Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 11 éve

Az orvosi kamara is támogatja a közszféra sztrájkját

A közszférát sújtó bérmegszorítások, a 13. havi bér megvonásának terve az orvosok és a szakdolgozók körében olyan mértékű további munkaerőhiányt fog eredményezni, amely a betegellátást a végsőkig ellehetetleníti. A Magyar Orvosi Kamara tiltakozik az évtizedek óta súlyosan alulfizetett kollégák további megsarcolása ellen.

A gyógyító intézmények 60 milliárdot meghaladó napról napra növekvő adóssága, valamint az egyre fokozódó munkaerő elvándorlás körülményei között a biztonságos és a lakosság által jogosan elvárt színvonalú betegellátás egyre nehezebben - egyes helyeken egyáltalán nem - biztosítható.

A bejelentett - immár az egész közszférát, így az egészségügyi közalkalmazottakat is érintő - súlyos bérmegszorítások, a 13. havi bér megvonásának terve, az amúgy is alacsony bérek gyorsuló reálérték vesztése az orvosok és a szakdolgozók körében olyan mértékű további munkaerőhiányt fog eredményezni, amely a betegellátást a végsőkig ellehetetleníti. A Magyar Orvosi Kamara tiltakozik az évtizedek óta súlyosan alulfizetett kollégák további megsarcolása ellen. Nem vállalják a felelősséget tovább a betegellátás biztonságáért, amennyiben ágazatunk gazdasági helyzete a kilátásba helyezett intézkedések szerint alakul.

A Magyar Orvosi Kamara Országos Küldöttközgyűlése a december 10-én hozott határozatai szerint:

- Egyetértőleg erősíti meg a TESZT folyó év október 29-én közzétett tiltakozó határozatát a gyógyítás körülményeinek ellehetetlenülése tárgyában.

- Tiltakozik a közszférát - így az egészségügyi dolgozók jó részét is érintő - bércsökkentés ellen. Teljeskörű szolidaritásáról biztosítja valamennyi érintettet, és támogat minden, a közszféra valamint az egészségügyi ellátórendszer védelme és megerősítése érdekében történő törvényes akciót, megmozdulást.

- Az egyre elviselhetetlenebb gazdasági körülmények sem teremtenek az orvosok számára elfogadható indokot arra, hogy lemondjanak gyógyító munkájuk eddigi minőségéről, hogy egyéni sorsuk alakulása az orvoslás színvonalának romlásához vezessen.

- Az orvosi kamara ugyancsak elfogadhatatlannak ítéli, hogy az egyre elviselhetetlenebb orvos- és szakdolgozóhiány okozta nehézségekért bárki a pályán maradó gyógyítókat tehesse felelőssé, rajtuk kérje számon a rohamosan szaporodó és egyre súlyosabb hiányosságokat - áll a Magyar Orvosi Kamara sajtóanyagában.

OS
Follow hrportal_hu on Twitter