Megjelent: 14 éve

"Ártatlannak" tűnő közszféra

Mindössze kilenc feketefoglalkoztatót találtak a munkaügyi felügyelők tavaly a közigazgatásban. Itt, valamint az oktatás az egészségügy területén a félszázat is alig haladta meg az ellenőrzések száma. A számok alapján "ártatlannak" tűnő közszférában mégis jól ismertek a spórolási technikák, így a kiszervezések, a leplezett munkajogviszonyok. Ennek ellenére az OMMF ez évre sem tervezi szaporítani a razziák számát.

Nem jellemző a feketemunka a közszférában - legalábbis ez derült ki az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) lapunk számára összeállított adataiból. A teljes közigazgatásban, így többek között a minisztériumoknál és az önkormányzatoknál zajló 117 munkaügyi ellenőrzés során mindössze kilenc feketefoglalkoztatót találtak. Ehhez képest közel hatezer renitens munkaadó volt a versenyszférában.

Ha a teljes közszférát vizsgáljuk, így például az oktatás és az egészségügy területén működő intézményeket is belekalkulálva, akkor sem lehet túl sok fekete bárányt" találni. A képzőknél 15, az egészségügyi, illetve szociális intézményeknél 18 foglalkoztatót bírságoltak meg a felügyelők feketemunka, így többek között színlelt szerződések miatt. Az OMMF adatai alapján mégsem igazolják a lapunk által megkérdezettek a közszféra "ártatlanságát". A széles értelemben vett államigazgatás területén (a központi közigazgatásban, például a minisztériumok felügyelete alatt álló intézményeknél is) és az önkormányzatoknál szintén jellemző a foglalkoztatási "kerülő utak" használata - állítják.

A név nélkül nyilatkozó szakértők példaként említették a kiszervezéseket, amikor a közalkalmazottak, köztisztviselők jogviszonyát úgy szüntetik meg, hogy ezzel párhuzamosan ugyanannak a feladatnak az ellátására (adatrögzítésre, takarításra stb.) az elbocsátott személyek által alapított, netán őket foglalkoztató külső céggel köt vállalkozói vagy megbízási szerződést a közintézmény. Így az adott szerv papíron eleget tesz ugyan a maximális létszámra vonatkozó előírásnak, a munkát elvégző viszont ugyanaz marad. Ráadásul a bérkeretét sem feszíti a szóban forgó munkát végzők keresete, hiszen a bérrel összevetve kisebb az összes költség a megrendelő számára. Spórolási technika az is, amikor a feladatot nem a közalkalmazotti státusban lévővel végeztetik el, hanem megbízási szerződést kötnek egy magánszeméllyel. Előbbi esetben ugyanis az adó- és járulékalap a bruttó bér 100 százaléka, míg utóbbinál a megbízási díj 90 százaléka, ráadásul további tb-terheket is meg tud spórolni az intézmény.

Szintén nem az OMMF, hanem az APEH érdekeit sérti, hogy sok oktatási intézménynél, színháznál, pedagógiai intézetnél, de akár kórháznál is a munkát ellátó személy vagy társaság a feladat elvégzéséért számláz. Korábban gyakorlat volt, hogy állami szervek bizonyos juttatásokat (például év végi bónuszokat) a munkabérnél kedvezőbb adózási feltételeket kínáló természetbeni juttatásként fizették ki, ám ezt azóta a jogszabályok módosításával megakadályozták. Ezek a jelenségek szorosan összefüggnek a színlelt szerződések problémakörével - állítják adószakértők. Ennek ellenére az OMMF elnöke lapunknak azt nyilatkozta, nem növelik az idén a közszférában a munkaügyi ellenőrzések számát. Papp István szerint ugyanis "nem éri" meg, mivel itt elenyésző a renitensek száma.

A tavalyi vizsgálatok során egyébként több mint 43 ezer munkaadót ellenőriztek a felügyelők, ebből az egy százalékot is alig haladta meg a közszféra foglalkoztatóinak aránya.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek