Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Az elővárosi vonalak kiszervezése ellen tiltakoztak BKV-s szakszervezetek

Az elővárosi buszvonalak Volánbusznak való átadása ellen tiltakoztak BKV-s szakszervezetek szerdán Budapesten, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Fő utcai épülete előtt.

images

images

Gólián Zsolt, a BKV Fürst Közlekedési Szakszervezet vezetője a mintegy kétszáz demonstráló előtt azt mondta, a kiszervezés szakmaiatlan, átgondolatlan, és több száz család megélhetését veszélyezteti. Hozzátette: az utasoknak is sok kellemetlenséggel kell majd szembenézniük, mivel ritkulhat a buszok járatsűrűsége, megszűnhet az éjszakai közlekedés és többszöri átszállás kell majd a belváros eléréséhez. A demonstráiót az NFÜ épülete előtt tartották szerdán.

Hangsúlyozta: nem akarnak a Malév sorsára jutni, ott a nyereséges részeket kiszervezték és az utasszállítás egyedül maradt, ezzel a cég csődjét okozva. Ez várható a BKV-nál is - mondta. A buszágazat a BKV egyetlen nyereséges ágazata, ráadásul a szakszervezetek szerint évi kátmilliárd forinttal olcsóbb a vállalaton belül tartani mint kiszervezni - ezt a BKV tagadja.

A demonstráló szakszervezetek egy petíciót fogalmaztak meg és adtak át a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselőjének. Ennek tartalmáról az átadás előtt Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet vezetője azt mondta, a legfontosabb követelésük, hogy az agglomerációs járatok Volánbusznak történő május 1-jei átadását függessze fel a szaktárca. E mellett követelik a kormányzattól és az önkormányzattól mint tulajdonostól a BKV finanszírozásának megoldását, azonnali lépéseket a közösségi közlekedés stabilitása érdekében, és egy kerekasztal létrehozását, amely a régió közlekedési szereplőinek bevonásával közlekedési koncepciót dolgozna ki. Követelik továbbá, hogy az állam vegyen részt a régió közlekedésében, és hozzon létre egy közös közlekedésszervezői hatóságot.

A petíció átadása után Nemes Gábor azt mondta, a minisztériumban azt ígérték, hogy néhány napon belül válaszolnak a petícióban foglaltakra, és ezzel párhuzamosan Völner Pál államtitkárral egyeztetések kezdődhetnek.

Gólián Zsolt hozzátette: ha nem történik érdemi lépés, akkor félpályás vagy akár egész pályás útlezárással fognak tovább demonstrálni.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a demonstrációval kapcsolatban azt közölte az MTI-vel, hogy az ellátás folyamatos biztosítása miatt kellett a jelenlegi szolgáltató helyett egy újat kijelölnie. A Volánbusz Zrt. több évtizedes üzemeltetési gyakorlattal rendelkezik az autóbuszos személyszállításban, alapos helyismerettel bír a fővárosban és vonzáskörzetében.

Azt írták, a minisztérium minden olyan megoldást biztosít az átmenet során, amely az utazóközönség, a munkavállalók, az érintett állami és önkormányzati szervezetek számára legalább a jelenlegivel azonos, és a jövőben fokozatosan kedvezőbben alakuló helyzetet eredményez. Ennek érdekében nyitottak az egyeztetésre a BKV dolgozóival.
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Újabb gyáregységet épít a Vajda-Papír Dunaföldváron

Újabb gyáregységet épít Dunaföldváron a Vajda-Papír. A vállalat 16 milliárd forint értékű beruházásához, amely 600 munkahelyet véd meg és 50... Teljes cikk

Kiakadtak a Facebook moderátorai, veszélyben érzik az életüket

Home office-t, veszélyességi pótlékot és pszichológiai támogatást kérnek a moderátorok Mark Zuckerbergtől. Teljes cikk

Ők nyertek tanulmányutat és mentorprogramot az ExxonMobil energetikai-innovációs pályázatán

A biogáz-használat technológiai problémáit csökkentő projekt nyerte a világ egyik vezető energetikai cége, az ExxonMobil magyar felsőoktatási... Teljes cikk