Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Az orvosokon spórolnának az osztrákok

Az osztrák szociális partnerek - a munkáltatók és a szakszervezetek - évi 600 millió eurós megtakarítási lehetőséget látnak az egészségügyi rendszerben, főképp az orvosi honoráriumból és a gyógyszerkiadásokból.

images

Az osztrák Gazdasági Kamara (WK) és az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) egyeztetett, hétfőn nyilvánosságra hozott reformtervezete abból indul ki, hogy a rendszerben rejlő megtakarítási potenciált 2012-től lehet majd teljes mértékben kihasználni, ha addig megvalósítják a javasolt intézkedéseket. Az elképzelés különösen az orvosok számára irányoz elő jelentős változtatásokat.

A honoráriumok újraszabályozásán kívül a kezelési szükségletekhez igazítaná az orvosok foglalkoztatását, illetve a szabadon hagyott állások utólagos betöltését. Ha minderről nem sikerülne kollektív megállapodásra jutni az orvosi kamarával, az WK-ÖGB-munkaokmány lehetőséget lát egyéni szerződések megkötésére az orvosokkal. A gyógyszerkiadások visszafogására a szociális partnerek olyan ösztönző és célirányosító rendszer bevezetését javasolják, amely elősegítené a gazdaságos receptfelírást. Példának okáért nem tartják kizártnak, hogy az orvos csak a szükségesnek vélt hatóanyagot jelezné, a konkrét orvosság kiadásáról maga a gyógyszerész döntene.

Ugyancsak a hatékonyság javítását hívatott előmozdítani a tartományok igazgatása alatt a kórházak és a területi betegkasszák által foglalkoztatott orvosok finanszírozásának áramvonalasítása, nevezetesen egy kézbe való összevonása. Addig, amíg ez nem jön létre, a munkaokmány kezdeményezi a tartományi kórházalapokba a betegbiztosítás részéről évente átutalt, rögzített átalányösszegek befagyasztását. Végül az igazgatásban is látnak csökkentési kapacitást a szociális partnerek, ennek érdekében javasolják a betegbiztosítási intézetek főszövetségének átalakítását egy "karcsúsított, hatékonyan működű stratégiai holdinggá".

Úgy tudni, hogy Andrea Kdolsky osztrák néppárti egészségügyi, családügyi és ifjúsági miniszter a közeljövőben készül a kormány elé terjeszteni tárcája reformtervét. Vasárnap az ORF televíziónak nyilatkozva - részletek feltárása nélkül - leszögezte, hogy elkerülhetetlennek tartja a megtakarításokat. Kizárta azonban, hogy azokat a szolgáltatások zsugorításával érjék el. A reform középpontjában az ellátásnak kell állnia - mondta. A kiadások lefaragását a rendszer átfogó átalakításával szeretné elérni. Nyilatkozata alapján ő is elképzelhetőnek tartja egyedi szerződések megkötését az orvosokkal, ha a szakmai képviselettel nem sikerül egyezségre jutni. Ugyancsak támogatja a kórházak és az orvosok "egy kézből" való finanszírozását, azt azonban nem árulta el, hogy az egységesítést szövetségi szinten gondolja-e.

Az orvosi kamara mindenesetre már előre "hadüzenetnek" minősítette a miniszter reformvonalát. Az egészségügyi rendszer átalakítása az egyik legnagyobb kormányzati kihívás Ausztriában, több tárcavezető bicskája is beletört már az összetett feladatba. A szerteágazó finanszírozási érdekeltségek és bonyolult fennhatósági szabályozások miatt nem csupán a szakmai szervezetekkel, hanem a szociális partnerekkel, illetve a tartományokkal és helyi közösségekkel is egyeztetni kell.
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Elbocsátások lesznek a Spotify podcast részlegénél

A döntés a vállalat dolgozóinak 2 százalékát érinti. Teljes cikk

Csehországban nőtt a bruttó kereset és csökkent a reálbér

A legmagasabb havi átlagkeresetet a fővárosban jegyzik. Teljes cikk

Rekordalacsony munkanélküliséget mértek az euróövezetben

A 6,5 százalékos euróövezeti adat a legalacsonyabb az összehasonlító statisztikák vezetésének 1995-ös kezdete óta. Teljes cikk