtásának cselekvési tervét a 2007-2010 közötti időszakra, és abban harminchárom konkrét intézkedést határozott meg a fogyatékkal élők segítésére - mondta Lamperth Mónika szombaton Pápán, a Rokkantak napja rendezvényén.

Készül a koncepció a lakások akadály-mentesítési rendszerének átalakítására, s indul egy kísérleti foglalkoztatási program is azok számára, akik halmozottan sérült családtagokat ápolnak otthon - tette hozzá a szociális és munkaügyi miniszter. Hangsúlyozta azt is, hogy kidolgozzák a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás feltételrendszerét.

Lamperth Mónika rámutatott: a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégeket - mivel azok a piaci verseny feltételeinek nehezebben tudnak megfelelni és gondokat okoz termékeik értékesítése is - állami támogatásokkal fogja a kormány kompenzálni. Ezek a cégek a termékeiket, szolgáltatásaikat biztos, illetőleg védett piacokon értékesíthetik.

A miniszter elmondta, hogy a társadalmi megújulás operatív programjának akciótervében kiemelt projektként szerepel a megváltozott munkaképességűek rehabilitációjának és foglalkoztathatóságuknak a javítása. Hozzátette, hogy az uniós pénzforrások jelentős része a humánerőforrás-fejlesztést szolgálja.

"Döntő jelentőségű, hogy az emberek élni tudjanak az új lehetőségekkel; a képzéssel, a munka-rehabilitáció támogatásokkal, az esélyteremtés eszközeivel" - mondta a szociális tárca vezetője, aki - szavai szerint - kiemelt figyelmet fordít arra, hogy "a lehető legjobban tudjuk ezeket az uniós pénzforrásokat felhasználni az esélyteremtés érdekében."

Lamperth Mónika a Rokkantak napja megnyitását követően látogatást tett a pápai Move Kht.-nál, ahol a varrodában, a szövödében és az asztalos műhelyben 215 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak. Az üzemlátogatást követő sajtótájékoztatón a miniszter hangsúlyozta: azok a tapasztalatok, amelyek az ilyen munkahelyeken felhalmozódnak, majd a jogalkotásban is jól felhasználhatók lesznek.

A kormánynak az a célja, hogy javítson a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási arányán, mert "ebben Európához képest még lemaradásban vagyunk" - mondta, azt hangsúlyozva, hogy szerinte a kormányzati intézkedések "eredményre fognak vezetni".Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A KSH szerint nőtt a turizmusban dolgozók átlagkeresete

A KSH turizmus, vendéglátás 2018-ról szóló elemzése szerint az ágazat teljesítménye 2013 óta folyamatosan emelkedik - írja az MTI. Teljes cikk

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint 20 százalékos a szakemberhiány

A KSH adatai szerint az egészségügyben 5 százalék körüli a szakemberek hiánya, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felmérése viszont a KSH... Teljes cikk

Ennyit keresnek a diákok az élelmiszer áruházakban

Diákként idén nyáron csak az nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon, aki nem akar - írja a penzcentrum.hu. Teljes cikk