Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 16 éve

Az igazságügyi tárca szerint nem alulfizetettek a bírák

A pályakezdő bírák illetménye 1998-hoz képest az év végére mintegy kétszeresére, több mint 330 ezer forintra emelkedik, miközben a minisztériumi köztisztviselők ennek az összegnek a felét keresik - hangsúlyozza közleményében az Igazságügyi Minisztérium.

A Nemzetközi Bírói Egyesület európai szekciójának küldöttsége a jövő hónapban Budapesten tájékozódik a magyar bírák helyzetéről, valamint a kormány jogalkotási elképzeléseiről. A delegációt a tervek szerint fogadja Bárándy Péter igazságügy-miniszter is. A látogatás előzménye: magyar bírák a nemzetközi szervezet két tanácskozásán is jelezték, jövedelmük elfogadhatatlanul alacsony, az európai átlag 17 százaléka.


A kormány hivatalba lépése után azonnal döntött az ítélőtáblák felállításáról, a bíróságok költségvetési függetlenségének megteremtéséről, s már az idei esztendőben az előző évihez képest 44 százalékkal több támogatást biztosított a bíróságok működtetésére - emlékeztet a közlemény. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a miniszter a bíráknak januártól ötvenszázalékos fizetésemelést ígért, ám ezt csak két lépcsőben hajtják végre: az illetmények júliusban és októberben 25-25 százalékkal emelkednek. A közlemény ezzel összefüggésben hangsúlyozza: a korábbi években a javadalmazás legfeljebb 7-8 százalékkal nőtt. A kormány kidolgozta a bírói életpályamodellt, amely más juttatásokat is kilátásba helyez, például magasabb összegű nyelvpótlékot, több ruhapénzt és lakástámogatási hozzájárulást.

Follow hrportal_hu on Twitter