Megjelent: 6 éve

Áttörték a rendőrsorfalat migránsok - ez történt tegnap

Szeptember 7. hétfő 23:56 Több mint 10 kilométer megtétele után a késő esti órákban a mintegy 150 fős csoport - köztük nők és kisgyermekek - Kiskundorozsma térségében az autópályán lepihent. Ekkor érkezett néhány csuklós busz, amelyekre a rendőrök erőszak alkalmazása nélkül felterelték az embereket és visszaszállították őket a röszkei gyűjtőpontra.

Szeptember 7. hétfő 21:37

Forrás: MTI
Áttörték a rendőrsorfalat migránsok Röszkénél - jelentette az MTI helyszíni tudósítója hétfő délután. Majdnem ezer migráns kijutott a gyűjtőpontról és egy részük elindult Budapest felé az M5-ös autópályán. Előtte azt skandálták, hogy "freedom, freedom", vagyis "szabadság, szabadság". A rendőrök nem alkalmaztak semmilyen kényszerítő eszközt, nem vetettek be könnygázt, sem pedig gumibotot. A rendőrség leterelte az autóforgalmat a pályáról. Késő estig már több mint 10 kilométert haladtak Budapest felé - jelentette az MTI helyszíni tudósítója.

A tudósító szerint a menedékkérők egy része nagyon elszánt, és arra a kérdésre, hogy meddig mennek, azt válaszolták: ha kell, megteszik a teljes 170 kilométeres távot a fővárosig. Mintegy 150-en vannak. Egy várandós nő rosszul lett, őt a mentők elvitték.

Közben megérkeztek a készenléti rendőrség munkatársai a vonulókhoz, és azt kérték tőlük, hogy várják meg a buszokat, amelyekkel elszállítják őket regisztrációs központba. A rendőrök angolul figyelmeztették a menekülteket, hogy a fővárosig körülbelül három napig tart az út, de a migránsok egy részét ez nem érdekli, és azt bizonygatják, hogy akkor is elmennek odáig. A hangulat egyébként nyugodt, az emberek kezdenek kifáradni, eddig kétszer álltak meg pihenni.

A rendőrök felszólításának - a tudósító szerint - csak körülbelül tucatnyi menedékkérő tett eleget, ők felszálltak az egyik buszra, amely elindult velük visszafelé. A többiek - körülbelül 130 ember - viszont tovább halad a főváros felé.

A rendőrök előzőleg megpróbálták rábeszélni a migránsokat, hogy inkább a regisztrációs központba menjenek, de erre sokan azt kezdték skandálni, hogy "Budapest, Budapest", és nem engedelmeskedtek.

Szeptember 7. hétfő 18:46

Ausztria továbbra is támogatja az Európai Bizottság javaslatát a menekültek kötelező befogadási kvótáira - jelentette ki Werner Faymann osztrák kancellár azt követően, hogy hétfőn Pozsonyban megbeszélést folytatott a szlovák és a cseh miniszterelnökkel a migrációs válság kezeléséről. Bohuslav Sobotka cseh kormányfő viszont a találkozó után úgy nyilatkozott, hogy Csehország továbbra is elutasítja a kötelező kvótákat, és azt szeretné, ha a menekültproblémát összeurópai összefogással és együttműködéssel oldanák meg - jelentette a CT 24 közszolgálati cseh hírtelevízió.

Sobotkáéhoz hasonló álláspontot fogalmazott meg Robert Fico szlovák kormányfő is. "A kvóták irreálisak" - jelentette ki Fico újságírók előtt. Kifejtette: a migránsok nem akarnak Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon maradni, és a kormányoknak nincsenek eszközeik ahhoz, hogy az országban tartsák őket.

Míg a kötelező kvóták kérdésében a cseh és a szlovák kormányfő álláspontja eltért az osztrák kancellár véleményétől, abban mindhárman egyetértettek, hogy szükség van a külső schengeni határok jobb biztosítására és őrzésére. "Talán még katonailag is" - jegyezte meg Robert Fico, akinek szavait a TASR szlovákiai közszolgálati hírügynökség idézte. Ha Görögországnak, Olaszországnak vagy Magyarországnak segítségre lenne szüksége, a szlovák kormány kész a pénzügyi, anyagi és személyes segítség megadására - hangsúlyozta a szlovák politikus.

Szeptember 7. hétfő 18:43

Lemondott Hende Csaba honvédelmi miniszter. Döntését Orbán Viktor kormányfő elfogadta, majd Simicskó Istvánt kérte fel a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására. Az ellenzék szerint a menekültválság kezelése állhat a lemondás hétterében.

Szeptember 7. hétfő 18:16

A dán kormány a potenciális bevándorlók elriasztását célzó hirdetéseket tett közzé libanoni lapokban - jelentette hétfőn a BBC brit közszolgálati rádió. A hirdetés szerint "Dánia a menekültekre vonatkozó szabályok szigorításáról döntött". A dán parlament nemrég olyan törvényt hozott, amelynek értelmében a menekültek juttatásait egyes esetekben a felére csökkentik. A juttatások korlátozásán felül a libanoni hirdetés azt is hangsúlyozza, hogy gyorsan haza kell térniük Dániából azoknak, akiknek a menedékkérelmét elutasították.

Szeptember 7. hétfő 19:00

A brit kormány a jelenlegi parlamenti ciklus végéig, vagyis 2020 májusáig húszezer szíriai menekültet telepít át Nagy-Britanniába a szíriai határok mentén működő menekülttáborokból - jelentette be hétfőn a londoni alsóházban a brit miniszterelnök. David Cameron kijelentette: a brit kormány 100 millió fonttal több mint egymilliárd fontra (430 milliárd forintra) emelte a szíriai konfliktus következményeitől szenvedők megsegítésére szánt segélyt. A pótlólagos összegből 40 millió fontot Törökország, Jordánia és Libanon kap. Libanon lakosságának immár a negyede szíriai menekültekből áll - hangsúlyozta a brit kormányfő.

Szeptember 7. hétfő 14:48

Nem utazhatnak, és eddig sem utazhattak vonattal Szerbiából Magyarországra a migránsok - jelentette ki a Blic című szerb napilapnak Milimir Vujadinovic, annak a szerbiai tárgyalócsoportnak a tagja, amely vasárnap igyekezett meggyőzni a Belgrádból Budapestre tartó vonaton tartózkodó migránsokat, hogy szálljanak le Szabadkán, vonattal ugyanis nem folytathatják útjukat.

Vasárnap két Budapestre tartó vonat sem tudott átlépni a szerb-magyar határon, mert az azokon utazó migránsok miatt nem engedték be őket Magyarországra. A szerbiai állami vasúttársaság közleményében azt írta, hogy Szabadkáról azért nem tudtak továbbindulni a szerelvények, mert a MÁV nem akarta azokat fogadni.

A MÁV hétfőn azt közölte, hogy a vasúttársaság hivatalos jelentéseiben az szerepel: a szerb rendőrség intézkedett Szabadkán. Magyar oldalról senki nem rendelkezett az érintett vonatokról.

Szeptember 7. hétfő 13:10

"Az Európai Bizottság 120 ezer menekült elosztását fogja javasolni (az uniós tagállamok között) a következő két évben, ami 24 ezer ember Franciaország számára. Megcsináljuk" - fogalmazott Francois Hollande francia államfő.

2015. szeptember 07., hétfő 12:31

Neve mellőzését kérő uniós forrás hétfői közlése megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, miszerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt fogja javasolni, hogy a tagországok 54 ezer menekültet vegyenek át Magyarországtól.

Juncker szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén vázolja a drámaivá vált európai menekülthelyzet kezelését célzó legújabb elgondolásait.

Májusban a brüsszeli bizottság még azt indítványozta, hogy Olaszországot és Görögországot összesen 40 ezer fővel tehermentesítsék a többiek, országonként meghatározott, kötelező kvótarendszer alapján. A kötelező kvóták gondolata a tagállamok képviselői között nem kapta meg a szükséges mértékű támogatottságot, de a legtöbb tagállam önként vállalta több-kevesebb menekült átvételét.

Időközben az illegális bevándorlók száma rohamosan nőtt, és az EU immár a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országok között ismeri el - Olaszország és Görögország mellett - Magyarországot is.

Az uniós forrás hétfői tájékoztatása szerint Juncker azt fogja javasolni, hogy a 40 ezret fejeljék meg további 120 ezerrel, és ebből a 120 ezer emberből 54 ezret a magyaroktól vegyenek át a többiek. Görögország terhei - az első, 40 ezer fős létszámon belül előre vetített 16 ezer főn felül - további 50 400 fővel, Olaszországé pedig - a 40 ezres létszámon belül kilátásba helyezett 24 ezer főn felül - további 15 600 fővel csökkennének.

A 120 ezres létszámból a legtöbbet - 31 és fél ezer embert - Németország vállalna, Franciaország pedig 24 ezret.

2015. szeptember 07., hétfő, 10:29

Ausztria továbbra sem ellenőriz a magyar-osztrák határon - közölte az osztrák rendőrség a magyar kérdésre hétfőn az ntv.de szerint.

2015. szeptember 07., hétfő, 10:07
Ismét kitörtek a menekültek Röszkénél

Kilépett a rendőrségi kordon mögül, és először Szerbia felé, majd Szeged irányába próbált meg elindulni körülbelül kétszáz menekült a röszkei gyűjtőpontnál hétfő reggel - írja a Délmagyar.hu.

2015. szeptember 07., hétfő, 10:00

Ne gyertek, mi, magyarok nem tudunk felelősséget vállalni azért, ha elnyel benneteket a hullámsír, ne tegyétek kockára gyerekeitek életét! - üzente Orbán Viktor azoknak a menekülteknek, akik Magyarországon keresztül készülnek Nyugat-Európába. A miniszterelnök a nagyköveteknek tartott eligazítást hétfőn reggel. Azt mondta, szerinte a kvótarendszer átgondolatlan és erkölcstelen, mert azt üzeni a többi menekültnek, hogy aki idejön, az maradhat, és ellátást kap. És szerinte nem is menekültekről van szó, hanem olyan bevándorlókról, akik a német menekültellátást nézték ki maguknak. Orbán azt is mondta, Magyarországnak világossá kell tennie, hogy más nem szabhatja meg nekünk, hogy megváltoztassunk országunk etnikai és kulturális összetételét.

2015. szeptember 07., hétfő, 08:29

Hétfő reggeltől ismét teljes útvonalon közlekednek a Keleti pályaudvarról Ausztria felé induló közvetlen járatok, Hegyeshalomnál nem kell átszállniuk az utasoknak – közölte a Mávinform. A Budapest–Győr–Hegyeshalom fővonalon nincsenek fennakadások, pár perces késések előfordulhatnak.

Hétfő hajnalra elhagyták az országot az osztrák menekültmentő konvoj autói, de Röszkén és Budapesten is sokan a hidegben a szabad ég alatt éjszakáztak. A Keleti pályaudvarról ismét indultak nemzetközi vonatok, de kérdés, hogy meddig marad ez így: Szerbiába minden eddiginél több menekült érkezett. A menekültválság hírei percről percre.

Hvg.hu
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
WHO: 2 év alatt több mint 2700 alkalommal támadtak meg egészségügyi dolgozókat

Az Egészségügyi Világszervezet szerint idén 588 támadás történt, és ebből 114 halálesettel végződött. Teljes cikk

1,4 milliárd forint jogdíjat kapnak a magyar és külföldi zenészek a jogvédő irodától

A legmagasabb összegű jogdíjat idén is magyar zenész kapja - közölte az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület. Teljes cikk

Vesztegetéssel gyanúsítanak egy budapesti főnővért

A 45 éves főápolót gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség. Teljes cikk