Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Andor: Aggasztó a fiatal munkanélküliek magas száma

Különösen aggasztó az európai fiatal munkanélküliek magas száma, hiszen az súlyosan fenyegeti a társadalmi kohéziót - állapította meg pénteki nyilatkozatában Andor László EU-biztos, az Eurostat által közzétett legfrissebb statisztikai adatokat értékelve.

A foglalkoztatás, szociálpolitika és társadalmi befogadás kérdéskörében illetékes magyar EU-biztos általános értelemben is kritikusnak nevezte az európai munkanélküliségi helyzetet, és hangsúlyozta, hogy a válság leküzdése során elsőbbséget kell biztosítani a munkahelyteremtő lépéseknek.

A fiatalokat illetően kiemelte: minden eszközzel meg kell akadályozni, hogy "elvesszen egy nemzedék". Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Szociális Alap (angol rövidítéssel: ESF) régóta fontos támogató forrása a fiatalok foglalkoztatásának, és hogy a közelmúltban az Európai Bizottság kezdeményezésére több mint 3 milliárd euró ESF-pénzt csoportosítottak át a tagállamokban a fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítása érdekében.

Az Eurostat pénteken közzétett adatai szerint az euróövezetben júliusban 11,3 százalékos volt a szezonális ingadozásoktól megtisztított munkanélküliségi mutató, ami azonos a júniusi adattal. Tavaly júliusban még "csak" 10,1 százalékos volt a munkanélküliség az eurózónában. A 27 EU-tagország összesítésében idén júliusban 10,4 százalékos, júniusban szintén ugyanekkora, tavaly júliusban 9,6 százalékos volt a munkanélküliség.

A tagországok közül Ausztriában mutatták ki a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát (4,5 százalék), Spanyolországban pedig a legmagasabbat (25,1 százalék). A spanyolokat "szorosan követik" a görögök 23,1 százalékkal, bár ez utóbbi még májusi adat. Magyarországon idén júliusban 10,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta az Eurostat szerint. Idén júniusban és tavaly júliusban egyaránt 11 százalékot mértek.

Ami a 25 év alatti korosztályt illeti, a 27 EU-tagországban idén júliusban 22,5 százalékos, azon belül az euróövezetben pedig 22,6 százalékos volt a munkanélküliek aránya. Tavaly júliusban ez a mutató még 21,3 százalék, illetve 20,7 százalék volt. Az Eurostat szerint Magyarországon a tavaly júliusi 25,8 százalékról idén júniusra - júliusi adatot ugyanis még nem tudtak közölni - 28,6 százalékra emelkedett a fiatal munkanélküliek részaránya.

  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek