Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Az ombudsman is vizsgálatot indít a diákok "listázása" miatt

Szabó Máté ombudsman azonnali hatállyal hivatalból vizsgálatot indított és részletes tájékoztatást kért az érintett szervektől a balatonalmádi gimnáziumban történt "listázás" ügyében.

images

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Szabó Máté ombudsman az elektronikus sajtóból értesült arról, hogy kedden állítólag a balatonalmádi Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnázium egyes diákjait és tanárait az igazgatói irodában kérdezték ki arról, hogy beszélnek-e meghirdetett sztrájkról, a tanárok buzdítják-e őket arra, illetve a keretszámok szóba kerülnek-e közöttük. Több hírportál arról is beszámolt, hogy ezekről a beszélgetésekről állítólag jegyzőkönyv is készült, amelyet az oktatási intézmény vezetője a kormányhivatalnak akar elküldeni.

Az ombudsman szerint a diákok és az oktatók véleménynyilvánítási szabadságával, az információs önrendelkezési jogával, valamint az egyenlő bánásmód követelményével összefüggő súlyos visszásság gyanúja merült fel. Szabó Máté a kialakult helyzet tisztázása érdekében haladéktalanul megkereste a gimnázium igazgatóját, illetve a törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatal kormánymegbízottját is.

Szabó Máté hangsúlyozta, hogy mind az oktatóknak, mind a diákoknak joguk van a véleményszabadsághoz, a politikai vélemény számon kérése, különösen rögzítése és továbbítása egy iskolában törvénytelen és elfogadhatatlan.

"Az ombudsman határozottan bízik abban, hogy - amennyiben igazolódnak az állítások - akkor csak kivételes esetről lehet szó, nem pedig ilyen típusú megyei vagy országos gyakorlatról".

Tekintettel arra, hogy az eset során felmerülhet a diákok és a tanárok személyes adatok védelméhez való jogának súlyos sérelme, a biztos egyidejűleg felkérte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) igazgatóját is vizsgálat elindítására - olvasható az ombudsmani közleményben.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke szerdán az MTI-nek azt mondta: a hatóság nem döntött még arról, hogy indítanak-e vizsgálatot az ügyben, mérlegelni fogják ugyanis az összes körülményt, és kérdés, hogy érkezik-e beadvány. Erre tekintettel a hatóság elnöke jelezte, hogy nem a konkrét ügyről, hanem általánosságban fejti ki véleményét. Mint kiemelte: a pedagógusnak nincs joga arra, hogy bármilyen kérdésben nyilatkozattételre hívja fel a gyerekeket és véleményüket rögzítse.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter